Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (204)

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkně vydařené psycho-drama, které je zajimavé především tím, že se točí převážně okolo 12letého hocha, který často býval díky rodinné situaci terčem narážek a posměchů svých spolužáků, a tak se jednoho dne přidal k plešatým hlavám a po lehkém uvedení začlo celkem těžkořešitelné drama. Co musím vyzdvihnou byla skvělá atmosféra, skvěle vybraní a upravení herci což na mě působilo opravdu dost věrohodně, a já se tak ještě lépe mohl vžít do příběhu. Bohužel i přes veškeré klady jsem hodně váhal mezi 3* nebo 4*. Ono film jakožto celek mě v konečném výsledku zkrátka nezaujal tak, jak by teoreticky mohl. 65% Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozpitvávať tu také veci ako ideologické zmýšľanie skinheads by bolo pre mňa rovnako trúfalé ako žiadosť baču z Hornej Dolnej o miesto hlavného šéfa jadrového výskumu v Južnej Kórei. Takže ja som film zožral ako pes hodenú kosť. Bez rozmýšľania a robenia záverov. Ale aj pes si potom, čo zožerie veľkú nádielku čerstvých kuracích kostičiek uvedomí, že mu chutili a zasýtili jeho potreby. Podobný stav som zažil po zhliadnutí tohto filmu. A keďže som povedal, že nebudem rozoberať výpovednú stránku tohto silného príbehu, tak aspoň napíšem, že herci, menovite Stephen Graham a Thomas Turgoose, predviedli oscarový výkon a hudba k filmu len podtrhla jeho unikátnosť. 90%. ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

Košile Ben Sherman zapnutá až ke krku nebo polo Fred Perry. Savené levisky a kšandy, na nohou martensky. Bombry, harringtony, crombie. Skinheadi mají úžasnou módu a tenhle film je pro mne jako hodinu a půl dlouhý pořad Móda, extravagance, manýry. Do hlubší sondy nemám chuť a hlavně odvahu se pouštět, protože problematika skinheadství je prostě příliš ambivalentní než aby se podařilo ji vysvětlit v jednom komentáři nebo filmu. Ale to není důvod proč takové filmy netočit... ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozně dobře vybraní herci, nesmírně stylově přesné, smnoha výstižnými dobovými detaily. Bohužel celé pojaté tak, že to víceméně omlouvá rasistické hnutí skinheads jako pouhé osobní prohřešky nešťastných jedinců. Toto je obecně problém všech filmů o skinheadech a rasismu: nepoměr mezi společenským a soukromým, kombinace moralismu a skrytých vnitřních sympatií pro jedince určitého typu, nepoměr mezi touhou být sám sebou a být členem směčky... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Sonda do anglické mládeže v osmdesátých letech, která se promítala s hnutím skinheads. Docela jsem zvědav na to, jak to bude působit jako celek (tři následující minisérie), protože samotný film na mě moc velký dojem neudělal. Neříkám, že to není zajímavé, ale... V hlavě mi zůstanou asi hlavně dvě věci, vůdcovství Comba a snaha Smell přefiknout dvanáctiletýho kluka. Jinak je zajímavé, jaká herecká sestava se tady sešla, protože vcelku pár herců později na britské scéně zabodovalo. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)
  • Zhruba v polovině filmu, kdy hlavní hrdinové jedou autem na vlasteneckou přednášku, zazní písnička „Warhead“ od britské punkové kapely UK Subs. (Olík)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama