Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

hyena1 odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem se před obědem rozhodovala jestli se budu dívat na Deníky orangutanů nebo Matildu, bohužel jsem si nevybrala orangutany. Rodinná dobrodružná komedie? Kde?... Že se může narodit geniální dítě do nevhodných podmínek, tomu bych věřila - jsem toho přece jasným důkazem :D - takže nápad to nebyl vyloženě špatný. Ale všechno ostatní - absolutně špatně! Tuhle trapnou americkou vymývárnu mozku nedoporučuju pouštět ani po sobotním draku, natož za střízliva a ještě dětem... ()

Una111 odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle nejspíš promítají na svých sezeních zájemcům o práci v norském Barnevernetu! - - - Protože nejsem zvyklá hodnotit filmy po pár minutách, protrpěla jsem si tuhle slátaninu až do konce! Opravdová ubohost! Laciná klišé a nevkus, něco tak příšerného se hned tak nevidí! Nevím, jak tohle může soudný rodič nabídnout dítěti - jakéhokoliv věku! A přitom to ani není tak nevinné, jak by se na první pohled mohlo zdát! To štvaní dětí proti rodičům, jejichž karikatury jsou vykresleny v co nejodpornějších barvách, to už je dávno trendem dnešní společnosti! Nic nového pod sluncem! Děti jsou dnes nad rodiče, jejich úsudek je nezpochybnitelný, děti nastupují do politiky, děti jsou krásné a nevinné, děti jsou takřka svaté, děti udávají své rodiče... no, to fakt není nic nového! - - - A k tomu ještě malé post scriptum: Je strašně levné a falešné ukazovat, že zlo je odporné a ošklivé, odpudivé, že je na první pohled patrné. To přece není pravda! Všichni z vlastní zkušenosti víme, že Zlo všeho druhu se dokáže zahalovat do velmi líbivého, velmi svůdného pláštíku! ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Danny DeVito má svůj svět a Roald Dahl zrovna tak. Jen by mně zajímalo, kolik diváků takovou podívanou přijme s kladným smýšlením. I kdybych DeVita stokrát obhajoval, musím mu přiznat pár stupidních a nechutných scén, jenž nemají ve filmu vůbec být. To ostatní je strašně infantilní, svým způsobem roztomilé, ale bohužel jen málo zábavné. Mara Wilson to trochu vytáhla. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Hoplá, hupity, hop...všichni žáci, nechť se dostaví do auly! A to okamžitě!" Já se dostavím na psychiatrii. Jako malej skunk (jak by řekla Mgr. Trunchbullová), jsem měl Matildu poměrně rád. Holka, která je šikanovaná a svět zná jenom z knih, je prostě vděčným tématem pro děti, kteří žijí ve vlastním světě. Ovšem nějeké tu gumy už jsem projel a teď se nacházím v té části, života, kdy vám všechny ty věci přišli trapný a strašně zveličovaný. I Matilda. Najednou je z toho kýč velký jako Moravská vinice, hlavní představitelka vám připadá jako zfetovaná čtyřicítka a celkové vyznění filmu je úplně divný (závěr v podobě happy-endu je největší blbost v kariéře DeVita). Možná se někdy zasměju, jak jsem byl naivní (proto i ty dvě hvězdy), ale protože už jsem přeci jen někde jinde, nebudu nějak vzpomínat a rekapitulovat, takže to nechám, jak to leží běží. A děkuju bohu, že mám za češtináře člověka, který nehází děti z oken a ví, co je smysl pro humor. Narozdíl od Trunchbullové! ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Předloha dětského příběhu by neměla přinést nic jiného a tak se stalo. Dějově to bylo v pořádku, nesympatičtí rodiče, zlá ředitelka školy, hodná učitelka. Snímek si mohl odpustit tu snahu o humorné scénky, které nefungovaly, byly přehnaně vyumělkované. Ale je to pro děti a ty se tomu snad zasmějí. Mně se nejvíc líbila role i herecký výkon Trunchbullové (Pam Ferris). ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)
  • Na jedné krabici na obědy si můžeme všimnout nápisu "Greeting from Asbury Park, New Jersey (Pozdrav z Asbury Park, New Jersey)", což je odkaz na místo, kde se narodil Danny DeVito. (mi-ib)
  • Vůz, který Harry (Danny DeVitto) prodal slečně Trunchbullové (Pam Ferris), je 1970 Buick Electra 225 sedan. (mi-ib)

Reklama

Reklama