Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Vražda podle knihy (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Námět na detektivku (více)

Obsahy(1)

Ken Franklin je jedním ze dvou spoluautorů veleúspěšných detektivních románů. Ve skutečnosti se spíš stará o popularitu, zatímco skutečným autorem je pouze jeho partner James Ferris. Ten se však chce osamostatnit, což znamená ohrožení Franklinova rozhazovačného života. Jediným způsobem, jak si zajistit finanční příjem, je pro Kena pojistka pro případ Jamesova úmrtí. Muž proto připraví rafinovanou vraždu: zastřelí Jamese ve svém víkendovém domě ve chvíli, kdy muž mluví po telefonu se svou ženou Joannou. Ta si však myslí, že James je ve své kanceláři. Tam však poručík Columbo se svým týmem nenajde žádné stopy, tím méně mrtvolu. Kvůli jeho následným dotěrným otázkám Franklin rychle pozná, že žádná vražda není dokonalá... Po dvou samostatných televizních filmech s poručíkem Columbem odstartoval legendární seriál prvním „řádným" dílem 15. září 1971. Jeho režisérem se nestal nikdo jiný než budoucí filmařské eso, tehdy pětadvacetiletý Steven Spielberg. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážem posúdiť, čím prispel Steven Spielberg ku columbovskej sérii. Mne tento diel pripadol, ako typický a štyri hviezdičky mu dávam iba preto, že bol jedným z prvých. Vtedy ešte výstavba jednotlivých dielov série nebola ustálená a ten, neskôr nemenný štýl, sa iba vytváral. V tom vidím jeden z dôležitých rozdielov medzi pomerne vyrovnanými časťami celej série. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Žádný mlíko, jen vejce. Pánev.“ Ač tento díl režíroval Spielberg, přišel mi méně povedený. Samotná vražda byla sice zajímavá, jenže hlavní záporák byl tentokrát až příliš slizký, i když jako obvykle výměna názorů s poručíkem byla jako vždy tím pravým kořením příběhu. Také mi přišlo, že záporák dělal tentokrát až moc chyb a nebyl tak soustředěný a Columbo to neměl zas tak těžké. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Peter Falk sa zhlboka nadýchol a po dvoch "pilotoch" rozbehol svoju životnú postavu, ktorá sa vryla do pamäti ľudí na celom svete. Azda si to vtedy ani neuvedomoval čo postava poručíka Columba urobí s jeho hereckou kariérou. Šéfovia Universal - u dali režisérsku stoličku mladému nádejnému režisérovi... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod komentáře si dovolím jednu poznámku. Kdybych někdy něco provedl, nechtěl bych, aby proti mě stál poručík Columbo. Sice bych byl ušetřen tvrdých kopanců a pěstí ala Cordell Walker, suchého britského humoru při zatýkání ala Bodie a Doyle, zlostného vrčení Rexe nebo občas popudlivého či nemístně vtípkujícího Olivera Heima z kriminálky Anděl, ale to všechno bych snášel možná raději než otázky detektiva, který se jeví zmateně, neustále si na odchodu vzpomíná, na co se ještě chtěl zeptat, čadí doutníkem pod nos a nakonec na nějaké banální větě či prkotině dokáže usvědčit. Columbo je zkrátka policejní génius a Vražda podle knihy je velmi zdařilým dílem kultovní kriminálky. ()

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

Zajímavá zápletka, dobrý záporák, takový standard, který od Columba očekávám. Líbilo se mi oživení dvou vražd a také to, že se zde neobjevaly další "pokusy", jak film kamerově oživit, takže už žádné divné rozmazané přechody, nepřirozené přibližování, různé blikající barvy... To můžeme asi připsat pomalu vycházející hvězdě Stevenu Spielbergovi. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Do role zavražděné vdovy Lily La Sanky byla obsazena nadějná herečka Barbara Colby, která se v roce 1975 sama stala obětí neznámých střelců v podzemních garážích v Los Angeles. (moriaty)
  • Když režisérovi Stevenu Spielbergovi nabídli natočit startovací díl seriálu, o kterém nikdo ještě nevěděl, zda bude vůbec pokračovat druhým dílem, váhal, ale když si přečetl scénář byl nadšen. A tak se stalo, že se stal součástí legendárního seriálu. (sator)

Reklama

Reklama