Appaloosa

Krimi / Drama / Western / Akční

USA, 2008, 111 min

Ed Harris

Jeff Beal

Ďalší obstojný "komorný" western, tentoraz o loajalite, kamarátstve až za hrob, a mieste žien v živote tvrdých chlapov. Strieľačiek nie je veľa ale sú napínavé. Postavy sú introvertné a drsné ako doba v ktorej Harris operuje, plne sa im dostanete pod kožu až v druhej polovici. O to lepšie ale potom vyznieva záver filmu. Celé to možno pôsobí chladne a vizuálne stroho, tentoraz to ale nie je handicap.(10.5.2010)

Western bez střílečky je jako kovboj bez koltu a že se jimi tady až na vzácné výjimky šetří, to by snad ani nevadilo. Horší je, že v tomto až příliš pozvolném vyprávění chybí napětí (a z banálních dialogů ho těžko vykřešete), které by tento příběh posouvalo více kupředu a učinilo ho poutavějším. Ed Harris coby scenárista a režisér vysloveně nezklamal, ale ani nenadchnul.(11.4.2009)

Podle mě opravdu zbytečný film, i když jsem se na něj těšil a to především díky hereckému obsazení. Ed Harris a Viggo Mortensen to sice táhnou, ale vypadají přitom, že jdou v teplákách koupit chleba do sámošky. Chybí tomu atmosféra a film postrádá něco, čím by uchvátil. Renée Zellweger je křečovitá, jako by se jí chtělo každou chvíli na záchod a Jeremy Irons vystupuje taky průměrně. Zápletka je nudná a dialogy jsou většinu tupé a někdy doslova stupidní. Ed Harris film natočil podle pravítka/manuálu, ale nějak zapomněl, že tohle na dobrý film nestačí. Nic zvláštního se tak nakonec nekoná a i přes herecké obsazení si na tento film už zítra nikdo nevzpomene. 3:10 to Yuma nebo The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford jsou oproti tomuto snímku nebe a dudy. Ed Harris mě tentokrát jako režisér zklamal. (6/10)(27.12.2008)

• Renton

Scénář: Ed Harris, Robert Knott .. Ed Harris se (při psaní adaptace) patrně zbláznil. Tak banální příběh, až sem zíral, že se to tak opravdu děje... Vznikl podobný westernový průser jako 3:10 to Yuma, jenže nemá ani ten stylový šmrnc ani větší akční vložku - jen dvojici bezcitných kamarádů (Harris & Mortensen), kteří vedou pekelně nudné dialogy nad svým dosavadním životním počínáním. Do jejich kecání se postupně připlete soupeř (nevyužitý Irons) a pitomoučká slečna (příšerně vypadající Zellweger), kolem které se dění motá více než kolem střílení. Slaboduchý western prostě nezachrání ani hezky znějící, divácky vděčné, obsazení.(25.12.2008)

Na filmu se hodně podepisuje fakt, že westerny zas tak v lásce nemám, jenže dvojku Harris, Mortensen jsem si ve filmu docela oblíbil, kámen úrazu přichází ve chvíli, kdy se na scéně objeví příšerně otravná Renée Zellweger. Ta ženská kam příjde, tam to zkazí, až na vyjímku (Návrat do Cold Mountain, což do teď nechápu) tady s tím upnutým korzetem a s kozama velkejma až na podlahu si možná získá lásku Eda Harrise, ale pro mě ten film ztratí to kouzlo westernu a originálních přestřelek, kde strach se mísí s napětím, a nemůžu si pomoct, ale měl jsem z toho při sledování těch přestřelek zvláštní, napjatej pocit, takové to vnitřní ticho před bouří, jenže bouře po příchodu Renée odešla a přivál se závan deště, který do konce ne a ne ustát.(24.1.2009)

Ed Harris si splnil chlapčenský sen a natočil kovbojku, v ktorej si sám mohol zahrať pištoľníka drsnejšieho ako šmirgeľpapier. Asi tretinu filmu som si myslel, že to skončí v priemere. S pribúdajúcimi minútami to však bolo čoraz zaujímavejšie a na konci zostal dlho doznievajúci dobrý pocit. Nečakajte veľa akčných scén, prestrelky sú väčšinou krátke ("To šlo rýchlo." "Lebo všetci vedeli strieľať!"), ale hlavnou devízou je solídny príbeh (začne otrepane, ale potom príde zopár netradičných zvratov) a hlavne zaujímavé postavy. Viggo "vláčim so sebou najväčšiu flintu v dejinách žánru" Mortensen a Ed "všetci sú zo mňa posratí, aj keď sa kokcem pri cudzích slovách" Harris sú mimoriadne podarená dvojica a ich parťácky vzťah je divácky veľmi príjemný. Renée "spustím sa s každým chlapom, ktorý je práve najväčší boss" Zellweger je správne utlmená a Jeremy Irons... nuž, ten mohol dostať viac priestoru, ale rozhodne celú show nekazí. Pohodový westerník. Len tá hudba... tá bola fakt príšerná.(1.2.2009)

Zvláštní film. Western nikdy nebyl mému srdci příliš blízký, avšak mnohdy jsem se nechala mileráda překvapit a jsou i takové, na které nedám dopustit. Už jako malá jsem obdivovala dřevěná městečka, muže s klobouky a koňmi a rozložení na dobro a zlo. O tomhle snímku bych byla pomalu ani nevěděla, avšak byl mi doporučen, že i přes nízké hodnocení a né přiliš valný obdiv lidí, je velmi dobrý. A já souhlasím. Příběh není výjimečný, herecké výkony stejně tak a výprava je stejná jako u všech filmů tohodle typu a ničím výjimečná. Avšak něco na tomhle snímku je .. a já na to přišla. Je to charisma Eda Harrise, kdykoli se objevil v záběru, tak mě film bavil mnohem více a to nejsem žádná jeho zarytá fanynka. Potěšil i Viggo. Co mě nejvíce ve filmu vadilo, tak to byl příliš rychlý příběhový skok s Renée, prostě přišla, sedla a už jako by tam byla celá léta .. ale jinak supr, jako westernový "oddech" skvělá podívaná.(31.1.2009)

Rozpočet $20miliónovTržby USA $20,211,394Tržby Celosvetovo $27,665,851Tržby za predaj DVD v USA $10,651,040 //počet predaných kusov 621,651║ Ed Harris to zvládol slušne aj herecky aj režisérsky, na film sa mu podarilo získať veľmi dobré zoskupenie hercov, len je škoda že nemohli pre jednoduchší scenár a menšie režisérku skúsenosť Harrisa za kamerou vyniknúť, lebo väčšinu priestoru berie ústredná dvojica(Harris, Mortensen) ktorá je dobrá ale nie vynikajúca. Ak by prestrelky boli o niečo efektnejšie spracované tak sa prikloním k lepšiemu hodnoteniu, takto to bol pre mňa aspoň príjemný priemer. /65%/(24.11.2008)

• mandes

rozpočet : $20 million otvárací víkend : $5,050,310 tržby celosvetovo : ?(6.11.2008)

„Môj šéf nebude nadšený, že ste mi vyrazil zuby.“ – „Povedal by som, že ani ty z toho nie si nadšený.“ Najradšej by som dal 80%, pretože múdry Viggo Mortensen s brokovnicou, bohovskou briadkou, tradične skvelým jazdením na koni a štíhlymi stehnami, je prototypom ideálneho mužného hrdinu, do ktorého sa zamiluje každý správny chlap a ak bude dobre, i jeho žena. Bohužiaľ, snímka nie je o ňom – v skutočnosti je nahrávačom šerifovi Edovi Harrisovi. Ten síce tiež hrá dobrú rolu, ale mal som pocit, že mu energiu brala réžia, produkcia a podiel na scenári a na samotné hranie neostal čas. Je kvalitný, ale miestami skôr komický. Dôležité je ale podotknúť, že SCHVÁLNE komický – jeho posadnutosť cudzími slovkami akoby vypadlo Monty Pythonom z vrecka. Detto postava Renée Zellwegerovej, ktorá je v podstate vtipná postavička, tuctová až hlúpa nymfomanka, ktorá nemôže za to, že si vždy vyberá alfa samca zo stáda, hoci lásku sľúbila inému. Šerif ju napriek tomu miluje, toto som v žiadnom westerne nevidel. Musím povedať, že som sa miestami takmer smial, boli to všetko dobré vtipy... len sa mi akosi nehodili k westernu. Na strane druhej, tomuto môjmu nie práve najobľúbenejšiemu žánru aspoň dodali zaujímavé ingrediencie, vďaka ktorým mi to celé viac chutilo. S humorom ide vždy všetko ľahšie. Určite by som na stranu kladov pridal i asi po sto rokoch dobrého Jeremyho Ironsa, potešili spoľahlivé ksichty z vedľajších lavíc (Linn, Spall, Henriksen) a ak máte radi „pomalé“ westerny typu KRAJINY STRELCOV, prídete si na svoje. „Len“ 60% dávam v podstate „iba“ za zlý scenár. Neubehne ani 20 minút a už film prichádza o všetky tajomstvá: vieme, kto sú hrdinovia, o čo im ide, spoznáme ústredného zlosyna, zistíme, čoho je schopný a okamžite dôjde k prvej čelnej zrážke medzi ním a Harrisom. Bol to výborný úvod, ale znepokojene som sa pýtal „O čom bude zvyšných 90 minút, keď už po úvodných dvadsiatich všetko vieme?“. Pochybnosti boli oprávnené – je to o všeličom i o ničom, rieši sa manželská nevera, problém pištoľníkov vyrovnať sa s právom... Indiáni prídu, trikrát si vystrelia a odídu, Harris Viggovi vyčíta, že má city, je to ale on, kto kvôli „zbytočným“ citom dobrovoľne nechá utiecť zlosyna. Atď. Každopádne Mortensen výborný.(24.3.2011)

Nejdřív jsem byl rád za to, že má western v moderním Hollywoodu pořád svoje místo, ale s touhle kategorií náhodně vybraných scénářů tam moc dlouho nevydrží. Appaloosa totiž přináší jen sled epizod ze zaměnitelného městečka se šerifovou kanceláří a saloonem, ale nikam nedospěje. Celý vztahově mířený příběh usne na mrtvém bodě a zúčtování přichází za pět minut dvanáct doslova z ničeho. Není se pak čemu divit, že se láká hlavně na herce. Ed Harris je znovu tvrďákem na počkání, Viggo Mortensen s nadhledem zvládá škatulku cowboy next door a Renee Zelwegger s Ironsem ukazují, že se na Divoký západ dostali opravdu jenom omylem a jejich ušvitořené, respektive pak ležérní herectví tu nemá co dělat. 50%(19.7.2009)

Zaujímavé sa to môže zdať len z hľadiska hereckého obsadenia. Herci však žiadne extra výkony nepodávajú a dokonca Reneé Zellweger podáva výkon otrasný. Inak už zaujímavé nie je vážne nič (ešte slabšie ako 3:10 To Yuma). Som fanúšik westernov, ale to ešte neznačí, že sa z každého nového prírastku do tohoto zabudnutého žánru poseriem. Čistý priemer. 50%(6.1.2009)

Naprosto průměrnej western, kterej se asi snaží mírně napodobovat Wyatt Earpa, ale moc mu to nejde, většinu z téměř dvouhodiný stopáže zabíraj jen kecy, ale po nějaký pořádný přestřelce ani vidu, ani slechu a když už se teda Ed Harris přece jen k nějaký odhodlá, tak je taková nemastná neslaná a ještě trapně krátká. Krom toho Reneé Zellweger se na roli moc nehodila a duo Ed Harris - Viggo Mortensen taky nic moc teda(27.12.2008)

Příjemný komorní, ale slušně obsazený western o chlapském přátelství a nestrachu ze smrti, kde se málo střílí, hodně mluví a režisér - snad ve snaze o civilnost, které by odpovídala i atypická dáma v nesnázích René Zellwegger (jaká škoda, že roli odmítla Diane Lane) - si nechává napětí vesele utíkat mezi prsty. Vyhrocené situace vždy nějak vyšumí včetně nepříliš uspokojivého závěru, ale vyslovená nuda to není.(14.5.2009)

• kitano

Verím že na papieri mal tento film všetky predpoklady byť minimálne dobrým westernom. Netrúfnem si povedať či výsledok zlyhal kôli scénáru, alebo réžii, no zrejme asi z každého trochu. Mrzí to hlavne kôli tomu, že ústredné duo priateľov (tvrdých ochrancov zákona) a chémia medzi nimi je bezchybná. Slimačie tempo, slabá gradácia a nepresvedčivé postavy však zabili skoro všetko kladné čo tento western mal. Škoda...poctivé, staromódne westerny sa dnes už netočia. Tento ním síce je, ale veľmi sa nepodaril. A tak som sa tešil :(. (5/10)(21.5.2009)

• Darren

Kdo není milovníkem žánru, nemá podle mého názoru žádný důvod Appaloosu vyhledávat. Nemá moc co nabídnout, jde pouze o solidně zrežírovaný a zahraný žánrový film s podprůměrným scénářem. 5/10(26.12.2008)

• arachneuss

Za jediný klad považuji Mortensena a Ironse. Ed Harris se rozhodl natočit western. To by ještě bylo v pořádku, přeci jen to je skvělý herec. Bohužel scénář celého filmu je nehorázná sračka. Hlavní hrdinové konají naprosto nelogické věci, dialogy jsou až skoro amatérské, přestřelky únavné, citové momenty jsou naprosto ledové a všechno se to vleče tak otřesně pomalu, že jsem to nakonec pouštěl na 2x rychlejší přehrávání. Po celou dobu má režisér/herec pouze jeden ksicht drsňáka, jenž občasně vymění ža úšklebek či zachmuřený výraz, což sympatie snižuje na nulu. Nejhorší je ale Renée Zellweger! Jako tlustou blbku z Deníku Bridget Jonesové jsem jí měl rád. V Chicagu už mne místy prudila, ale to co provedla tady ... Hnusná jako noc, nulová snaha o pořádné herectví a vůbec celkově by se bez ní příběh naprosto obešel, takhle pouze dokončuje dílo zkázy. Stručně řečeno: Dva dobří herci, jeden průměrný, jedna otřesná, příběh na sebevraždu a znásilnění westernu kultovní osobou.(25.5.2009)

Western pojatý jako epos, který jde proti velké podívané a nenápadně demontuje zaběhaná pravidla. Více v recenzi na Aktuálně.cz.(17.4.2011)

Chemie mezi Mortensenem a Harrisem funguje výtečně, samotný drsňák Harris je pak bezesporu nejsilnějším žolíkem jinak průměrného westernu. Ženský element zcela zbytečný a některé scény velice uměle vykonstruované. Potěší tak snad jen a pouze syrové a velmi rychlé přestřelky bez sebemenší špetky patosu. Jinak ale relativně zbytečná záležitost.(22.3.2009)

Ed Harris sa podpisal asi najviac pod tymto filmom, teda nielen ako reziser, ale aj producent, scenarista a herec, pricom sa mu podarilo zohnat do hlavnych uloh par znamych hollywoodskych hviezd vdaka ktorim je tento film zaujimavejsi alebo zabavnejsi, len skoda, ze sa nieco v druhej polovici pokazilo. Mozno to bol prave scenar alebo dialogy, ktore mi nesadli, ale mozno si chcel Ed Harris natocit iba jednoduchy western len tak pre seba a nechcel sa hrat na ziadneho skuseneho velikana, ako sa to napriklad viackrat podarilo Clintovi Eastwoodovi. Takze opät je tu western s hviezdnym obsadenim - Jeremy Irons v ulohe zaporaka je ako vzdy super - len jednoducho netreba nic velke ocakavat. ________ Ed Harris - (Virgil Cole) +++ Viggo Mortensen - (Everett Hitch) +++ Jeremy Irons - (Randall Bragg) +++ Lance Henriksen - (Ring Shelton) +++ Renée Zellweger - (Allison French) +++ James Gammon - (Earl May) +++ Timothy Spall - (Phil Olson) +++ Produkcia: Ed Harris, Toby Emmerich +++ (2.2.2011)

<< předchozí 1 2 3 4 7 9 12