Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja profesionálni zlodeji, Porter a Resnick, naplánujú jednorazovú akciu priamo v uliciach mesta, pri ktorej by mohli zinkasovať až pol milióna dolárov. Úspešne olúpia čínsku mafiu o 140 tisíc, no keď má prísť k deleniu peňazí, všetko sa zvrhne. Resnick kvôli finančným pohľadávkam syndikátu svojho parťáka podrazí a tým ho pripraví nielen o polovicu peňazí, ale aj o život... aspoň to si všetci mysleli. Porter sa však vracia – drsnejší a neústupnejší ako kedykoľvek predtým. A chce svoj podiel.

Dlhých sedem rokov museli diváci čakať na pôvodnu verziu temnej kriminálky ODPLATA, ktorá bola v roku 1999 prestrihaná na požiadavku producentov, ktorí považovali Helgelandov režijný debut za príliš brutálny. Scenárista oscarového L.A. CONFIDENTIAL bol z pozície režiséra vyhodený a nahradený Johnom Myhrem, ktorý znova natočil tretinu filmu. Nová a vylepšená ODPLATA je výsledkom niekoľkoročnej práce Briana Helgelanda, ktorý chcel divákom predstaviť svoj film – v takej podobe, akú mali zhliadnuť už pred rokmi. (Visáč)

(více)

Recenze (246)

kitano 

všechny recenze uživatele

Prva verzia je dokonalo vybruseny mainstreamovy produkt. Rezisersky zostrih si ide vlastnou cestou. Temnejsou, drsnejsou, olemovanou vacsim poctom mrtvol. Povodny Porter je proste supermazany, prefikany grazel, ten "novy" je hlavne looser, ktory vstal z mrtvych, aby zistil ze okrem schopnosti ziskat prachy mu nezostalo vobec nic. Skutocne unikatna moznost pozriet si dve, podstatne rozdielne verzie toho isteho filmu. Vyzdvihovat ani jednu znich vsak nebudem. Obidve su skvele. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Předchůdce, ze kterého údajně páni producenti vyrobili tuctovou sračku, už jsem pochopitelně dlouho neviděl a pranic si z něj nepamatuji. Dle hodnocení se mi více než nelíbil, ale na nějaké srovnávání je skutečně hodně pozdě. Tento počin ovšem ušel. Mel byl ve své roličce úžasňoučký a velmi se mi líbilo, že se s nikým a ničím moc nepáral. Jeho zbraň mu natolik přirostla k ruce, že s ní spával, líbal se s ní a kdoví, zda se s ní i ve volných chvílích při dlouhých letních večerech nehladkal. S narůstající stopáží pochopitelně atmosféra houstne a napětí graduje. Postupem času se film tedy transformoval na velmi koukatelný noir. Superlativy si však dovolím pošetřit pro něco jiného. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Odplata je skvělej Gibsonův film a já vůbec nerozumím tomu proč někdo staví tuto verzi bez Kristoffersona, s horší hudbou a Gibsona bez hlášek výše než původní dílo. Samozřejmě Straight Up se dá bez úhony přežít, ale těch fatálních odlišností není zase až tolik, úvod (asi minuta) začíná jinak a závěr (10 minut) je zcela jiných a Gibson se tedy mnohem méně usmívá a je za bručouna. Nemám důvod si tuto verzi nechávat. 80% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Parker sa celý život živý lúpežami. Jedného dňa so svojim parťákom prídu na výborný kšeft. Olúpiť menšiu skupinku čínskych mafiánov o 140 tisíc. Všetko vyjde podľa plánu. Teda skoro. Jeho parťák Resnick ho však kvôli dlžobám u syndikátu podvedie. Navyše nie sám, ale spolu s Parkerovov ženou. Nakoľko dostáva niekoľko rán do chrbta , Resnick a Parkerova žena si myslia, že na mieste kde ho zanechali, umrel. Parker je však tvrdý chlapík, vracia sa späť a jediné čo chce nazad, je svoj podiel peňazí. Ten kto ich, ale naozaj má, je na vrchole pyramídy rôznych zločincov. Parkera čaká tvrdý boj o "princíp". Klasická Gibsonovka. Veľmi slušný akčňák, ktorý miestami trošku postráda logiku. Miestami je to ozaj prehnané. Snímok svojou špecifickou vedľajšou úlohou nejeden krát "skrášlila" Lucy Liu, ktorá spolu s Gibsonom, jednoznačne hrala "prvé husle". Pri voľbe sledovania tohto filmu, nemáte čo stratiť. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době jsem si tenhle režisérský sestřih jednoho ze svých oblíbených filmů zopakoval. Musím říct, že chápu proč to nakonec předělali do té akčnější a pro diváky přívětivější verze. Tady je pravda ten závěr takový spíš komorní a nejednoznačný, ale to vůbec neznamená, že by byl špatný a řekl bych i možná, že víc koresponduje s tou první trochu pozvolnou a temnější stránkou filmu. Taky opětovný setkání s bývalou manželkou je o dost drsnější scéna než v kinoverzi. No a abych to shrnul tak já mám rád obě dvě ty verze přibližně stejně. Každou z jinýho důvodu, ale obě dvě mají něco do sebe a tak úplně nesdílím názor některých, že kinoverze je lepší i když chápu tu potřebu jí v době vzniku udělat. Každopádně film co zraje jak víno s Melem na absolutním vrcholu než to začal mít v holým údu těžce posraný a jak už jsem říkal tady můžu obě dvě varianty a tak i moje hodnocení tomu budu ve finále odpovídat.80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Porter (Mel Gibson) používá ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. (dc125)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago a trvalo od 10. októbra 1997 do 27. januára 1998. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama