Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Přínos Samuela Fullera (jeden ze scenáristů) je jasně znát. Levně natočená a přímočaře béčková zápletka plná krve, násilí a nadávek se prolíná s vyloženě antirasistickým a idealistickým vyzněním, tak jako v řadě dalších Fullerových filmů. Terence Young mu ale nezůstává nic dlužen, navíc obsazení obou hlavních herců je trefou do černého. Lee Marvin spravedlivé drňáky uměl vždycky, Richard Burton zase dává nový význam slovu "sošnost", protože do krajnosti uplatňuje svůj tradiční minimalistický výraz, až se skoro nehýbe. Já mu to jako obvykle sežral i s navijákem. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Prachbídný paskvil, který svým vznikem urazil zájemce o dané téma a nehorázným způsobem zprznil žánry, pod kterými je uveden. Potenciál v podobě znamenitého obsazení úspěšně pohřben nevídanou stupiditou scénáře. Přestože se vraždí a znásilňuje, tak to v nikom nezanechává patřičné zhnusení a touhu pátrat po pachatelích, takže Klansman totálně absentuje i z hlediska emocí a věrohodnosti. Technická stránka filmu je na zeblití, nechybí několik nelogických scén a značně selhává i hudební stránka filmu, jak z pohledu výběru hudby, tak timingu. Mississippi Burning o 1000 levelů výše. Tento "film" je zkrátka kripl. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida máme tu hned 4 herce v zajímavých polohách v tomto lehce politicky nekorektním thrilleru. Marvin není po většinu filmu příkladnej šerif, ale spíš frajer co si chce nad vším umejt ruce až konec ho donutí jednat. Burton je idealista který i přes vojenskou minulost nechce řešit problémy se zbraní v ruce. Oproti tomu Simpson je nekompromisní mstitel a Cameron Mitchel není hodnej táta z Deadly prey, ale pěknej parchant. Dobře vygradovanej film na atraktivní téma. No řekněte sami není a nebyla ta svobodná Amerika prostě skvělá? 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jižanský shithole v Alabamě (točeno v Kalifornii) a v něm bílí křesťanští vlastenci (čti rasističtí burani), jeden poloburan se smyslem pro spravedlnost na pozici šerifa a lokální humanista-solitér, co má morál setrvat na skládce bílého odpadu až do samého konce. Rasová válka neštítící se exploitation prvků při znásilnění a zabíjení může začít, ale někdo to musí říct i režiséru Youngovi! Nevěrohodnost, podivný hudební podkres, spousta nedbalosti po technické stránce a závěr, který ukázal, že nemůžete být temný, když jste legrační. No nic, O.J. si alespoň natrénoval útěk před policií ve Fordu Bronco a Richard Burton předvedl, že i pod permanentním vlivem vodky stojí nad ostatními, i když nemůže stát. Teda s výjimkou rvačky na autobusovém nádraží.. Štěstí pro Bruce Leeho, že už byl rok na onom světě. Vidět tohle karate opilého mistra, zanevře na své kung-fu.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokus o znásilnění, znásilnění, brutální vražda černocha, brutální znásilnění, vraždění. Ano, tohle nemůže vést k ničemu jinému, než k závěrečnému masakru, kde stojí na jedné straně Ku Klux Klan ve svých typických oděvech a na straně druhé spravedlnost. Lee Marvin a Richard Burton v Youngově snímku podávají výborné výkony a ačkoliv místy byl film nepatrně nudnější, bylo jasné, že k tomu hlavnímu teprve dojde a že se vyplatí si na to počkat. Vykreslení rasismu je tu velmi naléhavé a nejeden divák se musí stydět za činy, jež lidé páchali (páchají) lidem. Některé scény jsou natočeny opravdu s dávkou syrovosti, která dokáže pozorného diváka pěkně zamrazit v zádech. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Richard Burton bol počas natáčania často opitý a to až tak, že musel pri natáčaní zväčša sedieť alebo ležať. Z rovnakého mal problémy aj s artikuláciou, preto ho niekedy nie je poriadne rozumieť. (beso74)
  • Postava O. J. Simpsona se ve filmu ve snaze ujet policii zmocní bílého Fordu Bronco. Dvacet let po natočení filmu O. J. Simpson ve skutečnosti opravdu ujíždí policii ve svém bílém Fordu Bronco, čímž začíná slavný případ, kdy byl souzen za vraždu své bývalé ženy a jejího známého. (Untouchabl)
  • Richard Burton sa v roku 1977 v jednom interview priznal, že sa raz na istej party narazil na Lee Marvina a hostiteľ to okomentoval slovami: "Samozrejme, vy dvaja sa poznáte." Obaja však počas natáčania vo veľkom holdovali alkoholu a tak si zo svojej spolupráci nepamätali nič. (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama