Reklama

Reklama

Obsahy(1)

30. května 1993 byl odvysílán první pořad jednoho z nejrozsáhlejších publicistických cyklů České televize TA NAŠE POVAHA ČESKÁ. Odstartovala tak dlouhá série dokumentárních pořadů ostravského studia, jejímiž duchovními autory byli režisér Jaroslav Večeřa a dramaturg Karel Bělohlavý. Střídavě se na obou programech ČT až dodnes odvysílaly přes čtyři stovky snímků, pod nimiž je dnes podepsána řada dalších scenáristů a režisérů.

O úspěchu cyklu, který v květnu 2008 oslaví patnácté výročí prvního vysílání, svědčí i mnoho ocenění – Pierot 94 a 98, výroční ceny Fitesu v letech 96 a 97 a zejména pak Trilobit, udělený J. Večeřovi, K. Bělohlavému a kameramanovi Z. Úlehlovi v roce 1998.

Často hovoříme o mentalitě českého člověka a s chutí odkazujeme na tradované mýty o naší bodré národní povaze, o našich šikovných rukou, humoru, muzikantství a tak dále. Je tomu ale opravdu tak? Co když někdo starým pověstem českým o naší národní nátuře postaví do cesty kritický objektiv kamery? Když před patnácti lety začalo Televizní studio Ostrava uvádět pořad Ta naše povaha česká, málokdo (možná ani jeho tvůrci ne) očekával, že starou dobrou povahu českou tolikrát nachytá na hruškách. Na druhé straně obliba tohoto vysílání dokazuje, že jsme přece jen ochotni přijmout kritiku sebe sama a polemizovat s typickými projevy své malosti. Stačí pročíst si témata, jaká se za patnáct let existence pořadu, který je nejdéle vysílaným publicistickým cyklem České televize, objevila na obrazovce, a pochopíme, o čem je tu řeč. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

NinonL odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám ráda dokumenty, které plivou na Čechy. Kdyby bylo v naší TV, kterou jsme nuceni platit, alespoň stejný objem seriálů, dokumentů, podporujících vlastenectví a pozitivní stránky lidí, možná bych hvězdičku přidala. Za občasnou snahu o humor. Ale ne za tuhle neustálou negativní propagandu. A možná by se i "povaha Čechů" zlepšila, kdyby viděli i něco jiného než neustálé mediální facky. Přinejmenším povahy Čechů, se kterými se stýkají tvůrci tohoto paskvilu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Celkem humorné, dá se i s nutnou dávkou nadsázky říct že se nikdy při tomto pořadu nenudím, a vždy se něco nového nejen o naší národní povaze, ale i třeba o vzájemném soužití nás Čechů dozvím. Jinak samotnou povahu Čechu tu nemá cenu rozebírat, všichni víme že jsme když se chce národ podnikavý, vynalézavý, muzikálně nadaný ale také bohužel dosti závistivý, nepřející a prodejný. Jednotlivých dílů bylo však příliš mnoho nato abych si v tuto chvíli vybavil alespoň jeden který se mi páčil jako jeden z nejzajímavějších. Nezbývá tedy to než je dodat: každou středu program ČT2 v hlavním vysílacím čase. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument, byť některé díly mě nudily. A mezi námi: už se mi to české flagelantství - jehož jednou odnoží je i tento cyklus - docela zajídá. Nemyslím si, že by na Češích bylo něco výrazně horšího než na jiných národech - v podstatě mě irituje tohle uvažování ve stereotypech a dlouhodobě tradovaných klišé. Už jen ten titul - karikující název jedné přiblbé Hašlerovy lidovky - je nesmysl, nic jako "česká povaha" neexistuje. O povaze lze mluvit jen u jednotlivců, tečka. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ta naše povaha holubičí. Někdy spíše holopičí... Často ovšem hodna výprasku biči... °-/ . . . Občas zajímavá a skvěle pojatá a natočená témata, výjimkou želbohu ale nejsou ani prostoduché tendenční sračky. Ryze >televiznočesky< . . . Hodnocení tedy jako kompromis... Hezké připodobnění té MOJÍ povahy české... ;o) - - - - - (Vídáno průběžně - často - však nepravidelně nahodile, komentář - po pěkném dílu o našincích v Banátu - zde mezi našinci jako mnohý - 20.1.2009 - - - P.S. Po projekci dílu trendykrindypindy Jablonské Lindy "Pozemšťané, koho budete volit" 15.12.2010 hrneček přetekl, ouško se utrhlo a jedna hvězda z původních >kompromisních< čtyř konečně spláchnuta byla v pozemských /k/análech českých...) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já bych prosil speciálního Českého lva v kategorii "Nejlepší casting" pro člověka, který má na povel tento pořad. Tak třeba teď jsem viděl díl s katolickou striptérkou, která má v ložnici kanály, ve kterých vidí ufo, svého pejsánečka roztomiloučkého obléká do riflových gaťek s růžovoučkým svetýrkem, a cáká na něj kokosový parfémek. Přesně nevím, jestli byl ten díl věnovaný jí, ufonům nebo čoklům, ale vím to, že jakmile poleví třeskuté mrazy, vyrazím na stopa a od té naší povahy české odfrčím co nejdál! :-D ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Pořad je nejdéle vysílaným publicistickým cyklem České televize. (ČSFD)
  • 30. května 1993 byl odvysílán první díl. (ČSFD)

Reklama

Reklama