Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 1

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Extrakritik

Extrakritik (hodnocení, recenze)

haramaki

Ano, zabil několik lidí,myslím že kolem 200. Ale taky svrhnul diktátora, který nehal zabíjet desetitisíce lidí. A tuším, že popraveni nebyli žádní dobráci.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

ElChe26

ElChe26 (hodnocení, recenze)

Fahrenheit: S tou objektivitou bych to zase tolik nepřeháněl, pravdou zůstává, že se Soderbergh vyhnul ožehavým tématům jako např. postava Hubera Matose, jinak se mi film taky líbil.

Fahrenheit

Fahrenheit (hodnocení, recenze)

Skvělý, objketivní a vyvážený pohled na slavnou kapitolu kubánských dějin.

deamon

deamon (hodnocení, recenze)

teda jako musel jsem se hodně přemáhat abych v tom kině neusnul

SeanLSD

SeanLSD (hodnocení, recenze)

Čiernobiele videnie je najhorší mor - nielen na ČSFD. Človek potom rád vidí diskusiu s rozumnou argumentáciou . . . Názor na povrchnosť filmu a strach - alebo neschopnosť - tvorcov zamieriť viac ktorýmkoľvek smerom okrem dopĺňania neodškriepiteľných historických faktov obrázkami síce nezmením, ale ak sa to zmení v druhom dieli, ešte stále sa to môže zmeniť vo výhodu a veľké plus. A keď už o nich oboch bola reč, tuná niečo k obohateniu poznatkov, podnieteniu rozporov a rozšíreniu prístupov : http://www.nekultura.cz/film-rozhovor/rozhovor-s-valtrem-komarkem-aneb-che-guevara-posledni-politicky-romantik.html

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

ElChe26: V podstatě souhlasím. Jen bych byl si s tím idealizováním těch poprav nebyl tak jistý.

ElChe26

ElChe26 (hodnocení, recenze)

CheGuevara: máš pravdu, že všichni víme jak dopadla, ale ve Francouzské revoluci (alespoň pro mě) šlo nejvíce o deklaraci lidských práv, která bez ohledu na pozdější vývoj se rozšířila do celého světa, lidé si uvědomili své "lidství" a začali se dožadovat práv každého člověka. Máš také pravdu v tom, že vyrovnání se s nedávnou minulostí, politické čistky, akt revoluční rozhodnosti, to vše tam sehrálo jistou roli, ale nemělo by se zapomínat, že Guevara a spol. usilovali o vytvoření nového člověka v jakémsi helénistickém duchu, člověka, který by byl vzdělaný a neodcizoval by se sám sobě skrze "pracovní vykořisťování" - a v tomto aspektu Guevarova myšlení vidím asi největší důvod, proč se zhlédl právě v Marxovi a jeho teorii odcizení člověka. Lidská práva spočívali v zajištění důstojného zajištění lidských potřeb všem lidem, nutno si uvědomit, že stav a situace v Latinské Americe odpovídala situaci v Anglii během průmyslové revoluce. To se na Kubě neobešlo bez znárodnění majetku nadnárodních korporací. Zde jsem měl jsem na mysli zejména zabíjení v guerilové válce a popravy batistovců, které Guevara podepsal. Jak je patrno z misí v Kongu či Bolíviji s politickým vývojem na Kubě se Guevara neztotožnil a proto se snažil najít "uplatnění" mimo "ostroc svobody". Nechtěl jsem hájit zabáíjení jako takové, jen upozornit na to, že lidé v postoji ke Guevarovi sklouzávají buď z pohodlnosti či nevědomosti do černobílého vidění. Přečtou si rádoby "objektivní" článek, kde se dozví, že Guevara byl vrah nebo hrdina, tím však z Guevary dělají něco, co neodpovídá realitě, nebyl to ani spasitel lidstva ani sériový chladnokrevný zabiják, spíš člověk s ideály, za které byl ochoten bojovat i položit život. Ideály těsně spojené s humanitou a osvobozením nejen latinskoamerického obyvatelstva od útlaku nadnárodních koncernů.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Rob Roy: Mám problém hlavně s větou: "Che" dobře věděl, že prostor pro lidská práva nevznikne sám od sebe a že jsou revolučního původu, proto vzal do ruky zbraň a zabíjel." Myslím, že lidská práva bylo to poslední o co v tomto případě šlo. Spravedlnost, oko za oko, exemplární případy, vyrovnání se s nedávnou minulostí, politické čistky, akt revoluční rozhodnosti, to vše tam sehrálo jistou roli. Ale spojitost s lidskými právy mi však neustále uniká. Navic srovnání s Francouzskou revolucí pokulhává v tom ohledu, že všichni víme jak dopadla a ty nejzásadnější práva se stejně podařilo nastolit a udržet až Napoleonovi. Takže asi tak. PS: I když teď si nejsem přesně jist o jaké "zabíjení" vlastně tady byla řeč. :-/

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Raději žádnou obhajobu než zrovna tuhle. Myslím, že je to nešťastný způsob argumentace. :-/

ElChe26

ElChe26 (hodnocení, recenze)

Vavča, SeanLSD: Domnívám se, že politický film nikdy nemůže být pro všechny korektní a nedomnívám se, ani že je zbabělý? V čem? Odpůrci Guevary by ho nejraději viděli jako argentinského Stalina nebo Hitlera, který rád zabíjel pro radost ze zabíjení, ale to by taky nebyla pravda (viz. vzpomínky Komárka nebo Sartra na Guevaru - jsou to taky nevzdělaní uctívači?). Nechci hájit zabíjení, ale je nutné si uvědomit, že "Che" dobře věděl, že prostor pro lidská práva nevznikne sám od sebe a že jsou revolučního původu, proto vzal do ruky zbraň a zabíjel. Jaká práva bychom měli bez Francouzské revoluce?

Miloško

Miloško (hodnocení, recenze)

Silas: neviem, ci to hovoris ako ironiu,ale keby sme mali čakat na kino, tak asi by sme zosediveli,ved ked sa pozriem na premieru v SK kinach tak ma chyta mdloba- september 2009!!!!!!!!!!!!!!!! sk distributori su bastardi

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Sakra, tak to na to včera moc lidí nešlo, vždyt se tady to hodnocení skoro nehlo, teda kromě hodnocení Douglase

Miloško

Miloško (hodnocení, recenze)

Silas: tak dvd screen som videl Seven Pounds, The Wrestler, Gran Torino, Defiance. atd... Vsetko filmy,ktore este neboli (!),alebo sa chystali,alebo boli kratko vkinach USA.... a to fantasticka dvd kvalita...

worth

worth (hodnocení, recenze)

z filmov, ktore sa premietaju na festivaloch ujdu screenery dost zavcasu. dost dobre pozeratelny screener som zhliadol asi pred mesiacom a uz je aj screener part 2, ale zatial slaba kvalita.

SeanLSD

SeanLSD (hodnocení, recenze)

Drží sa jej presne preto, čo vravíš - lebo je zbabelý. Bojí sa dotknúť hocikoho, koho by radikálnejší prístup pobúril - všetkých tých ľudí, ktorí Guevaru uctievajú ako symbol ( lebo Che ako človek takmer zmizol pod všetkými tými nánosmi propagand za celé tie desaťročia ), ale dohromady o ňom nič nevedia - a radšej podáva iba jemne glorifikujúci sterilný obraz "správňáka" akým by sme všetci mali byť. Nuž, takto sa všetci jeho nevzdelaní uctievači dozvedia nejaké fakty z jeho života a nikomu nestúpi na otlak, takže môže vyhlasovať, že v rámci erudície obyvateľstva urobil dobre a kryť tým, že neurobil dokopy nič okrem kvalitného remesla . . - ale je to chyba skôr scenáristu ako režiséra. Ja som hlavne zvedavý, ako sa s ním vyrovnajú v druhom dieli - lebo ak majú trochu súdnosti a snahy o realistický prístup a objasnenie histórie, tak sa tam aspoň náznaku zobrazenia jeho politickej naivity - ktorá už tak pozitívna nie je - vyhnúť nemôžu. Pri všetkej úcte k nemu a bez snahy znižovať jeho celkom mimoriadnu veľkosť - v tej Afrike a Bolívií to trochu prestrelil . .

Vavča

Vavča (hodnocení, recenze)

Napadá někoho, proč se režisér zbaběle drží politické korektnosti a snaží se za každou cenu držet odstup?

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Už jenom pár dní do premiéry a distributor upraví název. Podivné to machinace ve státě dánském. Hlavně, že Tetsuo za čtyři. Ejchuchů kolena do vzduchu!

ElChe26

ElChe26 (hodnocení, recenze)

S tím pár stránek jsem to možná přehnal (je jich cca 50). :-) Ale ta studie za to opravdu stojí, jde do hloubky a vymyká se současnému pohledu na tohoto revolucionáře, který se nachází v černobílém vidění - vrah nebo hrdina.

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

15.ledna? No paráda, to koukám. Distributor se pochlapil a zrovna u tohodle bych to vůbec nečekal

ElChe26

ElChe26 (hodnocení, recenze)

Opravdu jsem již dlouho tak horlivě neočekával uvedení filmu. Na dvoudílný film o Che Guevarovi jsem zvědavej od té doby, co jsem slyšel, že Motocyklové deníky mají být pouze takovým nezávazným předskokanem ke dvoum snímkům věnovaným již Che Guevarovi jako revolucionáři. Souhlasím s názorem, že od prvního dílu nelze očekávat oscarovou sklizeň. Film se dotýká citlivého tématu, a podle mého názoru nelze natočit film o Che Guevarovi, aniž by se snímek zároveň s touto postavou, ať už v dobrém či špatném vyrovnával.

CheGuevara

CheGuevara (hodnocení, recenze)

Na Oscarovou nominaci je film až příliš angažovaný a navíc to nemá nic společného s americkými dějinami. Tohle je festivalový film. :-/ (Imho)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama