Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Už úvodní tóny božské hudby Vangelise dávaly vytušit, že se bude jednat o mimořádnou podívanou. Trošku jsem se zalekl dlouhé stopáže, nicméně ve filmu takřka neexistovala hluchá místa. Snad jen před naloděním jsem pociťoval mírnou nudu. Námořní výprava byla působivá. Film působí na svůj věk velmi hezky. Samotný pobyt na Tahiti byla následně pastva pro oči. Na ostrov plný nadržených krasavic, které to s oblékáním rozhodně nepřeháněly, by se určitě okamžitě vypravil každý muž vlastnící funkční výbavu. Zrůdiček jsem zahlédl všeho všudy pár. Tvůrci si evidentně dali s vybíráním velmi záležet. Ostrov plný nahých žen mi k divácké spokojenosti naprosto postačoval. Zbytku jsem příliš nedovedl věnovat pozornost. Ta se mi ztratila někde mezi tou kozí farmou. Stejně jako členům posádky. A najednou tu nebyla morálka převážena sexuálním pudem až na bod mrazu. Pokud jste asexuální kapitán lodi a v hlavě máte pouze cíl cesty. Tak rozhodně nechcete mít plnou loď neposlušných nadržených reatardátorů. Velmi podařený snímek. Od nádherné hudby, přes mimořádné herecké výkony až po tak akorát obdařené Tahitaňky. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já to četla i kdysi viděla a nejvíc mě štve fakt, že jsem je skoro nepoznala jak byli mladí. Je to filmová klasika a já si jí ráda připomněla až na ten zmíněný zjev jejich mládí a jak čas letí, no a já s těmi herci taky, což důrazně protestuji. Už je to holt nostalgie, ale krásná, když přihodím hudbu od Vangelis, tak z toho vyleze čtyřka jak vyšitá. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci casting, fajn výprava, šikovný strih, pekná prehliadka ostrova, piesku, paliem, mora, oceánu, vln, nahých domorodkyň, ale nie len mne, ale aj vám a aj samotnému filmu by pomohlo trochu skratiť, túto dobrodružnú plavbu, pretože tento film je pomalý ako loď hlavných hladných morských vlkov na mori. Buď bol slabý prúd, vietor, alebo ... alebo boli zakotvený v prístave. Čo aj dosť dlho boli. 65% - 3* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalým obsazením plným současných filmových hvězd. Tehdy to byli ale spíš talenti, krom Oliviera a Hopkinse. Hopkins taky táhne celý film a nedá si ho nikým vzít. On je tím pilířem loajality ke králi Jiřímu, smyslu pro povinnost a řád světa. Proti němu stojí Gibson, toužící po svobodě, vehnaný do vzpoury v podstatě nechtěně. Posádka se rozdělí na dvě poloviny. Herecky vyčnívá D.D.Lewis, Hill a Neeson. Nejlepší je samozřejmě Hopkins a nejhorší je zoufale prkenný a hraní na hony vzdálený Gibson. Zato má ale pořád rozhalenou košili! To asi pro fanynky. Musím říct, že se jedná o docela dobrý film, i když tempo je pomalé a zápletka prostá. Poselství je však jasné... God save England! 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny strávené na Tahiti v spoločnosti Gibsona, Hopkinsa a sporo odetých mladučkých domordokýň mi nepripadá ako stratený čas. Výnimočný film to ale nie je. Už Mel Gibson v jednom rozhovore pre časopis Premiere (ešte pod velením Tomáša Baldínského) povedal, že problém BOUNTY je hlavne v tom, že divák nevie, komu z "dvoch kapitánov" držať palce; producenti sa báli urobiť z jedného väčšieho špinavca a tak snímke chýba vierohodnosť. Na strane druhej, možno je to tak lepšie, asi to bol umelecký zámer a je to vari i realistickejšie; ani v bežnom živote totiž skoro nič nie je len biele, iba čierne. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • David Essex a Sting byli zvažováni pro roli Fletchera Christiana. (D3VIL)
  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama