Reklama

Reklama

Kronika rodu Spiderwicků

  • USA The Spiderwick Chronicles (více)
Trailer 2

Po rozvodu rodičů se desetiletá dvojčata Jared a Simon nastěhují s třináctiletou sestrou a maminkou do zchátralého domu pratety Lucindy. Ta je zavřená v blázinci, protože tvrdí, že jejího otce Arthura unesli elfové. Při průzkumu domu objeví Jared Arthurovu pracovnu a v ní podivnou knihu, nazvanou Klíč k určování kouzelných tvorů kolem nás. Přestože je u ní varování, aby ji nečetl, chlapec neodolá. Dozví se tak o světě neviditelných, kteří se maskují různými kouzly a vidět je může pouze ten, kdo vlastní magický kámen nebo získal schopnost zření. Dočte se také, že některé bytosti jsou hodné a přátelské, jiné protivné a některé přímo nepřátelské. Nejstrašnější z nich je prý obr Mulgarath, který se chce knihy zmocnit a s její pomocí ovládnout svět. Díky knize Jared pochopí, že rozhněvali domácího skřítka, a pokusí se znovu získat jeho přízeň. Od něj se pak dozví, že Jaredovou vinou se k domu stahují příšery ve službách Mulgaratha a brzy dům napadnou. Jeho slova se potvrdí vzápětí, když Simon překročí Arthurem vytvořený ochranný kruh a skřeti ho unesou. Jared ho běží zachránit a objeví hejkala, uvězněného v kleci. Osvobodí ho a na oplátku od něj získá schopnost zření. Společně se Simonem, kterého obr poslal pro knihu, zjistí, že z domu vede tajná chodba do blázince. Vydá se s Mallory za pratetou, zatímco Simon doma připravuje rajskou omáčku jako obranu proti skřetům. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (353)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Spiderwickové vzali Kompas a vytřeli si s nim zadek. To vše přitom provedli s rozpočtem, který by neuhradil ani půlku ledního medvěda. O letošním natřískaném začátku roku už se toho napovídalo hodně a tohle překvápko je jenom další potvrzení. Já bych přitom na tohohle koně po traileru, ve kterym se přerazil hned na startu, nevsadil ani tu pověstnou zlámanou grešli. Ono je to přitom ještě o stupínek lepší než loňská Terabithie. P.S. Horner burácí jak zamlada. P.S.2 Seth Rogen a jeho hláškující ptákyžroucí mrňous diktuje jak sviň. P.S.3 To samé platí o tom druhym skřetovi závislym na medu. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

A zase ta samá písnička o dětech, které pomocí knížky otevřou oči a uvidí pohádkový svět. No a jak ta písnička pokračuje? Vezmeme si příklad ze skřítka Hejkala a popliveme ji. Velice by mě mrzelo, kdyby se mi podobný nenáročný a krásně odpočinkový film nelíbil a tak děkuji bohu, že mám svůj ochranný kruh a ten mě brání před dobrým filmovým vkusem. Kronika rodu Spiderwicků se evidentně líbí jenom dětem a Viktorce. Mám mít radost nebo se raději nechat sežrat skřety? ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Tato kniha nepřinesla naší rodině nic než trápení!“…. Fantastická stvoření, která se maskují pomocí kouzel a tajemství říše neviditelných. Hezké triky a efekty a (občas) i dech beroucí dobrodružství. SMRT VŠEM OBRŮM!! Solidní rodinná zábava, dávající více napětí než je zvykem. V některých okamžicích si budou malé děti přinejmenším zakrývat oči. Pravda, skřítků a ostatní ,,havěti“ mohlo být klidně víc. Nezlobil bych se. Ovlivněn svými ratolestmi dávám 4*. Vy si klidně dejte jen tři! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak a máme tu další fantasy. Tentokrát naštěstí jednu z těch povedenějších. Režisér Mark Waters( Mean Girsl, Mezi námi děvčaty..) má totiž nadání, že umí i do filmu s jakkoliv předvídatelnou a klišovitou zápletkou obdařit svěžestí, no prostě z něj udělat dobrej film. A to samé se mu povedlo i u Spiderwicků. Ze začátku to je sice nic moc a ty rodinné problémy mě moc nebavili. Potom ale velmi dobrý Freddie Highmore přečte knihu, kterou neměl číst a začnou se dít věci. Film se rázem stává vtipnou i napínavou podívanou pro děti i dospělé se svižným tempem. Film prostě jede a zastaví se až se závěrečnými titulky, takže o tom ani nemáte moc šanci přemýšlet a celé si to užijete. Taková hodně milá fantasy jednohubka. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Detské fantasy už začínajú byť otravné. Kým doteraz na mňa aj slabšie prírastky dokázali zapôsobiť aspoň niečím, vďaka čomu som sa na chvíľu vrátil do svojich mladých čias, pri Spiderwickovcoch bolo toto čaro defintívne prelomené. Nie je fér od filmov tohoto typu zakaždým očakávať dokonale prepracovaný Rowlingovej svet, ale niečo tak povrchné a odfláknuté sa zase až tak často nevidí. To si zrejme uvedomil aj Mark Waters, lenže ani jeho svižná réžia z veľkého NIČ nemohla vytvoriť niečo prevratné. Pár originálnych nápadov totiž kvalitnú fantasy nespasí, najmä ak je v každej tretej scéne prítomné klišé a halda neuveriteľných nezmyslov a náhod, nad ktorými ostáva aj rozum stáť. Snaha o prepojenie s rodinnou drámou vyznieva do stratena a väčšina ľudských postav iba nadbytočne dopĺňa pomerne fungujúci tím hlavných predstaviteľov. Samotní záporáci sú naviac žalostne smiešni (s výnimkou hlavného, ktorý je len žalostný) a ani pár škrabancov ma nedokáže presvedčiť o údajnej hrozbe, ktorú majú predstavovať. Takto už viac nie! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (10)

  • Paramount uvolnil na rodinné dobrodružství režiséra Marka Waterse 90 milionů dolarů (chtěl tím sekundovat Narnii). Celosvětově utržil slušných 163 milionů. (Rodriguez)
  • Fantasy film Kronika rodu Spiderwicků byl natočen podle prvních tří dílů literární předlohy. Na papíře je Kronika určena menším dětem, film by ale podle režiséra Marka Waterse měl oslovit i starší diváky. (Pumiiix)
  • Natáčení probíhalo v roce 2006 v kanadském Montréalu (provincie Québec). (noelcoward73)

Související novinky

Protivný sprostý nemrtvý holky

Protivný sprostý nemrtvý holky

05.02.2013

Nemáte dost zamilovaných upírů? Blbá otázka, já vím. Všichni jsme si oddechli, když Twilight sága přestala otravovat na plátnech kin... no, možná ne úplně všichni. Pro ty z vás, kterým žánr… (více)

Problémové filmy

Problémové filmy

10.02.2008

Dva snímky se v posledních týdnech dostaly do vážnějších potíží, ale podařilo se je včas zachránit před tzv. development hell (peklem nikdy nezrealizovaných projektů). Mark Waters, od něhož brzy… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama