Reklama

Reklama

Každý den na svobodě znamená malý zázrak. Válečné drama o židovské partyzánské jednotce bratří Bielských... Když v červnu 1941 vtrhla německá armáda na území dnešního Běloruska, zvláštní komanda s místní policií pronásledovala židovské obyvatele a docházelo přitom k ničivým pogromům. Bratři Bielští dokázali zachránit více než dvanáct set Židů před deportací do koncentračních táborů. V hlubokých hvozdech Nalibockého pralesa poskytli pronásledovaným židovským uprchlíkům útočiště v lesní vesničce, které se přezdívalo lesní Jeruzalém a stalo se jediným svobodným místem na okupovaném území. V lesním táboře postupně vytvořili jednu z největších židovských partyzánských skupin, která dokázala úspěšně čelit nacistickým okupantům. Přirozeným vůdcem oddílu se stal Tuvia, jeho horkokrevný bratr Zuš se kvůli osobním sporům připojil k Rudé armádě. Do dějin druhé světové války se však zapsali jako hrdinové, jejichž příběh dokládá, že i Židé dokázali aktivně bojovat proti nacistům. V hlavních rolích sourozenců Bielských se představili hvězdní herci Daniel Craig (Tuvia), Liev Schreiber (Zuš) a Jamie Bell (Asael). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (738)

genetique 

všechny recenze uživatele

Druhá svetová vojna a jej kruté stránky ponúkajú množstvo príbehov, ktoré stoja za kvalitné spracovanie a príbeh bratov Bielskich je bezpodmienečne jeden z nich. Vôbec jeden z prvých filmov, ktorý si berie na mušku zobrazenie partizánskych skupín a odbojov, ktoré sú aj v našich končinách nemenej známe. Edward Zwick potvrdil svoj štýl, znova si vybral film, ktorého príbeh a dej čelí zložitej a komplikovanej historickej, politickej, sociálnej a morálnej situácii, ale znova to zvláda s prehľadom. Netlačí na bezhlavú akciu a ani sa prvoplánovým útokom nesnaží zaútočiť na divákove city. Všetko plynie s úžasným tempom, postupne sa rozvíja skvelý dramatický príbeh, ktorému dopomáha miestami skvelá vojnová akcia a dusná atmosféra komplikovaného partizánskeho života na hranici smrti. Lepších hercov som si ani nemohol priať, Craig a Schreiber si herecky rozumeli ako skutoční bratia a ostatní ich dopĺňali s vysokým štandardom. Lesné lokácie sú prehľadne nasnímané, prehľadný je aj dej, no to už nie je tak celkom kladný faktor. Trošku komplikovanejší príbeh a hlavne menej prehľadný záver by som určite uvítal viac. Nedostalo ma to na lopatky tak, ako tvorcovia dúfali. 85%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Příčí se mi dát nižší hodnocení filmu s tematikou židovského pogromu (tuhle temnou stránku historie lidstva je potřeba si připomínat a za každý takový film jsem rád), ale co mi zbývá, když Zwickův autorský přístup dokázal zabít i takhle silný námět. Mám na mysli zejména typický hollywoodský trademark „na poslední chvíli“, zde zastoupený závěrečným spásným útokem na tank, který celý zážitek poslal spolehlivé do kopru. Proboha, koho tohle ohrané a stokrát viděné klišé ještě baví? Hollywood si zase šupácky hrál na vojáčky, s tvrzením „pravdivý příběh“ ať mě nekrmí a Zwick by potřeboval zlískat záda sedmiramenným svícnem. Herci, hudba a atmosféra běloruských hvozdů (potažmo litevských, kde se film točil) skoro bez chyby. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

E.Zwick vždy odvedie poctivú robotu, ale tentoraz som mal pocit, že sa snažil zájsť ešte ďalej. Porovnávaniu s Schindlerovým zoznamom sa nevyhne, či už kvôli záchrane židov alebo podobnému hudobnému motívu od J.N.Howarda. Samozrejme tento príbeh je o niečom inom, Zwick si dal na atmosfére záležať. Veľkým plusom je, že takmer v štvrtine filmu počujeme ruštinu, dokonca aj z úst D.Craiga a L.Schreibera. A musím dodať, že celkom slušnú. Príbehom sa mihne aj téma antisemitizmu medzi partizánmi, čo mi pripomenulo slovenský Nedodržaný sľub. Film nenudí ani v scénach keď sa v podstate nič nedeje a to je veľká pochvala. Príbeh rozhádaných bratov je asi najsilnejšou linkou filmu, ale treba pochváliť aj to málo akčných scén, pretože sú zručne zrežírované a prehľadné. Dvd bez bonusov,čo je hanba. Film 80%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Na Posledního samuraje sice tenhle snímek nemá... A vlastně se mi o trochu více líbil i Krvavý diamant.... Ale co se týče "nových" válečných filmů, je rozhodně nadprůměrný. Došlo mi při něm mimo jiné to, že asi budu kýčař - někým kritizovaná kamera a záběry na lesy jsou podle mě naprosto úchvatné a finále na louce mi vzalo dech, ačkoliv jsem ho (o něco epičtější) očekával. Jinak herci (všichni bráchové) jsou ukázkoví (jen Schreiber mohl dostat o něco více prostoru), líbila se mi také postava židovského učitele. A akce? Ať se jde Annaud se svými stukami v Nepříteli před branami bodnout! Tady je vidět nálet, jak má být. Tři a tři čtvrtě. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

#38 Příběh čtyř židovských bratrů/partyzánů o tom jak zabíjí němce, mstí se za své rodiny, zachraňují další židy, zabíjí další němce, zachraňují další židy a tak ještě dvakrát až nakonec přežijou jednu dlouhou zimu, zabijí ještě pár němců a spokojeně si odkráčí někam do lesa. // čtyři hvězdy za: Cool Craiga, Alenku tentokrát v jiné Říši, Wolverinova bráchu, hudbu a zabíjení němců. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (24)

  • V závěrečném boji použil pro krytí bitevního pole Tuvia Bielski (Daniel Craig) německý lehký pěchotní kulomet MG-34 zvaný též Spandau, ráže 7.92x57 mm Mauser. Stejný typ byl lafetován i na veži německého tanku, který se této bitvy účastnil. (c.tucker)
  • Zus (Liev Schreiber) a ostatní jdou na policii pro léky, avšak penicilin nebyl v době války v Bělorusku vůbec k dostání. (šerminator)
  • Ve scéně se zajatým německým vojákem požádá Tuvia (Daniel Craig) o překlad jeho dokumentů a řeči. Ve skutečnosti Tuvia německy mluvit uměl, naučil se ji od německých vojáků během 1. světové války. (Dr Lizal)

Související novinky

Neeson a Fiennes jsou bohové

Neeson a Fiennes jsou bohové

10.04.2009

Chris Columbus svou řeckými mýty inspirovanou fantasy Percy Jackson and the Lightning Thief natlakoval zvučnými jmény. Louis Leterrier nechce s remakem Souboje titánů zůstat pozadu. Na pozadí… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Zlaté glóby 2009

Zlaté glóby 2009

12.01.2009

Slavnostní ceremoniál vyhlášení a předávání Zlatých glóbů pořádaný Asociací hollywoodských zahraničních novinářů je za námi a na nás je, abychom si to zrekapitovali. V oblasti filmu se stal jasným… (více)

Reklama

Reklama