Reklama

Reklama

Agent CIA Osborne Cox (John Malkovich) se od nadřízených dozví,  že už s ním nepočítají. Kvůli problémům s pitím  má přejít na ministerstvo zahraničí. Je rozčarován a rozhodne se, že napíše memoáry. Doma to také nemá lehké. Paní Coxová ho totiž podvádí s bývalým osobním strážcem Harrym Pfarrerem (George Clooney) a je rozhodnuta rozvést se a Osborna oškubat. Jenže netuší, že má Harry milenek vícero. Včetně manželky… Paní Coxová se obrátí na rozvodového právníka. Slíbí, že zjistí stav Osbornova konta. Kdosi z jeho kanceláře stáhne obsah Osbornova počítače na CD. (Omylem včetně jeho rozepsaných memoárů.) Disk se ocitne ve skříňce v posilovně, kam chodí právníkova sekretářka cvičit. A co čert nechtěl – narazí na něj vykutálení pracovníci posilovny – mladíček Chad Feldheimer (Brad Pitt) a Linda Litzkeová (Frances McDormand). Zavětří, že by mohli přijít k velkým penězům. Jsou „špionážními kecy“, jak CD Chad nazývá, přímo očarováni a plánují je za tučné výkupné vrátit Osbornovi. Ten však vůbec netuší, že mu někdo ukradl memoáry, a tak Chada posílá k šípku. Linda je ale žena činu, která chce peníze na své vytoužené plastické operace. Proto Chada pošle na ruskou ambasádu, aby tu „špionážní kecy“ prodal. Rusové jsou z nich mírně řečeno v šoku a dávají si čas na rozmyšlenou. Mezitím se Chad rozhodne zjistit o Osbornovi více… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 438)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Minuciózní orchestrace komedie, žánru, který pro mne v rukou bratří Coenů přestává být handicapem, anebo spíše je to tak, že si Coenové žánr komedie často volí právě jako startovní handicap, aby hned zkraje neutekli příliš rychle a příliš daleko někam, kde už by se nedali sledovat. *** Stejně jako u každého z jejich dobrých filmů, ať už je kdo dělí na vážné nebo žertovné, to skutečně vtahující totiž není sled gagů, vtipných větiček nebo nárazových absurdit, ale neúprosná logika mechanismů a prvků tak či onak odvislých od světa, jak ho známe, a s nadhledem jej komentujících. Logika, s níž opět rozehráli novou chirurgicky přesnou kulečníkovou hru s víceúrovňovým křížením, a po sérii bravurních šťouchů, jež odkrývají jejich téměř konejšivou důkladnou obeznámenost se všemi aspekty partie a jistou ruku na tágu, nám umožňují zorientovaně sledovat ty troufalé doteky, ťuky, rozstřely a teče až do elegantně završeného a nevyhnutného tragikomického finále. Je jedno, kolik v tom samospádu nakonec vyteče krve, ta výpověď o světě a důsledcích života v něm pro různými vektory definované a limitované valící se osudy figurek je tak smysluplná a vlídně ironická, že závěrečný karambol je stejně uklidňující jako pohled na prvotní čistý obdélník zeleného sukna. *** Osoba nejpovolanější (nejlépe informovaná a s největším odstupem) pronese ve filmu stručný komentář k dění mezi sledovanými postavami, o němž se dozvídá zprostředkovaně z raportu svého špiona - ten komentář obsahuje výstižné hodnotící slovo, které jsem myslím slyšela poprvé. To slovo (skutečně užívané v hantýrce armádních velitelů i informačních služeb) je zároveň slušivým komentářem k celému filmu, a tímto ho vděčně zařazuji do svého slovníku aktivní angličtiny: "What a clusterfuck!" *** Výborný komentář k filmu sepsal Matty, takže jsem to už po něm nechtěla celé opakovat jinými slovy, a jen tu tak spokojeně lechtám hladinku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $37miliónovTržby USA $60,355,347Tržby Celosvetovo $163,720,069Tržby za predaj DVD v USA $19,126,383 //počet predaných kusov 1,146,665║ Mať také herecké zoskupenie a vytvoriť z toho takú prázdnu planobu je trošku sila. /40%/ ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, trochu slabší Coenovina. Na jednu stranu propracovaný absurdní scénář o touze po penězích, ztrátě tajných dat a veřejných manželek - napsaný s mnoha dobře navzájem propojenými prvky a perfektními herci. Výtečný John Malkovich coby životem deprivovaný a interesantně sprostý exagent CIA, zábavný Brad Pitt v roli manipulovatelného maníka z posilovny stále v rytmu, Clooney jako suverénní děvkař, který k vlastnímu překvapení ztrácí (nejen) kontrolu nad situací, výborná Frances McDormand posedlá plastickými operacemi a seznámením s muži na internetu. "Jsi součástí ligy blbců." Na druhou stranu to byl humor docela slaboučký, smíchem mne nijak neobtěžoval, i když film nenudil. Pro Coeny typických absurdních situací je zde bohužel jako šafránu. Co mne ale hodně naštvalo, byl neslaný nemastný konec, který film sráží jen na lepší průměr. Trailer: http://www.csfd.cz/film/234142-po-precteni-spalte-burn-after-reading/videa/ ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ano, je to klišé říkat, že si herec svoji roli užívá... Jenže "Braďák" si ji fakt užívá! :-)) Vlastně nemá zas až tolik prostoru, ale co scéna, to perla. Vše ostatní už je "jen" čistý standard, na který jsme u bratrů zvyklí. Příjemná oddechovka, která zaplaší i ty nejmenší chmury a s lehce černým humorem si ze všeho utahuje (současná posedlost fitness a zdravým životním stylem, posedlost dokonalým vzhledem, konspirační teorie a všemocnost CIA...). Joele, Ethane - díky ;-) ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Naozaj pestré herecké výkony. Veľmi potešilo hlavne trio Clooney (je neskutočný a rozhodne najvtipnejší), Malkovich (keď sa nasral a začal hromžiť tak som z neho nemohol) a Pitt (jeho blbec je skvelý i keď niekedy to jeho hranie vypadá byť príliš okaté a škoda, že na scéne nie je častejšie). Príbeh nie je najzaujímavejší a občasné absurdity som nedokázal prehltnúť. Rozhodne sa však oplatí pozrieť, ale nie je to nič mimoriadne. Na bratov Coenovcov dokonca dosť slabé a nie tak prepracované, ako je v ich prípade zvykom. (v niečom mi to pripomenulo Lupičov pani domácej, tí sú však zábavnejší). 60% ()

Galerie (95)

Zajímavosti (19)

Související novinky

Pitt a Clooney opět pohromadě?

Pitt a Clooney opět pohromadě?

25.09.2021

Mezi velkými hollywoodskými studii právě zuří nová bitva. Sony, Lionsgate, Apple, Netflix, Amazon, Annapurna, Universal, MGM i Warner Bros. se údajně v těchto dnech přetahují o práva na nový thriller… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Clooney v tom lítá

Clooney v tom lítá

29.08.2008

George Clooneyho ještě letos uvidíme v nové coenovce Po přečtení spalte (tedy pokud si jí všimne nějaký tuzemský distributor) a pak má naplánováno tolik projektů, že i super-vytížený Nicolas Cage je… (více)

Reklama

Reklama