Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec Saši Dluhoše zmizel v roce 1982, když se s partou kamarádů pokusil sjet Černou řeku. Sašovi se dostane do rukou otcův deník, fotografie a několik starých filmů z osudné výpravy, a tak se rozhodne vydat po otcových stopách. Obrátí se na specializovanou cestovní kancelář. Ta připraví cestu na raftu a zajistí zbytek posádky. Kromě Saši a zkušeného profesionála Ronyho ji tvoří nerudný učitel zeměpisu Kužník, Slovenka Míša a její milenec Dominik. Dramatické situace je čekají ještě dřív, než se dostanou na vodu. Při konfliktu s policejní hlídkou na ně policista Razvan vytáhne zbraň. Když se pustí po proudu, sleduje Saša na skalách znamení, která tu zanechal jeho otec. Bez potíží sjedou první peřeje, u dalších však jejich vinou spadne ze své loďky místní dívka Anica. Saša ji zachrání a její otec, starý rybář a pytlák Božko, je pohostí. Saša z jeho řečí pochopí, že ví o osudu výpravy jeho otce. Jenže dřív než se stačí dozvědět víc, znovu se objeví policista Razvan, který vodáky napadne a ti ho v sebeobraně zabijí. Pokusí se těla zbavit, před sebou však mají velký vodopád. Pokud se jim podaří přežít, možná se Saša přece jen dozví děsivé tajemství otcova zmizení. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Český pokus o akční film se nevydařil a to vůbec. A zrovna Renč na to měl. Místo toho ale natočil nudnou blbost, která je pří svých akčnějších pasážích spíše k smíchu a ve zbytku času uspává. Příběh je chabej a jeho rádoby pointu nebylo nijak těžké odhalit už dříve. Langmajer s Blažkem jsou navíc strašně nevyužití, zvláště když měli na akční hrdiny trochu předpoklady. No a pak je tady ještě Krobot, jehož hereckej výkon by se snad lépe hodil do parodie. Tohle byla fakt hrůza a Filip Renč u mě zase klesnul. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Pokus o akční rafťáky dopadl přesně tak, jak musel... blbě. Renčovi sice neschází talent a má i slušně nakoukáno od západních tvůrců (obzvlášť Michael Bay by z jeho obletů měl jistě velkou radost), ale naprosto mu chybí cit pro vybírání scénářů. U Rebelů se dala plochost a primitivnost ospravedlnit žánrem a pojetím, u Románu už to těžce skřípalo a Na vlastní nebezpečí je při nejlepší vůli k smíchu. Krobot hláškuje jakoby byl ve filmu omylem, Langmajer přemýšlí nad tím, jestli má jít do další sezóny Ordinace v Růžové zahradě, dívky se zmohou jen na to, aby se postupně svlékly a vyprázdněný scénář létá někde okolo. Akční scény a namakaný Blažek jsou fajn, to je ale trochu málo. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Vážně jsem nečekal, že ten nejlepší hixploitation vznikne v české kotlině za pořádné peníze a bude vypadat tak profesionálně... Na vlastní nebezpečí je okázalou variací na Deliverence, ve kterém je homosexuální znásilnění nahrazené incestním vztahem, jediná akční scéna celého filmu - bitva s buranskou bulharskou postavou - je celá snímána pod vodou, takže vidíme pouze komíhající se nohy a vodu zabarvující se krví a holky jsou tam jenom na to, aby ukázaly kozy. Tuhle otřesně napsanou podívanou. - kde postavy mají daleko i k pověstné plochosti a kde dialogy jsou tak neuvěřitelně (nechtěně?) funny a všechno je tak hrozně klišovité a schématické, jasné jak facka - nemohl nikdo myslet vážně... a pokud ano, tak to aspoň divák tak doufám myslet nebude. Mám chuť tomu šoupnout pátou hvězdičku, protože jeden z rafťáků vypadá jako Gimp, ale nakonec zůstanu na střizlivých 4* s dodatkem, že Na vlastní nebezpečí je to nejvtipnější a nejbéčkovitější, i když áčkově se tvářicí, co v české kinematografii vzniklo. Guilty pleasure, za které se nestydím... A Krobot je ďábel! ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Snaha tvůrců natočit hloupý akční film je zjevná už od prvních minut snímku. Nutno dodat, že ambice tvůrčí skupiny kolem Filipa Renče se naplnily do poslední kapky. Na vlastní nebezpečí je až odvážně tupý film, jenž je zatížen všemi žánrovými a stylistickými klišé, které jsou v první polovině osvěžující a roztomilé (obvzláště v tomto národním kontextu), ale postupem času a samotné výpravy se stávají čím dál víc otravnými. Herci jenom smutně koukají s nevysloveným přáním inteligentnějšího scénáře a Krobot nejen že není ďábel, on není ani dobrý herec. Žánrovka je to možná dostačující, ale samotná podstata filmu je však vyčpělá až hrůza. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Miluji režisérský styl Filipa Renče, ale "Na vlastní nebezpečí" pro mne bylo obrovským zklamáním. Zápletka působí jako z (béčkového) amerického filmu, herci jsou až neuvěřitelně nepřesvědčiví (výjimku tvoří jen Filip Blažek) a ono "nečekané" vyvrcholení čekáte již po patnácti minutách. Akční scény jsou sice dobré, ale pohřbívá je až přehnané množství zpomalených scén (navíc se ztlumeným zvukem), takže suma sumárum za 2*. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Hluk vodopádu, během natáčení vrcholné scény filmu, vyřadil téměř všechnu komunikační techniku. Pomocný režisér Jiří Kačírek tedy dával pokyny pro natáčení pomocí signalizace s využitím barevných praporků. (DaViD´82)
  • Mnoho fyzicky náročných scén v divokých vodách natáčeli herci sami bez záskoku kaskadérů. (DaViD´82)
  • Dle vyjádření režiséra Renče ve filmu není ani jeden trikový záběr a vše je děláno za pomoci ať již herců či kaskadérů. (DaViD´82)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama