Reklama

Reklama

Film z dílny oscarového režiséra Petera Jacksona (trilogie Pán prstenů), inspirovaný oblíbeným a celosvětově úspěšným románem spisovatelky Alice Seboldové, vypráví o Susie Salmonové, které bylo pouhých 14 let, když byla v prosinci roku 1973 cestou domů ze školy zavražděna. Dívka po smrti pokračuje ve sledování své rodiny, zatímco její vrah zůstává na svobodě. Uvězněna v kouzelném a tajemném posmrtném životě, Susie je nucena volit mezi touhou po pomstě a přáním, aby její blízcí překonali tragickou ztrátu a mohli jít dál. Co začíná jako šokující vražda, pokračuje napínavým, vizuálně podmanivým dobrodružstvím skrz spojení vzpomínek, lásky a naděje směrem k překvapivému a emočně náročnému zúčtování. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 083)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Papá, skončí dívenky v ráji a s kým si tam hrají, papá, a kdy příjde ten vrah pro mě k nám(?)... . . . Ano, Pán Hobitů na to má, byť balancuje na hraně kýčového dojáku a semo tamo mi v běhu děje chyběla i taková ta (pro mě všímavého) >příběhová logika< , ale propracovaná vizuální krása filmu vše zachránila (ano, i igitátor má někdy rád hodně barevné obrázky), osudu bylo nakonec učiněno zadost a na čtyři hvězdy zaokrouhluji i za skvělou hudbu Mistra Ena (poslouchám ho rád a mám ho v mnoha podobách ve sbírkách) a nádherný Buick Rivera, který si tam jen tak postával a nic nedělal a - a i o tom to někdy může být - ta čistá estetika, forma, která napraví i malinká škobrtnutí v obsahu... A já si myslím, že vím, co tím chtěl P.J. říct. Prostě je to jen takové pohádkové podobenství o rodinných poutech, jen taková hra, kterou můžou hrát ti, co "NA TO MAJÍ". - - - - - (Poprvé viděno 27.1.2013 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky v originálním formátu obrazu/, hodnocení 10159., komentář zde jako osmistýdevadesátýdruhý - 21.1.2013) ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

no, rekl bych, ze tenhle film trpi tim stejnym, co uz King Kong.. Jakoby Jacksona ten LOTR nejak poznamenal a po nem se jiz nedokazal vratit k tak dokonalemu pribehu, stylovemu nataceni a epicnosti.. Taky chapu proc to tak malo vydelalo a bylo celkove propadakem.. Opravdu jsem premyslel, jaka ze to byla ta opravdova cilova skupina a zadnou jsem nenasel (tedy az na fanouskovskou zakladnu knihy + nejake ty filmove fandy, co behaj na kazdy film..) Pro male deti prilis dospele, pro teenegery prilis pomale a prilis nestravitelne a pro dospele zase prilis detinske a malo zabavne.. Jackson zase stoji na hranici a neustale preslapuje z jedne strany na druhou.. takze nektere genialni a dokonale (aspon vyvolavaj takovy pocit) sceny jsou nahle prekryty kycovitymi a klisovitymi obrazky ci rozhovory.. A ten kyc je nekdy az zarazejici.. Ale co je velke plus jsou herecke vykony a dokonale projevy emoci + pekne neobvykly pohled na vraha.. Saoirse Ronan je naprosto okouzlujici, mnohem lepe vypadajici a prinejmensim stejne dobre hrajici jak v Pokani (ci Mestu Ember).. Umi pekne vyjadrovat emoce a jeji pribeh je dojemny a nepekny...(jak je to pekne vyjadreno uz na zacatku s tim tucnackem, takove narazky pres cely film zeru) Opacna strana neboli Stanley "pan Harvey" Tucci jako slizky na pohled odpudive vypadajici "pratelsky" soused" je taky zahran skvele, i kdyz neni divu, ze narozdil od Susie vam nepriroste k srdci a v mem pripade jsem stale cekal, kdy ho uz konecne zameri do sveho hledacku Dexter.. :-))) tucciho nastup na scenu, kdy z neho stale ukazuji jen casti tvara atd. je pekne desivy a je citit, ze se ve stinech skryva mostrum (coz se o chvili potvdri).. Wahlberg zahral svoji roli presvedcive, v uloze tatinka, ktery tak strasne miloval svoji dceru. (scena rozbijeni lodicek je jedna z nejdojemnejsich ve filmu.. nechtel bych v jeho kuzi byt ani za nic). zel tohle vsechno mohlo byt jeste o kus lepe udelano, nektere sceny byly zbytecne prodluzovane, nektere dulezitejsi zase prilis kratke a nektere stripkovite jsem ani poradne nepochopil (rozhodne zabiti bylo v knize mnohem lepe vyjadreno.. sice vim, ze Jackson byl omezen PG-trinactkou, ale stejne bych to udelal trochu jinak... a takove sceny v koupelne ci jeste dalsi moc na trinactku stejne nevypadaly... ale co by tenhle film s erkem vubec vydelal, ze jo...) Proste dokonaly priklad nedodelaneho filmu s velkym, opravdu velkym potencialem.. Ale jelikoz hudebni slozka byla dost dobra, a film me docela zasahl (+ sem cetl taky knihu, coz je urcite k dobru) davam dobre 4.. A Petře, natoc uz zase neco uplne dechvyrazejiciho :-) ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Daleko lepší než Tarsemův Pád, ale už to, že pro tohle srovnání musím sahat (těžce pokulhávající scénář má zachránit hodně moc barviček), není dobrá vizitka. Po super úvodu nastupuje pocit, že Jackson a spol. vyházeli z určitě brilantní předlohy všechno zajímavé, a zbyla jim tak hrstka za sebe nalepených sekvencí (Susie objevuje nový svět, tatínek pátrá, babička likviduje domácnost atd.), které bez náznaku atmosféry nebo emocionálního dopadu jen plují kolem vás. Občas se sice vynoří skvělá scéna nebo záběr (který na 90% znáte z traileru :), celý film ale drží pohromadě spíš na dobré slovo. Samozřejmě Jacksonovo, každopádně jsem doufal, že si zakřičí daleko víc. P.S. Upřímně bych ocenil tak dvakrát delší Director's cut, třeba by to do sebe nějak zapadlo... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Hloupý film. Prvních 30 minut teda bylo dost napínavých, ale velmi prvoplánovým způsobem, což mi vadilo. Film si totiž takovým neférovým způsobem pohrává s divákem, chce po něm, aby přistoupil na hru - což jsem nedokázal. Jenže tu první půlhodinu se alespoň něco děje. Protože zbytek už je pouhá ždímačka citů a nuda. S filmem jsem se prostě dokonale minul. A fakt jen zírám na zdejší hodnocení. No ale pak si vzpomenu na hodnocení Avatara nebo třeba Sedmi životů a už se tak nedivím. Pro někoho jsou Pevné pouto mimo jiné překrásné obrazy, pro mě učebnicová esence kýče. PS: Je to něco, co bych sám do sebe neřekl, ale ke konci už jsem skoro všechny scény, ve kterých nebyl Stanley Tucci, jen projížděl. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Pojďme si spolu zapřemýšlet. Kolikrát už jsme viděla téma jemu podobné. Kdy se mladé děvče octne ve spárech psychopata, nepřežije a rodina tak utrpí ztrátu a bolest?? Ale viděli jste ho už někdy takhle natočené?? Já tedy ne… Slzy mi střídali úsměv a naopak… Peter Jackson dokázal udělat z prostého příběhu zážitek… A mě nezbývá než odpustit mu i ten příšerný konec a jít do své hlavy poslouchat pláč :-) ()

Galerie (98)

Zajímavosti (68)

  • Příběh se má odehrávat na jaře, ale kukuřice v poli, kam chodili milenci, byla již vysoká jako v pozdním létě. (rakovnik)
  • George Harvey (Stanley Tucci) musel vykopať pomerne veľké množstvo zeminy, aby postavil podzemnú miestnosť, v ktorej zavraždil Susie (Saoirse Ronan). Keď ho vidíme, ako láka Susie do miestnosti, nikde v okolí nie je viditeľná kopa zeminy. Po rozobratí miestnosti by musel použiť zeminu, aby zasypal jamu. Okrem toho vykopal túto hlbokú podzemnú miestnosť za jednu noc uprostred zimy, pričom použil k tomu iba lopatu. To je nemožné, pretože v Pennsylvánii je pôda typicky zamrznutá počas celého zimného obdobia a hlboké jamy nie je možné vykopať bez špeciálnej výbavy. (Pat.Ko)
  • Od 22. novembra 2021 bolo odsúdenie Anthonyho Broadwatera, ktorý strávil 16 rokov vo väzení za údajné znásilnenie Alice Seboldovej, autorky knihy "V mojom nebi", zrušené pre nedostatky v stíhaní. (Pat.Ko)

Související novinky

Peter Jackson jde do války

Peter Jackson jde do války

19.12.2009

Dokonce hned do dvou. Není divu – jeho „rodinný thriller“ Pevné pouto prozatím sbírá rozpačité recenze, takže Jackson příště zrežíruje něco, co mu jde nejlíp – nějakou megalomanskou válečnou řež. Ve… (více)

Hobit bez přidané hodnoty?

Hobit bez přidané hodnoty?

20.04.2009

Peter Jackson má napilno. Stále dokončuje svůj „rodinný thriller“ The Lovely Bones (kdy konečně uvidíme nějakou ukázku nebo alespoň foto z natáčení?), nedávno rozjel postprodukci The Adventures of… (více)

Novinková smršť

Novinková smršť

30.08.2008

Čachrování s podzimními premiérami, Downey, Jr. jako komiksový padouch, Spielbergův Tintin a obrovští roboti na vás čekají v dnešním souhrnu. Přesun šestého Harryho Pottera na příští léto vyvolal v… (více)

Vzpoura na Brosnanově lodi

Vzpoura na Brosnanově lodi

18.07.2008

Danny DeVito se chystá na historicko-dobrodružnou plavbu pod napjatými plachtami. Zní vám to divně? Rychle si na to zvykněte. Dannyho nový režijní počin se začne natáčet už v září. Půjde o adaptací… (více)

Reklama

Reklama