Reklama

Reklama

VOD (1)

Drama z původní produkce HBO vychází ze stejnojmenného bestselleru, který zachytil zničující dopad dobytí Divokého západu na domorodou kulturu amerických indiánů v druhé polovině 19. století. Sledujeme jej na osudu tří pozoruhodných postav. Charles Eastman (Adam Beach), původním jménem Ohiyesa, je Sioux, ale vystudoval v Dartmouthu a přizpůsobil se světu bílých. Sedící býk (August Schellenberg) je proslulý náčelník indiánského kmene Lakotů, který se odmítá podřídit vládě a do posledního dechu hájí identitu svého lidu, jeho důstojnost i posvátné indiánské území - zlatonosné Black Hills. A senátor Henry Dawes (Aidan Quinn) je jedním z těch, kdo spoluvytvářejí vládní politiku týkající se indiánských záležitostí. Zatímco Eastman s učitelkou Elaine pracují na zlepšení životních podmínek v rezervaci Siouxů, senátor lobuje u prezidenta USA. Řešení též slibuje mesianistické hnutí proroka Wovoka, ale po té, co je Sedící býk zabit a 29. prosince 1890 sedmá kavalerie zmasakruje stovky lakotských mužů, žen a dětí u Wounded Knee, jsou všechny naděje ztraceny. Film natočil režisér Yves Simoneau. (Cinemax)

(více)

Recenze (83)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi zdarilý film o posledných dňoch indiánov vo voľnej prírode. Chytať kone v ohrade rezervácie a vo voľnej prírode, to je veľký rozdiel. Náčelník Sediaci býk to vie a bojuje o indiánske územia pokiaľ sa dá. Isté je, že ich dni sú zrátané a v rezerváciach ich nečaká nič dobré. Takmer v každom filme s indiánskou tématikou nechýba Wes Studi a v malej úlohe sa objaví aj tu. Celkovo veľmi vydarená produkcia od HBO, ktorá ponúka úplne iný film o indiánoch na aké sme boli doposiaľ zvyknutí. Je tro dráma o indiánoch, ktorí prišli o to najcennejšie.... pôdu, slobodu a indiánsku hrdosť. Film 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,My nevystřelili první ! '' --- HBO natočilo celkem solidně takovým filmovo - dokumentárním způsobem natočit poslední fázi genocidy Siuxů a nejen jich. O nic jiného totiž nešlo. Původní domorodé obyvatelstvo se pranic nehodilo do plánů osidlování západu a propojování Ameriky železnicí. K tomu zlato, diamanty, ropa a další ... ,,Primitivnější lid'' neměl šanci technologicky vyspělému okupantovi vzdorovat. Je strašidelné, že se toto nedělo za Cortéze, ale relativně nedávno před 150 lety. Nečekejte klasický western, tohle je točeno trochu jinak. Někoho to možná bude nudit, protože tohle opravdu není Vinetů jak mnozí čekají. Závěr slavné éry byl totiž mrazivý, smutný, plný nemocí a alkoholismu... Co zahřálo u srdce byl přístup Kanady. Dávám za 4 orlí pera. * * * * ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně jde o velmi zajímavý "indiánský" film, tak vzdálený od různých Vinetouů, Old Shaterhandů a jim podobných, s mnohem hlubší (a také smutnější) zápletkou a s reálným odrazem dob minulých (nojo, kam bílá tvář šlápne, tam sedm let tráva neroste). Na straně druhé tím, že se ve filmu prakticky nic neděje, tak jeho pomalé tempo uspává - a na HBO (bohužel - to bych nečekal, že někdy řeknu) reklamy nejsou, aby diváka svým halasem probraly - takže jsem se na film díval naněkolikrát, a tudíž mi chvilkama už film lezl krkem, a těšil jsem se až skončí. Po stránce vizuální jde rozhodně o umělecké dílo, ale po stránce zábavy a zaujetí diváka to tak slavné není. A teď - co s hodnocením - odpad? pět hvězd? Asi zůstanu u zlaté střední cesty, a možná někdy v budoucnu svůj názor změním... ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Jedná se v prvé řadě o historický film, nedočkáme se tedy zobrazení indiánských tradic, kultury a spirituality, jako v jiných novodobých indiánských filmech. Zde vidíme snahu o pokud možno maximálně objektivní pohled na události předcházející nechvalně proslulému masakru u Wounded Knee. Určitě stojí za zkouknutí a je škoda, že takovéto filmy nevidíme v kinech. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbehom vierohodne pôsobiaci film, ktorý sleduje udalosti od Bitky pri Little Big Horn až po nahnanie indiánov do rezervácií a zbavenia ich práv na ich územia. Na televízne spracovanie veľmi dobré vojnové scény a citlivý prístup k ošementnej tematike. Ďalší z radu filmov o vyvlastňovaní indiánov, ktorý si neberie servítku čo sa týka prístupu bieleho človeka a snaží sa čo možno najobjektívnejšie popísať vtedajšie udalosti. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Celá událost vypukla nejspíš omylem, když hluchý indián Černý kojot neodevzdal zbraň, protože neslyšel povel. Následně nastal zmatek, protože armáda si myslela, že Siouxové chystají vzpouru a hodlají opustit rezervaci. Ale mohlo jít i o úmysl, aby USA získala půdu, kterou indiáni nechtěli prodat. (Lottr)
  • Armáda USA do vojenské akce zapojila asi 500 mužů, z toho u Wounded Knee padlo zhruba 25 vojáků a 39 jich bylo zraněných, většina omylem, zmatenou palbou do vlastních řad. Ztráty z řad indiánů čítaly asi 178 mrtvých, 89 zraněných a 150 pohřešovaných, z toho většina žen a dětí. (Lottr)

Reklama

Reklama