foto

Jane Krakowski

  • nar. 11.10.1968 (47 let)
    Parsippany, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nadaná herečka, zpěvačka a tanečnice se narodila 11. října 1968 v New Jersey jako Jane Krajkowski. Po otci Edwardovi, inženýrovi a matce Barbaře, učitelce, je polského původu. Právě její rodiče, kteří pracovali i jako divadelní instruktoři, jí otevřeli cestu do světa filmu, televize a hlavně divadla. Kurzy tance začala brát ve třech letech. Odmaturovala na New Yorské škole Professional Children´s School, mezi jejíž absolventy se řadí mj. Uma Thurman nebo Christina Ricci.

Její první filmová příležitost přišla roku 1983, kdy si zahrála sestřenici Vicki v komedii BLÁZNIVÁ DOVOLENÁ. V letech 1984 – 1986 působila v soap opeře SEARCH FOR TOMORROW (vysílána od září 1951 až do prosince 86). Za ztvárnění Terezy Rebeky Kendallové obdržela dvě nominace Emmy.

Následovaly menší filmové a televizní role, z nich lze vyzdvihnout roličku v OSUDOVÉ PŘITAŽLIVOSTI. O co menší úspěch měla v televizi a filmu, o to větší byl na divadelních prknech. Roku 1987 získala klíčovou roli „jídelního vozu“ Dinah v rockovém muzikálu Andrewa Lloyda Webbera STARLIGHT EXPRESS. Příběh je o chlapci, v jehož snu jeho hračka – vláček ožije. 1990 jí role sekretářky Flaemmchen v muzikálovém zpracování filmu GRAND HOTEL (1932) vynesla nominaci na cenu Tony. 1996 vystoupila společně se Sarah Jessicou Parker v dalším broadwayském muzikálovém zpracování klasické pohádky Hanse Christiana Andersena Princezna na hrášku, nazvaném ONCE UPON A MATTRESS. Zároveň si odskočila na natáčení filmu VZALA JSEM SI MRTVÉHO MUŽE.

V letech 1997 – 2002 účinkovala v úspěšném seriálu z právnického prostředí ALLY MCBEALOVÁ. Rolí všetečné sekretářky Elaine se dostala do mnohem širšího podvědomí diváků a v podstatě se z ní stala skutečná hvězda. Byť se jednalo o vedlejší roli, Jane zde mohla ukázat svůj všestranný talent hlavně a právě jako tanečnice a zpěvačka. Za svůj výkon byla nominována na Zlatý Glóbus 1999 a na cenu Satellite 2001. V průběhu natáčení všech pěti sérií dále hrála ve filmech VÁŠNIVÝ TANEC nebo GO, kde se zhostila role manželky bizarního detektiva Williama Fichtnera. Postavu Betty Rubble ztvárnila v druhém pokračování filmu FLINSTONEOVI. Společně s Lauren Holly a Dennisem Franzem si zahrála ve videoklipu úspěšné dívčí country skupiny Dixie Chick´s GOODBYE EARL a se skladatelem a klavíristou Jimem Brickmanem nahrála písničku YOU pro jeho album „Lovesongs and Lullabies“.

V broadwayské muzikálové verzi filmu Federica Felliniho 8 ½, nesoucí název NINE, vystupovala jako milenka Antonia Banderase. Za roli Carly dostala cenu Tony 2003. V dalším roce hrála s Judem Lawem v remaku filmu ALFIE (1966), ZLATÍČKO. V televizním muzikálu VÁNOČNÍ KOLEDA měla opět možnost předvést své hudební nadání jako okouzlující duch Vánoc.

Roku 2005 londýnské divadlo Piccadilly znovu uvedlo muzikál GUYS AND DOLLS, který byl prvně uveden na Broadwayi v roce 1950 a o pět let později zfilmován s Marlonem Brandonem a Frankem Sinatrou. Jako slečna Adelaide zde tančila a zpívala společně po boku Ewana McGregora nebo Patricka Swayzeho a získala za ni cenu Laurence Oliviera 2006. Ve stejné době se dále zhostila role zpívající herečky Jenny Maroneyové v seriálu 30 ROCK. Mezi její nejnovější filmové počiny patří role v KIT KITTREDGE: AN AMERICAN GIRL, příběhu o stejnojmenné desetileté dívce, jejímž snem je stát se novinářkou.

Přestože se Jane dokáže prosadit bez problému jak v televizi, tak i ve filmu, její největší láskou je divadlo: „Nic se nevyrovná té bezprostřední úžasné reakci obecenstva. To je ten důvod, proč divadlo miluji víc než cokoliv jiného: reakce, ať už dobrá nebo špatná, přijde okamžitě“.

JBLamb

Herecká filmografie

2016 Henchmen
Mildred & The Dying Parlor
2015 Pixely
Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Younger (TV seriál)
2014 Adult Beginners
Big Stone Gap
2009 Taková moderní rodinka (TV seriál)
Upírův pomocník
2008 Kit Kittredge: Odvážná novinářka
Lovecká sezóna 2
Rocker
2007 Divoké vlny
Mladý Indiana Jones: Tajemství blues
2006 Broadway Under the Stars (TV film)
Lovecká sezóna
Sex, Power, Love & Politics (TV film)
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Svádění
Šestnáctiletá matka (TV film)
2004 Vánoční koleda (TV film)
Zlatíčko
2003 Když Zachariáš Beaver přijel do města
Marci X
2002 Doba ledová
Jen procházka v parku (TV film)
Jim Brickman: Love Songs & Lullabies (TV film)
2001 CatDog: The Great Parent Mystery (TV film)
2000 Flintstoneovi 2 - Viva Rock Vegas
1999 Ally (TV seriál)
Go
Rodgers & Hart Story: Thou Swell, Thou Witty, The (TV film)
1998 Vášnivý tanec
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Hudson River Blues
1996 Vzala jsem si mrtvého muže
1993 Queen (TV seriál)
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 Stepping Out
Women & Men 2: In Love There Are No Rules (TV film)
1989 Kouzelná chvíle (TV film)
Simpsonovi (TV seriál)
1987 Osudová přitažlivost
1983 Bláznivá dovolená
No Big Deal (TV film)
1951 Search for Tomorrow (TV seriál)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace