Reklama

Reklama

Bílá stuha

  • Rakousko Das Weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte (více)
Trailer 1

Tajemná historie ožívá ve vyprávění bývalého venkovského učitele, který byl přímým svědkem podivných událostí, jež se odehrály několik měsíců před vypuknutím první světové války v jedné severoněmecké vesnici. Vše začalo jednoho letního dne. Jediný doktor v kraji byl zraněn při pádu z koně. Následoval baronův synek, kterého našli zbitého před dveřmi zámku. Podivné a zdánlivě neopodstatněné násilné činy narůstají a s nimi i napětí ve vesnici, kde si lidé pomalu přestávají věřit. Přísná výchova a pevná společenská hierarchie se začínají otřásat ve svých základech a na povrch vyplouvají tutlané konflikty mezi chudými a bohatými, zneužívanými posluhovačkami a jejich pány či dětmi a přísnými rodiči. Až pozdě začne být obyvatelům vesnice jasné, že násilí se rodí přímo v jejich středu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

poz3n

poz3n (hodnocení, recenze)

Nepřišlo taky někomu z vás, že si tenhle film zasloužil natočit na film? Ač jsem z vizuální stránky filmu nadšený, tak podle mého je v ní neustále cítit ten digitál (včetně toho celého gradingu) a to mu trochu ubírá na atmosféře...

Longin

Longin (hodnocení, recenze)

Nedivím se uživatelům, co tomu dali nízké hodnocení. Pokud nemáte pojem o naší historii, o společnost a o to, jaký vliv může mít výchova, tak vás film neosloví.

Jinak hodí se citát  „Chcete-li porazit svého nepřítele, vychovejte jeho děti."

Longin

Longin (hodnocení, recenze)

Gtados

Na 99% to byly ty děti. Ve filmu je spoustu náznaků...děvče-vědma (policista narozdíl od učitele jí hned prokoukl), příhoda s píšťalkou atd

Gtados

Gtados (hodnocení, recenze)

Film ve mě zanechal taky spoustu otázek... některé věci jsem absolutně nepobral, konec velké zklamání... kdo sakra vůbec mučil ty děti?

na příspěvěk reagoval Longin

Uživatel Gtados smazal svůj příspěvek.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Woody: Velmi presne. Jen bych doplnil, ze nejde jen o Nemce a zobrazene obdobi.. podobne veci plati vzdy a vsude..vice vsak v bigotnich spolecnostech (at uz nabozensky, nacionalisticky ci jinak - akorat jsem se vratil mj. ze Srbska.. skutecne to vypada, jako by tam vetsina lidi nemela rozum..ci ho mela zatemneny vypjatym nacionalismem..)

Sky.

Sky. (hodnocení, recenze)

woody to asi dobře vyjádřil... to že neni z vesnice má taky roli...

woody

woody (hodnocení, recenze)

imho je to takový ten jediný zdravý rozum si zachovávající jedinec, který je však příliš slabý a konformistický, aby něco změnil nebo se o změnu jen pokusil - což se jako niť táhne další generací němců ...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

v pribehu jako takovem asi nic moc, ale je dulezity, protoze vse je vypraveno a interpretovano z jeho pohledu.. jakozto cloveka, ktery je tak trosku mimo komunitu ve vesnici (jestli si vzpominas, tak z te vesnice nepochazi)

Sky.

Sky. (hodnocení, recenze)

Rozumíte někdo jakou roli v příběhu hrál učitel vypravěč? Co tím chtěl autor říci? Pohádkově hodný učitel ...

Tremono

Tremono (hodnocení, recenze)

Mě tenhle film připoměl jednu knihu, Romance s Amélií. Sice se odehrává o čtyřicet let déle, ale čas jakoby se zastavil. Film, jako sonda do podobný společnosti povedený, se vším tím klíčením nenávisti, pocitem nadřazenosti, touhou po "velkým městě", rezignací. Ale jinak docela nuda, vlastně jsem se nic nedozvěděl jen mě to zdeptalo. Tak jsem rád stejně jako ten učitel, že už nikoho z vesničanů nikdy nemusím vidět ;)

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Jo vsak o Slovacich jsem psal.. a druha republika.. je to dost rozporuplne. na jednu stranu neglorifikuji, nebot ty zakony byly skutecne spatne. Ale neco jineho jsou zakony a neco jineho je, jak se chovala vetsinova populace. Samozrejme tezko rict jak to presne bylo, protoze zpravy SD nebudou 100% objektivni. Podle vseho tu vsak byla obrovska solidarity s Zidy. Samozrejme se to pak zmenilo s Heydrichem ap. Doporucuju si precist tohle: http://holocaust.cz/cz2/resources/texts/genocida

Kazda zeme ma, co se tyce Holocaustu, nejake to maslo na hlave. Nekde mene, nekde vice, ale vsude se nasli ti, kteri spolupracovali. Ale urcite lze videt nektere rozdily. Dost osklivy priklad je prave to Slovensko..

woody

woody (hodnocení, recenze)

ehm, čechy bych moc neglorifikoval, staci vedet o jejich protizidovskych zakonech v obdobi druhe republiky. Byly to uplne stejne svine jako ostatni narody, kde dali nacisti šanci ke konečnému řešení... Nemluvě o slovácích, kteri za odvoz svych zidu do vyhlazovacich taboru dokonce platili risi... To uz se mnohem lepe chovali italove (prekvapive), dokud se nedostali pod okupacni spravu nemcu... Asi nejvice udelali dánové (ti svou zidovskou diasporu nechali odvezt do svedska) a nizozemci (ti jako jedini vyhlasili generalni stavku kvuli genocide svych sousedu)...

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Jasne.. jenom jsem tipoval, nemam presne statistiky.. kazdopadne je dost desive, ze to provedl "vyspely" a "civilizovany" narod. ALe spise to vidim v tom, ze neco podobneho zrejme nebylo latentne jen v Nemecku..tam se akorat nasel clovek, ktery to dokazal prosadit..

Cesi v tehle dobe ani ne..preci jenom jsme k Zidum meli nejlepsi vztah v Evrope (jedini jsme uznavali zidovskou narodnost; obrovska vlna solidarity s Zidy po zavadeni protizidovskych opatreni - zajimave je precist si spravy SD na tohle tema v protektoratu..).. castecne dedictvi Masaryka..mozna jista tradicni skepse vuci nabozenstvi? Tezko rict.. kazdopadne ja bych v tehle dobe vic vsazel na tradicni religiozni narody (Polaci - tam byly protizidovske pogromy jeste v 60. letech 20. stoleti, Slovaci - to se ostatne prokazalo aj.).

woody

woody (hodnocení, recenze)

Helmut: Jen bych tě opravil. Průmyslově nejvyspělejší byly USA. Němci - a to je ještě děsivější - byli naopak nejvzdělanější národ na světě, už jen proto, že první vymýtili negramotnost, nehledě na počet světoznámých univerzit... že by chtěli holocaust provádět okolní burani jako žabožrouti nebo čecháčci je možné, ale u nich to převelice zaskočilo.

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Marne premyslim, zda-li jsem nekdy v nedavne dobe videl lepsi film :-)

Dejiny Zidu (a tedy Holocaustu) me vice nez zajimaji. Proto je Hanekeho film bezpochyby zajimavym prispevkem. A to ackoliv ho nevidim jako konkretni podobenstvi o korenech nacismu, ale vidim ho spise v obecnejsi rovine. Nehlede na to, ze si myslim (ackoliv bezpochyby doslo - vlivem historie 2. svetove valky - k posunu), presto si troufam tvrdit, ze cosi latentniho jeste stale v Evrope lezi pod povrchem. Vliv ruznych populistu i extremistu je stale vice nez zrejmy (Jorg Haider, Geert Wilders a jim podobni). Osobne bych se trosku obaval osudy trosku jiny nabozenske skupiny v Evrope. Nezapomenme! Holocaust provadel tehdy (minimalne prumyslove) nejvyspelejsi stat sveta a vsude se nasla cast obyvatelstva, ktera spolupracovala!

huasca

huasca (hodnocení, recenze)

Nějak na tenhle film pořád myslím : nutí mě to přemýšlet, jak to bylo dřív ( blbé pro děti ), a jak je to ted -různé šikany- třeba viz fil Harry o mládeži v podchodu...asi že v rodinách jsou pořád defekty...

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Nemyslím si, že Haneke v Bílé stuze pohrdá svými postavami, to jen ti lidé z bigotní vesničky pohrdají svými dětmi a berou je jako věci, které je nutné za každou cenu vycvičit k naprosté poslušnosti a disciplíně. Co potom asi mohlo z takové generace vzejít, že?

woody

woody (hodnocení, recenze)

sioalampa: Právě ta zmiňovaná odtažitost a studenost... od Kubrickovy smrti jsem neviděl film tak asketický dokonce až pohrdající svými postavami ....což se mi páčí prevelice...

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Eodeon: Jeho článek je jako rudý hadr na býka, takže se tvé reakci nijak nedivím. Ale pochybuji, že se Betelguesovi otázky/hypotézy/teze dají sestřelit mávnutím ruky, které naznačuješ.

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

cinefob: Máš pravdu...S tou Európou som to trošku prehnal, v roku 2009 to bolo o čosi chudobnejšie ako po minulé roky. Ale predsa mám dvoch favoritov, ktorí vynikli. Na chvíľu slobodní a Rozorvané objatia mi pripravili omnoho hodnotnejší zážitok. Ale ja nikoho nesúdim. Len ma naozaj seriózne zaujímalo, čo dal komu tento film a subjektívne názory ľudí na to, v čom vidia jeho prednosti a kvality.

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Bílá stuha je pro mě film s takovým odstupem, že je ve finále studený jako psí čumák. A právě proto (!) dokonalý. A já si vlastně vůbec nejsem jist, co si o něm mám myslet. Stojím já sakra o tuhle dokonalost? ____ /co následuje (bohužel) není z mé hlavy, ale je to zajímavé :)/ Co je to film/kinematograf, jaké věci, jaký svět nám ukazuje? Možná jsou to věci, z nichž je přísně vydestilováno všechno osobité, takový divný sterilní svět, který Proust srovnává s literaturou proto, aby dokázal, jak je vůči ní film nezajímavý. ,,,,,, Ale, co jestli je to jinak? Co jestli kamera a kinematograf spolu s ní nechávají proniknout do našeho světa něco jiného, prostě nové (nepoznané/nevědomé) světy (namísto toho, aby nám kamera jen přidávala nové úhly pohledu): (Běžně) vnímáme to, co potřebujeme "mínus" to, co nás nezajímá. Ale ve filmu jsme brutálně nuceni vnímat právě tyhle 'nezajímavé' detaily (Benjamin): "Je-li pro nás již něčím běžným onen pohyb, jímž natahujeme ruku po zapalovači (..) , sotva víme něco bližšího o tom, co se vlastně při tom mezi rukou a kovem odehraje (...)." ____ A pro mě osobně je film  p ř e d e v š í m přesně to, co se odehrává mezi "rukou" a "zapalovačem", a to je něco, co mi v Bílé stuze naprosto chybí!! Bílá stuha to je ta tak trochu vydestilovaná realita. Mě to zrazuje od toho, abych jí považoval za svůj film ........ Pro zajímavost: Myslím, že jedna z velice silných námitek vůči Bílé stuze, i vůči tomu, kam ( a odkud) se Hanekeho tvorba ubírá, je ta Betelguesova tady: http://blogovize.blogspot.com/ (4. března 2010) (díky Peter).

cinefob

cinefob (hodnocení, recenze)

siloalampa: Tak daj aspoň tri filmy za rok 2009, ktoré boli lepšie a donútili ťa premýšľať.

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

Zbožňujem filmy, ktoré človeka donútia premýšľať. Preto som si nenechal ujsť projekciu tohto veľkofilmu. Ale bohužiaľ tá najväčšia myšlienka, ktorá mi nejde z hlavy po konci filmu je, že čo ich tvorcov donútilo tento film natočiť... Napriek tomu som ho ohodnotil *** hviezdičkami, pretože verím, že určite svoje nesporné kvality má, ale v roku 2009 Európa určite natočila aj omnoho zaujímavejšie filmy. A nie jeden... Dadel: Áno, ja mám rád, keď mi film niečo prinesie, hlavne ten, ktorý ma núti premýšľať...

MrCreosote

MrCreosote (hodnocení, recenze)

Tohle je jeden z těch filmů, který nepočítá s tím, že si ho divák během sledování bude užívat a pomlaskávat nad jeho napínavostí nebo hereckými výkony, ale jde o to, že po jeho skončení o něm začne člověk přemýšlet a dobere se spousty zajímavých a přitom znepokojujících věcí. Takových filmů není nikdy dost.

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

Zaujímalo by ma, čo komu tento film priniesol, alebo dal...Pre mňa dosť sklamanie...

Perfo

Perfo (hodnocení, recenze)

Ač Hanekeho filmy miluju tehle šel nějak mimo mě. Nesporně má mnoho kvalit, ale já jsem je asi nějak nenašel. Nebo jsou tak vůbec nějaké?

iamek

iamek (hodnocení, recenze)

Sakra ja to asi nepobral :( ... Kdo mucil ty deti ? Kdo pripravil past na doktora ?

Související novinky

Festival íránských filmů

Festival íránských filmů

13.01.2016

5. ročník Festivalu íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna 2016 v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově zavítá také do kina Lucerna. Od 19. do 20. ledna se potom festival už podruhé… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Zlaté Globy - výsledky

Zlaté Globy - výsledky

18.01.2010

Kvalitní lidová zábava a boj za ekologii porážejí „vážné umění“ – tak by se daly shrnout výsledky hlavních kategorií Zlatých Globů. Všechny finanční kino-rekordy bořící Avatar se stal nejlepším… (více)

Reklama

Reklama