Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Každodenné radosti i starosti malých chrobáčikov. Malebný bábkový seriál pre najmenších. (dyfur)

Recenze (62)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Milí broučci. Jsem přející člověk a tak ty dvě hvězdy nespojujte s tím, že létající hmyz nejraději laskám plácačkou, stočenými novinami či raketometem. Já jsem vás prostě neměl moc rád jako dítě a v dospělosti se můj názor nezměnil. Nejste zkrátka mí nejvíc nejlepší kamarádi a jestli mi ještě jednou vletíte na obrazovku, tak vám zákeřně zhasnu lucerničky. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hudba: Jiří Srnka. Staří klasičtí Karafiátovi tehdy ještě černobílý Broučci byli stejně nejlepší. A já se ptám proč je nedávají častěji, třeba na úkor těch od paní Pospíšilové..? Vždyť je a to nejen má generace už pomalu ani nezná, a mylně si myslí že žádní jiní nebyli před těmi z roku 1995 natočeny. Viděl jsem snad jen jeden díl z nějakého cyklu a to je přeci jenom žalostně málo. Naposledy v ČT v roce 1993 (předtím v roce 1989), co se mi podařilo zjistit, a to je si myslím přeci jenom už hodně moc dávno. Prosím opakovat, už jen kvůli těm zvučným hereckým jménům by to stálo za to. ()

Reklama

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Geniální a láskyplné dílo skutečného a světly broučků prosvětleného tmavého a reálného života. Tento film působí silou dětství a štěstí. Vzpomínky na zimu, na krásu našeho života. Zminiaturizovaný svět lidí. Jedna z nejlepšách pohádek ze všech a přitom tak tajemná až tragická. Nechápal jsem jak mohli dát do pohádky dítě na vozíčku, to jak se maminka trápí a brečí. Dosti mě to před spaním skličovalo. Ale teď si rád zavzpomínám na ty nádherné časy u večerníčku. Bylo to prostě fantastické ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Broučci a lidé.¬         Večerníčkový loutkový seriál pro děti "Broučci" podle stejnojmenné knížky českobratrského evangelického faráře Jana Karafiáta je stejně konsistentní jako jeho předloha ve směru uměleckém i naučně-věroučném — byť v tomto citelně za knížkou pokulhává (což je první z mých dvou výtek, které vznáším k dílu jinak výbornému). Svět svatojánských broučků je polidštěn, jsou jim dány lidské tváře, rodinná příslušnost, pohnutky a osudy. Při tom však zůstávají "malými broučky", respektujícími svoje místo zde na zemi a ve stvořeném světě. Za neposlušnost přichází trest, ale i Boží Milost, neboť náš malý Brouček přežije svou smrt a je zase doma a v lepší poněvadž poučené poslušnosti u tatínka a maminky; ó jé, jak si teď váží domova!¬                 Podání černobílým filmem je nerušivé jako ve svém tichu zasněžená krajina, na níž je broučkům pohlédnouti z okénka své chaloupky v období pro broučky nejkrutějším. Loutky jsou podařené ba krásné, jejich vodění si nedovoluji nic vytknouti, jednotlivé postavičky byly obdařeny hlasy odpovídajícími jejich vzhledu i povaze. (Pouze hlas J. Bohdalové zpodobující Verunku mi přišel trochu nepovedený za použití pitomé pražštiny; to si měl režisér lépe ohlídati.)¬                 V době uvedení Broučků jsem vyrůstal v ryze ateistické rodině a co se pamatuji, nikomu "Broučci" nevadili, ani rodičům, ani tetičkám a strýčkům, ani prarodičům. Ani nám dětem. Těšil jsem se na ně a líbili se mi víc než politické školení na vojně, to mi můžete věřit, i když dnes vzpomínám bez předsudků a s pochopením na obé. Bylo štěstím, že tenkrát v sedmašedesátém "Broučky" nezcenzurovali tak přísně jako onehdy v Sovětském Svazu překlad knihy: pro tamější přísné komunisty to byla v nezkráceném podání světla příliš nebezpečná a tak jim prostě odstřihli křidélka a polomrtvá a zmrzačená tělíčka tak vystavili za skly knihkupectví.¬                 Případné opoznámkování: uživ. kagemush. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

I v dětství jsem měl z večerníčku nehezký pocit, zkusil jsem na YouTube jeden díl a pocit trvá... Autor Broučků, Jan Karafiát byl náboženský velmi aktivní člověk, podle toho vypadá i knižní předloha která je plná náboženské ideologie. Ale protože se psal rok 1965, museli tvůrci vše náboženské z připravovaného scénáře odstranit. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Autor BroučkůJan Karafiát, byl náboženský velmi aktivní člověk, podle toho vypadá i knižní předloha, která je plná náboženské ideologie. Ale protože se psal rok 1965, museli tvůrci vše náboženské z připravovaného scénáře odstranit. (sator)

Reklama

Reklama