Smrt krále Václava IV. (TV film)
Historický / Životopisný
Československo, 1983, 78 min
Jiří BělkaHudba:
Jiří SvobodaObsah
Historická hra Jiřího Šotoly nás zavede do léta 1419. Narůstající pobouření prostého lidu, zejména pražského, vedeného Janem Želivským, které vrcholí po Husově popravě, vytváří v Praze nebezpečné prostředí a donutí krále Václava IV. uchýlit se na svůj hrádek v Kunraticích. Ani tady však nenalézá řešení pro nastalou situaci. Nedokáže žádný názor dotvrdit do vážného rozhodnutí. Inscenace z roku 1983 se skvělými hereckými výkony Rudolfa Hrušínského, Luďka Munzara, Eduarda Cupáka, Ladislava Peška a dalších zobrazila protichůdnost kořenů, z nichž vyrůstalo husitské revoluční hnutí. (oficiální text distributora)
sportovec
V Jiřím Šotolovi získala česká kultura vedle jeho básnického vkladu právě v této době dalšího výrazného představitele historické beletrie. Navazuje na Aloise Jiráska, ale i Václava Kaplického nebo Františka Kožíka obohatil (s jistou nadsázkou by bylo možné mluvit o osmdesátých letech jako o době rozkvětu české historické dramatické a televizní tvorby; jistou setrvačností dramatizací některých děl Peroutkových nebo Daňkových tato přínosná vlna vyznívá ještě v devadesátých letech) obohatil tuto část české literatury o svůj výrazný a nezaměnitelný autorský vklad . Závěr života předposledního Lucemburka a nejstaršího Karlova syna, zobrazený v této televizní inscenaci, tyto skutečnosti a vnosy jen zvýrazňuje a potvrzuje. Je velká škoda, že i tato inscenace nebyla již dávno zdigitalizována.(19.3.2008)
LiVentura
Výborný herecký koncert.. tel.hry z historického prostředí točené na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let všem vřele doporučuji.!(28.7.2008)
Rodriguez
"Hus Hus Hus, rozsypal si trus".(28.10.2009)
dr.fish
Mne to tedy opravdu strhlo, nemůžu si pomoct....(26.9.2010)
Horak
Z historickych televiznich inscenaci jedna z nejslabsich. Hrusinsky sice dre co mu sily staci, ale staticnost je prilisna a dramaticno je zde zastoupeno poze Hrusinskeho hysterickymi monology. Navic nektere vedlejsi postavy v souvislosti s defenestraci a Zelivskym prilevaji zbytecnou ideologii, pod kterou nam minuly rezim formoval nazor na cele husitske hnuti.(28.9.2006)
depp
Historická dramata moc nemusím a tadyto navíc není zrovna moc úchvatné. Hvězdičku navíc dávám za standartně dobrý výkon Rudolfa Hrušínského, jinak je to inscenace hodící se maximálně do divadla.(28.9.2006)
Verunka84
Vynikajici herecke vykony a hlavne zajimava souvislost vysilani behem navstevy papeze v CR(28.9.2009)