Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 2

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 087)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat moderní akční horor, který se nebojí učit od klasik. Atmosférou to osciluje někde mezi kultovní Věcí a Silent Hillem, dravost upírů se vyrovná těm nejrychlejším zombie mrchám, a jejich vizuál je tak „krásně hnusný“, že upřímně doufám, že se mi o těch parchantech nebude zdát. David Slade dokázal přetavit komiks do naprosto hladké adaptace, v které se sice občas postavy přesouvají podezřele rychle v ději, ale tempo ani minutku nesleví a to je to podstatné. Navíc je to rozkošně krvavé a politicky nekorektní, ani jednou však rušivým způsobem. Výborná věc pro dlouhé zimní večery, kdy neplánujete jít spát;) A jestli někdy v zimě potkám večer venku holčičku v květinových šatech, budu se modlit, aby byla po ruce sekera! ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že sem čekal ještě víc, ale i tak jsem vcelku spokojenej. Slade dokázal hned od začátku navodit fakt výbornou atmosféru a díky několika pekelně rychlejm a fakt napínavejm scénám se postupně dostavujou i hororvý prvky a slušná porce krve a musim říct, že to bylo hodně působivý a to všechno doprovozený parádně vytuněnou hudbou, jenže zhruba od poloviny se film začíná Sladeovi mírně vymykat z rukou a místo aby dál budoval a gradoval napětí, tak spíš film povolí a kvůli zbytečnejm rozhovorům a čekáním na nevim co, to i občas nudí. Sice se to Slade pak ještě snaží zachránít několika opět velice působivejma, krvavejma a napínavejma scénkama, zvlášť když Harttnet dostane sakeru a porcuje tam vampíry jak se jen dá, ale takhle zasazený do ničeho to prostě neni ono. Film měl určitě ještě navíc, ale horor je to učitě i tak povedenej ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Taková atmosféra se jen tak nevidí. Do poslední vločky využité prostředí, úsporné a přesto uvěřitelné postavy a upíři, co si nepotrpí na slušné vychování. Slade je borec, Hartnett je megaborec a mě leze mráz nejen po zádech. Hned zítra si koupím UV lampu, sekyru a nějaký pořádný kabát. Nejsem blázen do hororů, ale miluju příjemná překvapení. Rozbalovat tenhle dárek byla nekončící radost. Díky za ní. (90%) ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Z dílny Davida Sladea vyjela třetí nadupaná mašina. Svěží, dynamická, sebevědomá. Z očí Sladeových srší neskutečné množství energie, která se do jeho výtvorů vrývá neobvyklou svěžestí a neustále se kumulujícím napětím. Hard Candy mě brutálně sejmulo a 30 dní dlouhá noc v tomto duchu pokračuje. Sice jsem se nedočkal tak mrazivé scény, jako bylo (spoiler!) talrav ínávázeřdo, ale bohatě mi tento zážitek vynahradil noční život ve městečku Barrow. Už jenom to prostředí sněhu a ledu, zahalující se do třicetidenního temného pláště působí depresivně. A takovouto scenérii zaplní Slade luxusní smečkou upírů, dychtících po krvi. Takže začíná řezničina. Upíři, vedení charizmatickým Danny Hustonem, útočí jako šílení, nečekaně, bleskově, krvavě a zanechávají po sobě roztrhané krční arterie. Lidé kontrují prostřednictvím bagrů, kolečkových rypadel, seker, Otesánka a bouchaček a aby si tohle všechno divák dostatečně užil, tak je vždy u nějaké takové scény přítomna kamera, která před krvavým záběrem nikdy necouvne. Akční scény mají opravdový drajv, lekačky zavání podělanými trenkami a Hartnett a Foster jsou jednoduše perfektní. Nebýt několika žánrově klišovitých scén, neváhal bych s nejvyšším hodnocením. Takto je to nadprůměrná upířina a Sladeův další pořádný hryzanec do jeho filmografie. 30 miliónů dolarů(rozpočet)/53 miliónů dolarů(výdělek celovětově) ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně pořádný Rkový survival horror se skvělou atmosférou korunovanou velmi brutálními cinkrlátky (snad nejlepší sekání hlavy vůbec...mark my words). Takové kousky musíme MY, horroroví fajnšmekři, ocenit....tohle je kapička naděje do budoucna (spolu s Feast), že by se pánům producentům mohly přestat stahovat konečníky a uvolnili víc Rkových kousků do kin.....the citadel of brutal horrors is near! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Upíři tentokrát vysáli z amerických diváků celkem 39,6 milionu dolarů. Celosvětové tržby pak byly 75,5 mil. (NIRO)
  • Ke konci filmu, kdy se téměř všichni přeživší nacházejí v továrně, skončí v drtičce i holohlavý upír s drakem na hlavě. V závěrečném boji ho však můžeme znovu spatřit. (dan.pacino)
  • Snímek vznikl podle stejnojmenného komiksu Bena Tepelsmitha a Steva Nilese, který vyšel i u nás. Obraz druhého z autorů je zavěšen v podkrovní skrýši. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama