foto

Fidel Castro

  • nar. 13.8.1926
    Birán, provincie Holguín, Kuba
  • zem. 25.11.2016 (90 let)
    Kuba
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Fidel Alejandro Castro Ruz sa narodil 13. augusta 1926 v Birane. Pochádza z farmárskej rodiny z provincie Holguín. Má dvoch bratov – Ramona a súčasného prezidenta Kuby Raula. Z jeho štyroch sestier má nezhody s Juanitou, ktorá emigrovala začiatkom 60. rokov do USA.

Fidel sa počas štúdia práva v Havane začal zapájať do politiky. V roku 1947 vstúpil do Ortodoxnej strany. V roku 1950 úspešne ukončil školu, začal vykonávať právnickú prax a o rok na to sa dostal na čelo strany. Po tom, čo diktátor Fulgencio Batista uskutočnil 10.3.1952 štátny prevrat z nej Fidel vystúpil.

V roku 1953 začala Kubánska revolúcia a 26. júla zorganizoval Castro ozbrojený útok na kasárne v Santiagu. Pri útoku prišla o život skoro polovica vojakov, a tak sa stiahli do lesov v Sierra Maestra. Časť sa neskôr vzdala a ostatní na čele s Castrom boli zajatí. Fidel bol odsúdený na 15 rokov.

Batista v roku 1955 udelil všeobecnú amnestiu a po dvoch rokoch sa dostal Fidel na slobodu a emigroval do Mexika. Tam založil hnutie "26. júla", ku ktorému sa pripojil Ernesto Che Guevara. V roku 1956 sa Fidelovo hnutie vylodilo na Kube, kde došlo k nečakanej prestrelke s Batistovou armádou, ktorú prežili podľa odhadov asi len 15-ti členovia hnutia. Tí ušli do lesov v Sierra Maestra, kde začala tzv. gerilová vojna.

Počet prívržencov Castrovho hnutia začal narastať aj vďaka novinárovi Herbertovi Matthewsovi. Nepokoje sa začali stupňovať, a tak Batista vyslal na jeho dolapenie 10-tisíc vojakov. Po dlhých bojoch sa napriek nepomernej sile podarilo Batistu donútiť k rezignácii a 1.1.1959 ušiel z Kuby.

Postupne sa Fidel Castro dopracoval takmer k neobmedzenej moci a z Kuby spravil komunistický štát po vzore Sovietskeho zväzu. Ako prezident pôsobil do roku 2008, kedy sa zo zdravotných dôvodov vzdal funkcie a prenechal ju bratovi. Aj napriek tomu, že už nezastáva žiadnu funkciu a vzdal sa aj symbolického postu v Komunistickej strane Kuby, je považovaný za lídra krajiny.

V roku 1948 sa oženil s Mirtou Díaz Balart, s ktorou ma syna Fidelita, ale počas jeho pobytu vo väzení sa s ním rozviedla. S druhou manželkou Daliou Soto del Valleovou má 5 synov. Okrem toho má aj tri nemanželské deti.

kaposlav

Herecká filmografie

Filmy

2016 Love Records - Anna mulle Lovee - a.z.
2015 Eichmann show (TV film) - a.z.
1992 Soužení 99 - a.z.
1986 Araaayyyyy!!!
1983 Good Turn Daily, A - a.z.
1946 Easy to Wed
Holiday in Mexico

TV seriály

2011 Kennedyové (TV seriál) - a.z.
Bay of Pigs (E03) - a.z.
2004 Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Bouřková fronta, část 2. (S04E02) - a.z.

Dokumentární

2017 Marilyn Monroe: Murder on Fifth Helena Drive
Nadie
2015 Castro: Nejsledovanější muž na světě (TV film) - a.z.
2014 Fidel Castro: Ztracené záznamy (TV film) - a.z.
Killing Oswald
2012 Castro in Winter
Ethel
Kniha tajemství Ameriky (TV seriál) - a.z.
Kuba 50. let: Ráj mafie (TV film) - a.z.
Occupy Unmasked
Palme - a.z.
2011 Cuba De Fidel, La (TV seriál)
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
Zombies: A Living History (TV film) - a.z.
2010 Fidel Castro: A Life of Revolution
Finding Fidel (TV film) - a.z.
Memorias del desarrollo
Will the Real Terrorist Please Stand Up?
2009 Fidel Castro (TV film)
Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál) - a.z.
Zdvojení
50 años de (TV seriál)
2008 Henry Kissinger - tajemství supermoci (TV film) - a.z.
How the West Was Lost
La rabbia di Pasolini
2007 Oswaldův duch
Tasmanian Devil: The Fast and Furious Life of Errol Flynn (TV film) - a.z.
The War on Democracy
2006 Cuba, el valor de una utopía
Hledání Fidela
Komunismus: historie jedné iluze (TV film)
2005 Adventures of Errol Flynn, The (TV film) - a.z.
Fidel Castro: L'enfance d'un chef (TV film)
Kordavision
Movies That Shook the World (TV seriál)
2004 Fidel Castro: Člověk a mýtus
Fidel Castro: Život pro revoluci (TV film) - a.z.
Kung fu 2003
Looking for Fidel (TV film)
Moi Fidel Castro (TV film)
Salvador Allende
2003 Comandante
Dix, Les
Konzum
Mlha války
2002 Naqoyqatsi
Rudí vládcové (TV seriál)
Weather Underground, The - a.z.
2001 Fidel
Orientaciones son orientaciones
Our Manics in Havana (TV film)
2000 Diktátoři (TV seriál)
The Kennedys: The Curse of Power (TV film) - a.z.
1999 Hidden Hollywood II: More Treasures from the 20th Century Fox Vaults (TV film) - a.z.
Zavraždení Johna Fitzgeralda Kennedyho (TV film)
1998 Studená válka (TV seriál)
1997 Na pokraji: Den posledního soudu (TV film)
Ricardo, Miriam y Fidel
1996 Biography: Lucky Luciano - Chairman of the Mob (TV film)
100 Years of Olympic Glory (TV film) - a.z.
1995 Biography: Pierre Trudeau (TV film)
Juan Carlos I: Crónica de 20 años (TV film)
1994 Art of Governing (1968-1972), The (TV film)
Moon Shot (TV film)
The Making of a Leader (1919-1968) (TV film)
1992 The JFK Assassination: The Jim Garrison Tapes - a.z.
1989 11-22-63: The Day the Nation Cried (TV film)
1988 Men Who Killed Kennedy, The (TV seriál)
1987 Cuando pienso en el Che
1986 America Undercover (TV seriál)
Cuba: In the Shadow of Doubt
1984 Mauvaise conduite
1982 Běh času (TV seriál)
1979 The Late Great Planet Earth
1975 Ritratto di Fidel
1974 Waiting for Fidel
1973 ...Y el cielo fue tomado por asalto
1969 I Due Kennedy
1967 Daleko od Vietnamu
1966 John F. Kennedy: Years of Lightning, Day of Drums
Kuuba tänään (TV film) - a.z.
1963 World in Action (TV seriál)
1960 Hlas míru - a.z.
1959 Truth About Fidel Castro Revolution, The

TV pořady

2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad) - a.z.
1996 Caiga quien caiga (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1953 Person to Person (TV pořad)

Hudební videoklipy

2007 Linkin Park: What I've Done (hudební videoklip) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace