Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 901)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

VĚC 21. století (rozpad lidské psychiky a pocit vyprázdněnosti, úsporné užití minimalistické hudby ad. - viz intertextová vsuvka prostřednictvím obrazu na začátku). Fascinující, neuvěřitelně klaustrofóbní sonda lidské psychiky a zmanipulovatelnosti, stojící na přesvědčivých hereckých výkonech a neokoukaných tvářích, úderné fabuli a Darabontově schopnosti dávkovat napětí a rytmizovat vyprávění. To, že Darabont umí horrory, vím od jeho atmosferického televizního počinu POHŘBEN ZAŽIVA, že zvládá Kinga jako nikdy jiný, vím od VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHASWHANK - a potvrdil jsem si to ZELENOU MÍLÍ. Nečekal jsem, ale že MIST (idiotský český název ignoruji) bude jeho nejlepším počinem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vonku nič nie je, David. Nič tam nestraší.“ – „A ak áno?“ Darabont uzatvára voľnú kingovskú trilógiu o nádeji. Príbehom, v ktorom jej nie je ani štipka. Andy veril a jeho vieru nezničila ani zlá skúsenosť so súdmi a desaťročia v Shawshanku. John Coffey veriť prestával, hoci stále mal zopár dôvodov zostať medzi živými (tvarohové buchty). Drayton nemá nič a to, čo má (syna), ho vlastne skôr brzdí. Žijeme v "civilizovanom" 21. storočí, ale iba do chvíle, kým nezlyhajú technické výdobytky. Akonáhle je svet pohltený z toho plynúcou tmou a tichom, vracia sa starý známy pudový strach fanatikov, pomýlenosť ľahko manipulatívnych jedincov, šialenstvo stáda a primitívnosť slabých, voči ktorému sú racionálne uvažujúci jedinci bezmocní. Nakoniec zostáva len jedna možnosť - a koho by nechali chladným schválne brakové počítačové efekty (neobstáli by ani v o takmer desať rokov staršej CHOBOTNICI), odpudzujúca Marcia Gay Harden a šokujúca scéna so „zábleskmi v aute“, nech si počká na to, čo bude nasledovať PO nich. Asi jeden z najzlomyseľnejších záverov, aké som kedy videl (ročne vidím cca 3OO nových filmov). ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Od úmyselnej béčkovosti až k religióznym témam a mystickému rozmeru za hranicou tradične poňatého fantasy. Frank Darabont tu kombinuje vážne existenčné témy a greengrassovskú obrazovú autentickosť s digitálnymi chobotníčími chápadlami a ďalšími útočiacimi pavúkmi. A s 26 miliónovým rozpočtom obsahovo poráža Spielbergovu Vojnu svetov. Pozoruhodný, pôsobivý a tak trochu intelektuálny a nemainstreamový filmík s opačne vyrieknutou shawshankovskou myšlienkou o nádeji... Malé dielo, zasluhujúce veľké hodnotenie. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont nám tentokrát nenaservíroval drama z vězeňského prostředí, ale špičkový psychologický horor. I když se téměř celý snímek odehrává v supermarketu obklopeného záhadnou mlhou, tak děj vám nedá ani nachvilku vydechnout a stále budete v napětí. Je zajímavé sledovat proměnu lidí v uzavřeném prostředí a snášení tlaku okolí. Na paní Carmodyovou hned tak nezapomenu, stejně jako na závěr, který rozdýchávám ještě teď. Nemá cenu se nějak více rozepisovat, to se zkrátka musí vidět. Škoda, že Frank Darabont netočí filmy častěji, už teď se nemůžu dočkat na jeho další snímek Fahrenheit 451.... ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2007 viděl ve filmografii Marcii Gay Harden horor, první co mě napadlo, bylo, co dělá držitelka Oscara v obsazení hororu. Když jsem však viděl jméno režiséra, byl jsem už klidnější. Ovšem nyní, kdy jsem film viděl, musím říct, že by byla M. G. Harden blázen, kdyby odmítla takovou roli, jakou byla Mrs. Carmody. Tato role byla jednou z mála, na které se dalo opravdu herecky pracovat a výkon to byl opravdu hodný držitelky Oscara. Ve filmu se objevili i dva herci z Darabontovy Zelené míle (William Sadler a Jeffrey DeMunn). A nyní k samotnému filmu. Když řeknu, že mě film zaujal, tak je to slabé slovo. Tento apokalyptický horor se ve své žánrové kategorii rozhodně povyšuje na ostatní a přeci jen zachraňuje tento pomalu kvalitativně upadající žánr. Režisér střídá klidné pasáže s gradujícími dramatickými sekvencemi, kde každá taková sekvence je dramatičtější, napínavější, nápaditější odpornější a hrůzostrašnější než ta předchozí. Třešinkou na dortu je dechberoucí závěr, po kterém Vám nebude zrovna nejlépe. Pro mě rozhodně TOP. Tenhle film si budu pamatovat hodně dlouho. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Frank Darabont chtěl dodat filmu určitý nádech dokumentárnosti, ale zároveň potřeboval i filmový vzhled. Najal tedy kameramanský štáb ze seriálu Policejní odznak (od r. 2002). Mělo to navíc tu výhodu, že tento tým měl zkušenosti s prací pod tlakem časově neúprosného natáčení pro televizi. (DaViD´82)
  • Frank Darabont testoval, jak by film vypadal natočený digitální kamerou, ale zjistil, že by působil nerealisticky až vyumělkovaně. Rozhodl se tedy raději pro klasický filmový materiál. (DaViD´82)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. listopadu 2007 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama