Reklama

Reklama

Špinavá hra

  • Velká Británie Play Dirty
Trailer

Severní Afrika, 1942. Ofenziva nacistického generála Rommela uvízla na mrtvém bodě a Britové se pod Montgomeryho velením připravují k protiútoku. Plukovník Masters vede speciální jednotku pro sabotážní operace, která dosud nebyla příliš úspěšná. Brigádní generál Blore mu však dává poslední šanci, když mu Masters předloží fotografie hlavního Rommelova skladu pohonných hmot. Masters vyšle jednotku sedmi mužů, aby provedla nebezpečný výpad 400 mil za frontovou linii, kde hluboko v nepřátelském týlu zničí německé zásoby benzínu. Blore nicméně trvá na tom, aby jednotku vedl někdo z vnějšku. Volba padne na kapitána Douglase a malá jednotka se vydává do pouště. V průběhu akce však dojde ke změně plánů ústředního velení... Film Špinavá hra byl volně inspirovaný akcemi Long Range Desert Group, jednotky vytvořené v severní Africe během druhé světové války k průzkumu bojem a sabotážním akcím v týlu nepřítele. Snímek, který v mnoha ohledech vybočuje z dobové konvence heroických válečných filmů, bez příkras a s nebývalou autenticitou ukazuje, v jakých nelehkých podmínkách museli britští vojáci plnit své úkoly. Nejde jen o boj s nepřítelem, ale i o boj s rozmary počasí, s obtížným pouštním terénem a v neposlední řadě se vztahy uvnitř jednotky. Přesvědčení, že válka je ve své podstatě špinavá hra a zločinný podnik, se autoři filmu drží až do samého konce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Michael Caine jako 2000 liber na slunci.. Britský kapitán ctící zásady, čestnost a konvenční vojenské postupy brzy zjistí mezi skupinkou opravdových "Expendables", že k přežití ve válce je potřeba přesný opak. A taky mávat ve správné uniformě dostatečně viditelně jistou vlajkou.. Na svůj žánr dost neobvyklý film, v kterém se toho moc nenamluví a když už ano, tak to stojí za to (např.lakonický komentář na konci pokusu o znásilnění německé zdravotní sestry). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Protiválečné poselství je silné zvláště ke konci. Vzhledem k nemnožství akcí a přestřelkám spíše slovním se vám s klidem může stát, že se na kusu pouště prospíte, aniž byste o mnoho přišli. Velmi slušný dabing z původní VHS (Pavel Rímský, Alexej Pyško, Jan Přeučil), pozor na jeho druhou verzi ze studia Bär pro MGM v roce 2010, které se doporučuji vyhnout obloukem o poloměru Sahary. ()

Reklama

Laurent 

všechny recenze uživatele

Jestli znáte počítačovou hru Commandos, tak její tvůrci se evidentně inspirovali právě tímto filmem. V poslední době jsem přemýšlel, jestli znám nějaký snímek s reálně ironickou pointou, která se v životě stává. Takovou pointu má právě tento snímek, ale je natolik specifická, že ji nebudu ani k ničemu přirovnávat. Kdo uvidí, pochopí. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Méně známý britský válečný film o skupině průzkumníků, kteří mají za úkol zničit německý sklad paliva. I když není tak profláklý, jako známější válečné filmy, rozhodně se může zařadit mezi ně. Proč? Protože na tehdejší dobu je až překvapivě realistický, válečná technika zhruba odpovídá, hlavní hrdinové mají mozky a myslí a hlavně němečtí vojáci nejsou jen pobíhajícími panáky, kteří střílí nazdař bůh, ale jsou chytří. Michael Caine a Nigel Davenport, i když mají rozdílné povahy, jsou jak sehraná dvojka. Prostě pěkně se na toto dívá, na konci pak jen zakroutíte hlavou, jaká že to válka je svině. Tak, jak v dnešní době máme válečné megafilmy typu vojín Ryan nebo Bratrstvo neohrožených, tenkrát právě tento snímek mohl patřit do těch nejlepších. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

U tohoto výborného válečňáku mě překvapil humor, ale nakonec od britů je možné čekat ho vždycky. Viděla jsem ten film vlastně nadvakrát a poprvé bez začátku a to jsem stála na straně Michaela Caina a toho hlavního padoucha bych nejraději zastřelila. jenže pak jsem to viděla pěkně celé a zjistila sem, že pravda je možná někde úplně jinde. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Snímok bol natáčaný prevažne v Španielsku. (marlon)
  • Rolu kapitána Leecha mal najprv hrať Richard Harris a sám Nigel Davenport sa mal objaviť iba vo vedľajšej roli. K zmene plánov došlo potom, čo vedenie Harrisa kvôli neprístojnostiam prepustilo. (marlon)

Reklama

Reklama