Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (546)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se pojí přesně 16 chyb (tu fatálních, tu jakžtakž přípustných): 1, Přes zabudovaný komentář vládních machinací nevyběhne film z mantinelů politicky korektní a pokrytecky žánrový podívaný. 2, Scénář přetéká neuvěřitelně blbými konstrukty a zcela popírá to, že film vychází ze skutečné události. Do jisté míry zde selhává dramaturgie. 3, Velký množství střihu sice film akceleruje, ale za prvý mu dává subtilní feeling, kdy tzv. „o nic vlastně nejde“, a za druhý ho obírá o hutnost, což je v rozporu s tím, že ten film je dramatický, ne akční. 4, Ono proklamované retro 70. let není na až na pár propriet viditelné a film končí jako zástupce soudobého trendu, tedy bez stylu. 5, Obrovské množství elips (výpustek), a oproti tomu scény, které zdůrazňují svůj účel, ale tím, že jsou vytržené z kontextu, jim schází motivovanost. 6, Nesledujeme kauzální příběh, ale prohlížíme si album fotek, kde jsou zachyceny ty nejlepší události. Jistě, to je proces přirozený pro každý film, ale tenhle s klidem navrší tři vypointovaný scény v pět minutách, což je vada, která převádí film z intence uvěřitelné do intence vyfabulované. 7, Celá banda zlodějíčků kolem Stathama postrádá jakoukoliv profilaci. 8, Saffron Burrows má uměle zvětšené rty. 9, Mezi první a čtvrtou minutou připraví kameraman tři výborné záběry (potlačení perspektivy přes transfokátor, klasicky „ruskej záběr“ z podhledu, náklony kamery v rovině objektivu). Tím se vyčerpá a po zbytek filmu již nic nenabídne. 10, Narace se není schopna rozhodnout, nakolik zaměřit pozornost na hlavního hrdinu a nakolik být vševědoucím vypravěčem, a jen na sebe skládá klimaxové scény. 11, Statham se za celý film třikrát usměje, ovšem zcela nepřirozeně, tudíž neadekvátně. 12, Psychologizace všech postav nevychází z herectví a z vnitřního uchopení, ale pouze z jejich činů. 13, Michael X radši bez komentáře; jen další šachová (čitelná nigga) figura ve filmu aneb Piňda, který chce osvobodit Afriku. 14, Jako charakteristický zástupce tzv. britského Hollywoodu končí veškeré pokusy o akci kdesi na úrovni německých kriminálek. 15, Až na několik vtipných aforismů chybí dialogům oduševnělost. 16, Vládní činitelé jako hlavní záporáci postrádají na věrohodnosti, víceméně jde o nemohoucí starce, nezajímavé, rádoby-mocné, ale spíš bezmocné a nemocné, a proto pitomé, maximálně (a špatně) nasvícené přes měkké světlo (bez ostrých noir stínů), a je tam těch záporáků hlavně moc, takže i to malý zlo, které by jim snad film mohl vtělil, diverzifikuje do odhadem deseti postav. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Príjemná oldschoolovka na jedno pozretie. Statham po dlhom čase v uveriteľnom príbehu skúseného remeselníka Donaldsona opäť dokazuje že charizmy má na rozdávanie i v skutočnom príbehu, ktorý síce nie je ničím výnimočný ale spoľahlivo pobaví hlavne keď sa príde na to čo sa týmto amatérom podarilo dokázať :-D. Takéto skutočné príbehy by sa proste mali točiť častejšie. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní krimi, v které se rozhodně skupinka lupičů vykrást banku velmi oblíbeným způsobem a to prokopáním od sousedů. Bankovní trezor obsahuje schránky, které jsou malými komnatami tajemství mnoha dobrých i zlých osob nedalekého okolí, takže se loupež stane pro lupiče problematičtější než očekávali. Jde po nich snad každý, který chce zpět svoje fotky, díky kterým drží v šachu ministry, starosty nebo mafiány. Jason Statham by však nebyl tvrdý chlap, kdyby se všem nepostavil a nesnažil se z toho své kamarády lupiče dostat, co nejrychleji. Film mě naprosto překvapil tempem a příběhem, v kterém se stále něco děje a uteče jako voda. Opravdu příjemná a staromódní záležitost s velmi dobrými herci. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Na to, že sem tam "vlastně nic neděje" a chybí mi tam motivace řady postav, nějaká ta dobrá hláška, bližší info k princezně ani nedozvíme (v případě odhalení kompomitujících fotek princezny Margaret by se jednalo o velký skandál, tak proč na tu práci nasadí bandu neumětelů??), tak to odsejpalo a Jason si u mě ukradl 4.* A ten černoch je tam zbytečnej, asi jako barva na vlasy pro Stathama. Mummy! Daddy's on the radio! ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Po Americkém gangsterovi se tu opět objevila solidní kriminálka, která sice na výše zmíněného staršího bratříčka kvalitativně nemá, ale i tak se jedná o poctivě odvedený kus filmařiny. The Bank Job je klasický krimi thriller pojednávající o jedné bankovní loupeži, lupu, ve kterém nejde jen o peníze, ale i o fotografie, jejichž zveřejnění by mělo za následek vyprázdnění některých křesel ve vysokých politických kruzích. Dovolím si ještě připomenout, že je příběh založený na skutečných událostech, nečekejte ale prachobyčejnou rekonstrukci událostí, tvůrci se nezdržují žádným velkým politikařením a místo toho natočili prakticky klasický heist-movie v první půli, který se po provedení loupeže změní v kriminální thriller ne nepodobný francouzským kriminálkám 70. let (například Tři muži na zabití s Alainem Delonem), čemuž výrazně napomáhá perfektní atmosféra a vůbec celková "sedmdesátková" stylizace. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Scény odehrávající se v metru se natáčely ve stanici Aldwych station, protože skutečná Tottenham Court Road station byla v osmdesátých letech přebudována. (ČSFD)
  • Při loupeži v roce 1971 měly podle oficiálních informací zmizet věci přibližně v hodnotě 500 tisíc liber, což je částka, která dnes odpovídá zhruba pěti milionům stejné měny. O 500.000 liber se také mluví uprostřed filmu, když o krádeži informují v rádiu, postavy lupičů se ale částce smějí a sami odhadují lup na (shodou okolností právě) pět milionů liber. V závěrečných titulcích se pak tvrdí, že "podle odhadů" zmizely věci za 4 miliony liber (bez upřesnění, zda tehdejší nebo dnešní hodnoty) a případ je porovnáván s takzvanou Velkou vlakovou loupeží. Při té ale podle oficiálních informací zmizelo více než 2 a půl milionu TEHDEJŠÍCH liber (přes 40 milionů v přepočtu na současnou měnu). Jinými slovy, informace v závěrečných titulcích o "trumfnutí" Velké vlakové loupeže je také pouze nepotvrzenou spekulací. (curfew77)
  • Více než 100 obětí loupeže odmítlo vypovědět, co se v jejich bezpečnostních schránkách ukrývalo. (hendrich6)

Reklama

Reklama