Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Plamen pálí po kolaborantech i nacistech, za špatnýma ženskýma a jedno cígo za druhým. Citron se tváří kysele, když zvrací, kříží cestu cyklistům, úkoluje milence své ženy a propadá pocitům viny.. Proslulé duo dánských odbojářů ve víru pochybností, zrádných úmyslů, morálních dilemat a nezvratných rozhodnutí. Když už je to po stránce emocí jako psí čumák, mělo to logicky vládnout na noirovém poli procedurálnosti, ale bohužel, nestalo se (navzdory inspiraci Melvillem). Citrus Mads tradičně zralý, rudému grepu Lindhardtovi k tomu ještě něco schází. A to vedle něj ležela v regále se skandinávským ovocem i dvojnice Simony Postlerové.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Válka je někdy klamavá. V odboji to platí dvojnásob. Nevíte komu věřit, vaši nejlepší druhové vás zítra mohou zradit... Více odbojových skupin a hnutí navíc vnáší do společného boje proti okupantům prvky rivality, zmatku a někdy i anarchie... Plnit rozkazy (likvidace osob) někoho z vedení buňky ještě neznamená, že děláte správnou věc. Co když dotyčný je dvojitý agent a maže tak stopy ke své osobě od lidí co na něj přišli? Dánové o tom natočili velmi solidní válečné drama, které vás dobře udrží v napětí po celých 130 minut.. Milovníkům válečných filmů tuhle záležitost rozhodně doporučuji. Další dobré filmy s podobnou tematikou jsou: Již zmíněný Max Manus (2008), Černá kniha (2006) a Chlapci od svatého Petra (1991). * * * * ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní snímek, který se však kvůli špatně propracovanému scénáři a nenápadité režii honí s jazykem na vestě, aby toho řekl a ukázal co nejvíc. Tato taktika mu ale moc neprospěla. Kolem postav zejí prázdné bubliny, obzvlášť té Lindhardtovy, který mě tady celkově nepřesvědčil. Mikkelsen dostal o dost míň prostoru, ale hraje mnohem líp. Navíc celá zápletka je upozaděná před spoustou dialogů, do kterých je často prostříhaný začátek následující scény. Tento způsob montáže s sebou rozhodně nenese příliš napětí, divák je stále o něco napřed a děj tudíž ani negraduje - silnější sekvence přijde až na úplném konci filmu. Nedostatků tedy celá řada, ale z nějakého důvodu to prostě pořád vidím na čtyři hvězdy :-) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

No pochopitelně jsem se na ten film chtěla podívat hlavně kvůli Madsovi a protože mám navíc pro dánské filmy slabost. Přestože pro válečné filmy nemám extra zvláštní nadšení, tak jejich kladem je určitě fakt, že se stále dozvídám něco nového. V jednom severském filmu jsem se dozvěděla o pomoci Dánska propašovat přes sedm tisíc Židů do Švédska právě s pomocí odbojářů, kterých bylo v roce 1943 kolem 43 000. V tomhle snímku jsem se mohla alespoň částečně seznámit s tím, jak to zhruba fungovalo v roce 1944. Mads je dánská herecká špička, ale nemůžu si pomoct, Thure jako Plamen byl vynikající ne-li dokonce o něco lepší. Záhadou mně docela je, že se nijak zvlášť neukrývali a přesto se jim dařilo dost dlouho unikat. Přiznávám, že tam byly momenty, kde jsem trochu tápala, stopáž byla taky trochu delší, ale přesto dík za filmové zdokumentování skutečných událostí o které by se jinak asi málokdo zajímal. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po Max Manusovy vznikol ďalší kvalitný dánsky film z obdobia 2. svet. vojny, ale ťažko ho nazvať vojnovým, i keď spadá do tejto kategórie. Je z veľkej časti konverzačný a bližšie má k thrilleru alebo špionážnym filmom podobne ako spomínaný Max Manus alebo Čierna kniha P. Verhoevena. Mads Mikkelsen žiari vo všetkom, v čom sa mihne a aj jeho "Citron" mi bol bližší ako "Plameň". Akčné scény sú zručne natočené, ale moc ich tu nie je. Najviac akčný je záver , kde sa Mikkelsen bráni v dome, ktorý obkľúčila početná a dobre vyzbrojená nemecká jednotka. Dostane sa "hrdina" v dánskom filme z tejto situácie? Áno, B je správne...80%. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Námět filmu je založen na skutečných událostech, které se staly v Dánsku během druhé světové války. (akisha)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama