Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tento film na mne zafungoval dokonale. V určitou chvíli jsme zmáčkla stop, šla do dětského pokoje a vzala svou spící dceru do náruče. Být v kině, musela bych utíkat domů. :-) Myslím, že Gabourey Sidibe měla dostat Cenu americké akademie. A když by náhodou nikdy v ničem jiném nehrála, zůstane pro mě stejně nezapomenutelná jako například Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. :-) Mimořádný výkon. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

XXL matka žárlící na dlouhotrvajícím incestem poznamenanou XXXL dceru, tatínek, co je otec i dědeček v jednom a zázemí zcela dysfunkční rodiny meloucí veškeré šance býti jiný na padrť - ještěže se zjeví lesbický anděl s aurou svátosti, co pomůže najít ze zdánlivého no way out inferna cestu ven.. Akademicky vděčné sociální drama postavené na civilních hereckých výkonech (především Mo´Nique, jejíž excelentní mrcha, požírající prasečí nožky zásadně se zelím, dokáže vzbudit nenávist vskutku dovedně), které se však k mému zklamání místo očekávané gradace rozplynulo v emočně nevýrazném konci. Překvapily role L.Kravitze i M.Carey, kterou jsem po náhlém úmrtí všech vizážistů světa a zničujícím požáru továrny na Dermacol, přiznávám se, vůbec nepoznal, ale rozhodně si zaslouží pochvalu za odvahu do takové role jít. Jinak při sledování Precious si nelze nevzpomenout na každoroční výroční zprávu amerického ministerstva zahraničí, v níž nás společně se Slovenskem kárají kvůli diskriminaci některých etnik a souvisejícímu nedodržování lidských práv. A přitom by úředníčkům strýčka Sama tak krásně slušel v rukou nástroj na zametání, kterým by nejdříve odstranili nečistoty před vlastním prahem.. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Uf, bola to silnejšia skúška nervov než kdejaký horor. Keď som videla, čo robila a hlavne hovorila dennodenne Precious jej primitívna matka, bolo mi jasné, že z toho normálne, nezranené ľudské stvorenie nemohlo vzniknúť. V daných podmienkach je aj psychický stav Precious celkom pochopiteľný, ani na sekundu by mi nenapadlo začať na podobne stýranú bytosť kričať, nech sa vzchopí a postaví na nohy - v takýchto stavoch to jednoducho nefunguje, a keď sme to nezažili, nemôžeme to ani posúdiť (na margo komentára od Kiddo). A to vlastne - ako poznamenala KevSpa - režisér niektoré emočne vypäté scény utlmoval umeleckým zámerom. Lenže neviem akú rolu hrali Preciousine fantázie v knihe, spolieham sa preto na tvorcov filmu, že tam proste museli byť. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Oskar rozhodně zasloužený. Takhle démonická máti nebyla ani Sára Connorová. V druhé půlce film ztrácí dech a mění se z drsné sociální sondy v typický slaďák (no ne tak úplně typický, ale určitě vám došlo co myslím) s happy endem (ehm... více méně, film skončí dřív něž... no nechci spoilerovat :D). Ale místy jsem se vážně bavil. Hulk smash s televizí, výborná bitka a občas i hlášky za které by se nemusel stydět ani Joe Hallenbeck. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vyvedený v temných barvách (nejen kvůli tomu, že jsem tam moc bělochů neviděl), mě hodně překvapil. Ať už pro svoji uvěřitelnost (byť je USA daleko a nebyl jsem tam, věřím, že tyhle situace jsou tam běžné), tak i pro výborně obsazené role (překvapila ukočírovaná nenalíčená Mariah Carey, i když s jedním kukučem) a vlezlou ruční kameru. Gabourey Sidibe zvládla svoji úlohu víc než dobře, ovšem Mo'Nique v roli její matky byla neskutečná ***** a *****, za což si oscarovou nominaci více než zaslouží. No, nechtěl bych takhle trpce prožívat svoje dospívání. Dám 4 hvězdičky, ale procentuelně je to tak 90. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Mo'Nique si zahrála postavu jménem Precious v předchozím filmu režiséra Lee Danielse s názvem Stín zabijáka (2005). (Kreeki)
  • Film drží rekord za utržení 100 000 dolarů z měné než 50 kin. (HellFire)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama