Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Miluju Českou televizi za to, že nám zprostředkovává tvorbu evropských (především severských či španělských) kinematografií. A v případech, jako je tento, bych ji často nejradši vyliskala. Proč musí zrovna tento film vysílat s českým dabingem? Já, potěšena tím, že Plamen a Citron bude v TV, zjistím, že nebude v originále. Ta krásná Dánština. Možná bych to ještě překousla, kdyby zde nehrál Thure Lindhardt, jež má krásně znějící sametový hlas, kterým mě okouzlil již v Bratrstvu. Snímek je skvěle zpracován, má výborný scénář i herecké obsazení. Místy je děj možná až příliš zamotaný, co se týče spojitostí a významu postav, což však na celek nemá vliv. Pro mě další kvalitní příspěvek do Dánské kinematografie. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

pre mňa slušný priemer, až na tú dĺžku. Ten Lindhart je zaujímavý herec. Miestami sa mi zdala činnosť dánskeho odboja dosť naivná, akoby všetci o nej vedeli ... a to "bohapusté pendlovanie" do neutrálneho švédska ... ts ts ... tiež sa mi zdalo trocha zjednodušené. Inak zaujímavý historický snímok. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento dánský pohled na události 2.světové války je poněkud netradiční, což ale i odpovídá poněkud specifickému postavení Dánska v tomto konfliktu. Nevím, v které jiné zemi mohlo dojít k něčemu takovému, jako ve filmu zmíněné dohodě nacistické moci s reprezetanty místního politického odboje zastavít vzájemné střety. Cenné na tomto filmu je určitě to, že ukazuje, že i "vyšší princip mravní" ("vražda na tyranovi není vraždou") může být někdy zneužit a že mezi odbojovou činností a terorismem existuje docela tenká hranice. A taky, že při aplikaci tohoto principu mohou někdy umírat i nevinní. Scéna, kdy Citrón a Plamen zlikvidující jedno německé auto v domnění, že v něm jede nacista Hofmman, a místo toho usmrtí nevinného kluka, je pro mě jedním z nejsilnějších momentů filmu. Zvláště v kombinaci s informacemi v závěru filmu o tom, že dotyční dostali posmrtně vysoké americké vyznamenání. Škoda, že takto neuvažují Češi v případě bratří Mašínů.... Akorád musím říct, že jsem z filmu úplně nepochopil, co si vlastně režisér o činnech Citróna s Plamenem myslí, zda je na jejich straně nebo zda ten jejich boj za "vyšší princip mravní" považuje za přehnaný. Co bylo poněkud přehnané z mého pohledu, je závěrečná střílecí scéna. Ale jinak jde určitě o významný počin na poli válečného filmu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jakl je tenká linie mezi odbojovou činností a terorismem, o tom celkem dobře vypovídá dánské válečné drama Flammen & Citronen. Relativita mezního činu, který se změnou úhlu pohledu překlápí z hrdinství v sprostou vraždu, vyvolává nejednu otázku - je terorista zmanipulovaný svým vedením spíše obětí či je sám viníkem, je aktivní odbojář popravující kolaboranty a zrádce spíše hrdinou či masovým vrahem? Zajímavě nastíněný problém, v němž se může zračit i nejedna lokální analogie - jak kupříkladu přistoupit k činnosti odbojové skupiny bratrů Mašínů a obecně vůbec k tzv. třetímu odboji? ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Díky ostatním uživatelům jsem od filmu očekával hodně. Bohužel jsem byl zklamán. Scénárista ani režisér nečetli podle mě vůbec aristotelovu poetiku a neznají pravidla dějství. To že je to podle skutečné události neznamená, že se ve filmu nemůže odehrát nějaká peripetie. Je to strašně ukecaný film a polovina dialogů by tam ani nemusela být včetně několika scén, které jsou jen doplňkem filmu. Jediným plusem byl závěrečný "boj", kde se bojovalo až do konce s dechem. Viděl jsem to v rámci Febiofestu a už jsem byl docela unavený, takže to možná nese vinu na hodnocení. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Téměř každou cigaretu, kterou ve filmu uvidíme, zapálil Flame. (Othello)
  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama