Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Fantazie Roalda Dahla nezná hranice. Vždy se zabýval dětskými tématy a silnými poselstvími, které ve svých příbězích srozumitelně reflektoval. Matilda jakožto příběh jedinečného dítěte si proto vysloveně říkal o skvělé zpracování. Danny DeVito je skvělý herec a člověk s velkými ambicemi, avšak s Matildou si mohl vyhrát i lépe. Neznamená to, že by byl film špatný, naopak. Velmi dobře drží předlohu samotného Dahla, hravosti jen příběhu dodal, příběh pojal srozumitelně a věrohodně. Chybí mi však v příběhu nějaká větší síla myšlenky reflektované skrze hravý příběh Matildy. Rovněž příběhu chybí určitý druh hravosti jakou požíval Dahl skrze jazyk v knížce. Burtonův Karlík a továrna na čokoládu tuto hravost měl a byť je Matilda jiný příběh, nebál bych se na místě autorů místy zvážnět, pohrát si jako dítě a přenést tak diváky do čarovného Dahlova světa ještě o kus více. 6/10 ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hm. Co se tady na tom všem nelíbí? Na jedno podívání to byla bezvadná záležitost, která sice rozhodně není nijak objevná, ale taky to není žádný vyložený průser. Když se k tomu přidá moje odvěká fascinace telekinezí, tak je vyhráno. Alespoň na nadprůměr. Nicméně je nutno říct, že Dahlův styl se mi příliš nezamlouvá. 70% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Matildu som videl kedysi v rámci kurzu angličtiny na jazykovej škole. Z tohto hľadiska film splnil dokonale svoj účel. Inými slovami som bol kvôli angličtine nútený sa naňho sústrediť po celú dobu jeho stopáže. Doma pred televízorom a s dabingom by som to už dnes asi nevydržal. Ale vzhľadom na príjemné spomienky dávam za tri. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Půvabný příběh, velmi patřičně uchopený DeVitem skrzeva čiročirý dětský pohled na svět, jehož nepochopení zřejmě vede k tak absurdně nízkému hodnocení, které zde Matilda má... Ano, až dětinské triky a poetika, ale právě to všechno do sebe zapadá, snad jen použití liliputky v několika úvodních záběrech, než nastoupila na scénu roztomile obyčejná Mara Wilson, mě rušilo a kazilo dojem... Po zbytek filmu jsem byl spokojeným dítětem... (Trefné komentáře: Oskar; Naprosté nepochopení: Melies) ()

VMa 

všechny recenze uživatele

Taková milá skoro-pohádka o jedné zlé ředitelce, hodné učitelce a do sebe zahleděných hamižných rodičích, které je potřeba potrestat. Jen to zpracování by snad lépe sedělo evropské produkci, která je (pokud jde o filmy pro děti) přeci jen trochu citlivější na některé věci. Ale problém je v tom, že kniha samotná obsahuje spoustu věcí, které jsou prostě přehnané. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)
  • Během natáčení bojovala matka Mary Wilson (Matilda), Susiue, s rakovinou prsu, které nakonec podlehla. Danny DeVito (Mr. Wormwood) ji navštívil v nemocnici a ukázal ji téměř hotovou verzi filmu, aby viděla svou dceru hrát ještě předtím, než zemře. (Anife)
  • Na jedné krabici na obědy si můžeme všimnout nápisu "Greeting from Asbury Park, New Jersey (Pozdrav z Asbury Park, New Jersey)", což je odkaz na místo, kde se narodil Danny DeVito. (mi-ib)

Reklama

Reklama