Reklama

Reklama

Precious

  • USA Precious (více)
Trailer

Šestnáctiletá obézní Afroameričanka Claireece „Precious" Jones (Gabourey Sidibe) žije krutým životem. Nejen, že hlavní hrdinku psychicky týrá a ponižuje její matka (Mo´Nique), ale navíc čeká již druhé dítě se svým nepřítomným otcem. Oporou jí není ani okolní svět a školou prochází s dobrými známkami, aniž by si kdokoliv všiml, že neumí číst ani psát. Precious je někdy na dně, ale nikdy se nevzdává. Pod hrozbou vyloučení ze školy přijímá nabídku přestupu do alternativní školy. I když nezná význam slova alternativní, instinkt jí napovídá, že je to příležitost, na kterou čekala. Zde potkává trpělivou učitelku, paní Rainovou (Paula Patton). Precious nastupuje na novou cestu, která ji vyvede z temnoty, bolesti a bezmocnosti k lásce a svobodnému rozhodování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (372)

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh, ktorý nesú herecké výkony, scenár a realistickosť, darí sa mu prenášať všetky pocity z plátna na diváka. Pri Oscaroch som bol síce nahnevaný, že ukradol sošky filmu Up in the air, ale po zhliadnutí musím uznať, že zaslúžene; zakaždým, keď sa dej presunul k Precious domov, hrozne som sa bál čo sa stane a keď dala Precious podržať svojej matke dieťa, bol som napätý viac ako pri nejakom horore. 90% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tento film na mne zafungoval dokonale. V určitou chvíli jsme zmáčkla stop, šla do dětského pokoje a vzala svou spící dceru do náruče. Být v kině, musela bych utíkat domů. :-) Myslím, že Gabourey Sidibe měla dostat Cenu americké akademie. A když by náhodou nikdy v ničem jiném nehrála, zůstane pro mě stejně nezapomenutelná jako například Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. :-) Mimořádný výkon. ()

Reklama

lola3121 

všechny recenze uživatele

Deprese nejvyššího řádu. Takové rodiče aby člověk pohledal, milující otec, který dcerušce právě udělal druhé dítě, a matka, která se tou nebožačkou taky nechává obšťastňovat, pokud jí zrovna nenadává, že je k ničemu. Nevěřím, že by se z tohohle marasmu někdo dokázal vlastním úsilím dostat. Zaujala mě sociální pracovnice v podání Mariah Carey, která tady kupodivu není za hvězdu, ale normální ženskou, a hlavně vskutku oskarový výkon Mo´Nique. Přesto pochybuju, že bych si to chtěla někdy pustit znovu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

I přes některé velice silné dialogové scény, se mi film nedostal úplně pod kůži. Asi mi úplně nesedl “rukopis” režiséra Danielse. Zejména pasáže, kdy Precious odlétá od reality pryč ve svých myšlenkách do světa fantazie, nefungují tak jak bylo zamýšleno. Sice chápu, co tím režisér zamýšlel, ale tyto momenty mi přišly křečovité. S filmem mi často ani neladil soundtrack, který nevtořil s obrazem kompaktní celek. Ale jinak je Precious film podařený, zejména díky scénáři a díky některým hereckým výkonům. Obzvláště sugestivní jsou pasáže mezi Precious a matkou a to díky herckému koncertu Mo´Nique. No a příběh samotný je tak krutý, že se ani nechci představit, že se něco podobného ve skutečnosti může dít. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Precious je drama, které mě nezasáhlo tak, jak by mělo. Což je škoda, protože upírat tomu potenciál, který tento film měl, nebudu. Ano, jsou tu silné momenty, ano Mo'Nique hrála fakt skvěle a jí ztvárněnou postavu jsem opravdu nenáviděl. Ale celkově se mi nelíbil styl kamery. Nevím, ale pořád mi to přišlo jako nějaké home video. Pokud to byl záměr, tak na mě nefungoval, spíše naopak. Takže mi vycházejí 3 hvězdy. P. S. Hodně jsem se divil, jak dobře udělali z takové krásky, jakou je Mariah Carey, normální, obyčejnou ženskou. Aneb make-up nad zlato… :-) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Oscar 2009: herečka ve vedlejší roli (Mo'Nique), adaptovaný scénář. Nominace: film, režie, herečka v hlavní roli (Gabourey Sidibe), střih. (zdeny99)
  • Paní Weissovou si měla původně zahrát Helen Mirren, ale odstoupila. Mariah Carey ji nahradila dva dny před začátekm natáčení. (HellFire)
  • Film drží rekord za utržení 100 000 dolarů z měné než 50 kin. (HellFire)

Související novinky

Lenny a Alanis fušují do filmu

Lenny a Alanis fušují do filmu

03.11.2007

Hvězdy hudebního byznysu na plátnech kin nejsou ničím novým či neobvyklým. Od Elvise Presleyho až po Justina Timberlakea, zpěváky a muzikanty vždy lákalo zkusit i jiné múzy. Shodou okolností se tento… (více)

Reklama

Reklama