Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film je natočený krásne detailne z veškerou precíznosťou.Len ma trocha ubíjalo to kľudnejšie tempo zo začiatku.Po vizuálnej stránke jedna skvostná paráda a preto remeselne,scenáristicky veľmi dobre zvládnuté.Atmosféra je miestami veľmi mrazivá a k tomu jej dopomáha vynikajúca hudba.Páčil sa mi aj policajný čierny humor,bol drsnejší ale nie trápny.Dobre je tu rozohrané erotično,lebo dobre sa pozeralo na ženské postavy.Len vraha bolo dosť ľahké uhádnuť aj keď bolo tam podhodených pár vecí aby diváka oklamali ale neboli dostatočné. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Hm, zaujímavá gradácia. Prvá polhodina bola ako soft-porno s nelogickým chovaním postáv a teda hodnotil by som asi 3/10. Následne sa objavil prostoreký a celkom vtipný detektív v podaní Dennisa Franza, postava syna (Keith Gordon) začala tiež svoju agendu a rozohrala sa obstojná detektívka. Tá sa však ku koncu, keď sa objasnilo rozuzlenie, premenila na poriadny Horor/Thriller a naťahovaním už z časti jasného záveru, sa celá napätá atmosféra pretavila takmer do dokonalosti. Bola to fakt zábava. Dokonca som sa dozvedel, že transvestiti môžu byť vlastne schizofrenici, ale také niečo som už vlastne videl v jednom o 20 rokov staršom filme... ;) ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock je u mňa na prvom mieste a Briana De Palmu mám veľmi rád. A práve preto nejdem nad 3*. Dressed to Kill sa formálne podobá na Hitcha viac než Hitch sám, no napätie i šok v ňom balancujú s jemnou naivitou a miestami až nechceným smiechom. Ak to De Palma robí schválne, v rámci nadhľadu, potom uberá filmu to, čo robí Hitcha Hitchom a prečo by sme mohli milovať aj túto jeho poctu majstrovi. Ak to nerobí schválne, za naivitou filmu je pravdepodobne podpísaná doba vzniku filmu. A tu prichádzame k ďalšiemu De Palmovu faux pas - Hitchove filmy nestárnu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

PRE DOMÝŠĽAVÝCH MOŽNO NEPRIAMY SPOILER !!!!! DePalma sa snaží byť o krok pred divákom ale je bohužiaľ 20 rokov za Hitchcockom. Priznaná variácia na istý maestrov film , tak snaživá a dôsledná až si zničí moment prekvapenia ohľadom závečného twistu a navyše sa kvalite originálu nevyrovná. Ale inak veľmi pekná prácička a povinnosť pre každého filmového fanúšika. Len by ma zaujímalo kto na úvod filmu pristrihol 5 minút nemeckého 70´s porna :) ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Větší či menší inspiraci Psychem nelze upřít. Hitchcockovství také ne. Nicméně, i když je Hitchcock ve filmu cítit, tak De Palma vytvořil své a osobité thrillerové krimi s přiměřenou dávkou hororové atmosféry. Od začátku je přítomno krásné mysterično, které s ubíhajícími minutami a dějem přidává na gradaci. Ale ne skokově, nýbrž postupně, nenásilně, až to člověku skoro nepřijde. Diváci podobných filmů znalý samozřejmě asi dříve či později odhalí kdo a co, ale nemyslím si, že by snímek byl až tak průhledný. Osobně jsem ale nepátral a nechal se unášet snímkem tak, jak mi byl vyprávěn a asi i proto, že jsem se ho nesnažil prokouknout a už vůbec přirovnávat k "Hitchcockovinám", jsem si ho poměrně dosti užil a sdílel napětí s pronásledovanou. Atmosféru naprosto skvěle umocňuje hudební podklad Donaggiho a dlouhé, až nervy drásající, scény jakbysmet. Hlavně scéna v galerii či poslední scéna mne naprosto dostaly a sledoval jsem je až se zatajeným dechem. Trochu chabě v tom kontrastu pak působí, až kečupoidní, barva krve, ale to beru, vzhledem k datu filmu, s rezervou. Člověka to sice do očí praští, ale zážitek nezkazí, což je podstatné. Dressed to Kill sice není mistrovské dílo, ani jím asi býti nechce, ale za shlédnutí podle mne stojí. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • De Palmův snímek byl pro mainstreamové studio příliš krvavý a sexuálně explicitní. Režisér proto některé násilné obrazy a vulgární repliky vystříhal. (Petrus1)
  • Scénář původně napsal Brian De Palma podle článku "Cruising" od Geralda Walkera, ale nezískal práva potřebná ke zfilmování. Toho se ujal William Friedkin a natočil s Al Pacinem film Na lovu. De Palma nicméně některé prvky použil i v tomto snímku. Jak Oblečen na zabíjení, tak i Na lovu se kvůli kontroverznímu obsahu setkaly se smíšenými reakcemi diváků. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama