foto

Lee Tergesen

  • nar. 8.7.1965 (51 let)
    Ivoryton, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lee Allen Tergesen se narodil 8. 7. 1965 v Ivorytonu v Connecticutu otci Georgovi a matce Ruth, která zemřela na rakovinu prsu v roce 1989. Na její počest si nechal na pravé lýtko vytetovat japonský symbol matky uvnitř slunce. Hercem se chtěl stát už od dětství, a tak se v 18 letech (po dokončení střední školy) stěhuje do New Yorku, aby tam vystudoval hudební a dramatickou akademii. Poté hrál v divadle a částečně si přivydělával jako číšník v Empire Diner, kde pracovaly i jeho dvě exmanželky, a kde také poznal scénáristu a producenta Toma Fontanu, který jej v roce 1990 obsadil do jedné z epizod seriálu PRÁVO A POŘÁDEK. O rok později dostal roli v jeho prvním celovečerním filmu BOD ZLOMU, kde si zahrál po boku Keena Reevese a Patricka Swayzeho.

V 21 letech si nechává narůst dlouhé vlasy a stává se součástí popkultury bohemian rhapsody. To se mu hodí pro vedlejší roli Terryho v bláznivé komedii WAYNŮV SVĚT a WAYNŮV SVĚT 2. Poté má pár dalších malých televizních rolí, až se mu opět ozývá Tom Fontana, že napsal roli přímo pro něho. Tobiase Beechera, advokáta zavřeného za řízení v opilosti a zabití z nedbalosti - jednoho z několika hlavních aktérů, v kritiky uznávaném seriálu z vězeňského prostředí OZ. Po šest sezón natočených během šesti let (1997 – 2003) se jeho postava zajímavě vyvíjela a opravdu stojí za pozornost. Při natáčení také přišel o cit v obou ukazováčcích.

Po této úspěšné roli hrál spíše ve vedlejších rolích nebo hostoval v četných seriálech. Například se objevil v druhé sezóně ZOUFALÝCH MANŽELEK v roli anonymního alkoholika Petera McMillana. Dále pak v létě 2005 na tři epizody nahradil herce Denise Learyho v televizní sérii ZACHRAŇ MĚ! Měl úspěšnou roli v seriálu z produkce NBC ZLOČIN V ULICÍCH. Hostoval také v seriálech JAG, C.S.I. a TŘETÍ HLÍDKA. A v neposlední řadě hrál ve válečném seriálu GENERATION KILL.

Ve filmových rolích si zahrál např.:ve ZRŮDĚ zápornou roli Vincenta Coreyho, který tím, že znásilní prostitutku Aileen Wournos (oscarová Charlize Theron), způsobí, že Aileen začne mezi svými dalšími „zákazníky“ šířit smrt. Jako motorkář v TEXASKÝM MASAKRU MOTOROVOU PILOU: POČÁTEK, v PARFÉMU, Také si zahrál v televizních filmech DARKNESS BEFORE DAWN v produkci NBC, BLACK IRIS v produkci Showtime a RÁNA DO SRCE v produkci HBO.

Blz2g

Herecká filmografie

Filmy

2016 Rovnost
2015 Tooken
2014 Desert Cathedral
2012 Nikdo nepřežije
Red Tails
The Collection
2011 Výřečnost
2ND Take
2008 Ananas
2007 Mé srdce pohřběte u Wounded Knee (TV film)
2006 Southern Comfort (TV film)
Texaský masakr motorovou pilou: Počátek
2005 Exonerated, The (TV film)
Extrémní seznamka
2004 Thief of Time, A (TV film)
Zloději paměti
2003 Zrůda
2002 Kdo to štěká?
Taxík (TV film)
2001 Boys of Sunset Ridge, The
Iris (TV film)
Mergers & Acquisitions
Parfém
Rána do srdce (TV film)
2000 Drsnej Shaft
1999 Honba za diamanty
Inferno
1997 George B.
1996 Shot, The
1993 Darkness Before Dawn (TV film)
Waynův svět 2
1992 Wayneův svět
1991 Acting Sheriff (TV film)
Bod zlomu
Přežít (TV film)
Session Man (TV film)
Vzpomínka na vraždu (TV film)
1987 Mind Benders

TV seriály

2017 Doubt (TV seriál)
Pilot (E01)
2016 Agresivní virus (TV seriál)
Gone But Not Forgotten (S03E04)
First Born (S03E03)
High Maintenance (TV seriál)
Jak prosté (TV seriál)
Folie a Deux (S05E01)
The Get Down (TV seriál)
Seek Those Who Fan Your Flames (E02)
2015 Castle na zabití (TV seriál)
Zúčtování (S07E15)
2014 American Horror Story (TV seriál)
Krvavá lázeň (S04E08)
Zkouška síly (S04E07)
Do černého (S04E06)
Černá listina (TV seriál)
Dr. Linus Creel (No. 82) (S02E04)
Lord Baltimore (No. 104) (S02E01)
Forever (TV seriál)
Pilot (E01)
Longmire (TV seriál)
Population 25 (S03E07)
In the Pines (S03E04)
Takoví normální Američané (TV seriál)
Echo (S02E13)
Operation Chronicle (S02E12)
Stealth (S02E11)
další epizody (8)
2013 Longmire (TV seriál)
Bad Medicine (S02E13)
A Good Death Is Hard to Find (S02E12)
Sound and Fury (S02E07)
Lovci zločinců (TV seriál)
The Crossing (S03E09)
Rudá vdova (TV seriál)
2010 Castle na zabití (TV seriál)
Trojitý vrah (S03E06)
Ve znamení raka (TV seriál)
2009 V těle boubelky (TV seriál)
2008 Generation Kill (TV seriál)
2007 A.M.P.E.D. (TV seriál)
Cane (TV seriál)
2006 Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
Waterfront (TV seriál)
2005 Hledaní (TV seriál)
Mistři hrůzy (TV seriál)
Wanted (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
Zachraň mě (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
4400 (TV seriál)
2003 Manipulátor (TV seriál)
Queens Supreme (TV seriál)
2002 Taxík (TV seriál)
2001 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
2000 Beat, The (TV seriál)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Hoop Life, The (TV seriál)
Třetí hlídka (TV seriál)
1997 Cracker (TV seriál)
Honey, I Shrunk the Kids: The TV Show (TV seriál)
Oz (TV seriál)
The Routine (S01E01)
1995 Hudson Street (TV seriál)
JAG (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
Duckman: Private Dick/Family Man (TV seriál)
Philly Heat (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Weird Science (TV seriál)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace