Reklama

Reklama

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná (skoro)biografie, která lehce plyne v tempu vynikající Hamlischovy hudby a která se na problematiku podvodů, podrazů a vydírání z prostředí velkých amerických firem dívá odlehčeným pohledem. Občas jsem měl na tváři stejný výraz jako na první pohled naivní a vykulený, přitom ale ďábelsky vychytralý Matt Damon. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh si dvojčasťou o kubánskom revolucionárovi napravil reputáciou medzi nekomerčnými divákmi a týmto filmom sa mal zas prihlásiť ku svojim fanúšikom, ktorí si obľúbili jeho komerčnejšie hity. Steven však zastal niekde v polovici a tak som zostal trošku zmätený. Trailer sľuboval oveľa viac, určite však nie nemotornú komédiu s veľmi nehmatateľnou atmosférou, ktorú si divák musel nájsť len na základe veľkého úsilia a snahy, aby sa mu film zapáčil. Komediálne prvky beriem, film oživili a našťastie nevyzneli tak povrchne a trápne ako sa to niekedy v podobných typoch filmov stáva. Trošku ma však sklamala zápletka a následný krimi príbeh, ktorý z nej mal vychádzať. Herci nesklamali, Damon po thrillerovo-akčných rolách v trošku atypickom postavení, ale svojho dilina zvládol bravúrne. Škoda tej nekompatibility celého celku. 60%. ()

Reklama

iamek 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je sice hodně zmatený a vlastně se Mark Whitacre nemusel ani přiznávat. Ruku na srdce kdo by se přiznal když máte tak dobré místo + solidní přivýdělek na úplatcích ? Já rozhodně ne. Tak pojďme dále k filmu. Téma už mě od začátku hodně lákalo a asi proto dávám silné 3* i když za hodně špatný začátek bych dal nejradějí odpad. Naštěstí vše zachraňuje trošku přitloustlý Matt Damon. Každopádně Steven Soderbergh je lepší režísér a jeho poslední počiny mě zrovna moc neberou. Snad se kluk zase vzpamatuje jako Guy Ritchie. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Každý v této zemi je obětí zločinu velkých firem od chvíle, kdy se nasnídá….. (Naštěstí se jedná o Ameriku !) M. Damon s vizáží R. Crowe. Nebo mám dojem, že by mi ho ta role mohla připomínat. Je to totiž role pro velkého hráče a i když příběh spěje od lži ke lži, M.Damon je dokonalej. Nebudeme si nic nalhávat. Největší slabinu vidím v příběhu. Nejedná se o podvod století a takovýchto machrů je u nás plná Praha. Plzeň. Tábor. No vždyť víte! (Ano, Ostrava taky!) PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Celkom zábavná jednohubka, ktorá ale vyprchá veľmi rýchlo. Ako každý zo Soderberghových filmov. Jediné čo film ťahá do roviny pozerateľnosti je Matt Damon. Takéto úlohy mu svedčia a je na neho podstatne zábavnejší pohľad ako napríklad na Clooneyho. FIlm je ale zbytočne prekombinovaný. Znova jeden z tých prípadov, kedy si v duchu hovorím, komu prišiel nápad zaujímavý. Rutinne natočená vec, bez jedinej výraznejšej scény, alebo dramatickej situácie. Pozeral som sa na posledné scény a snažil som sa prísť na to, prečo je to spravené tak povrchne. Pritom to celý čas poukazuje na komplexnosť vzťahov, faktov a klamstiev. Tie sú menej prehľadné ako by sa čakalo a často som mal problém pochopiť, kedy sa klame, prečo sa klame a či sa vôbec na to chcem pozerať. Vtipné roviny idú Soderberghovy lepšie, ale aj tam mu chýba cit pre punchline. Inak vec, ktorá nenadchne ale ani nenaštve. Takže sa to dá prežiť bez výraznejšej ujmy. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Matt Damon musel kvůli roli přibrat 15 kilo. Pochvaloval si to, protože mohl jíst co chtěl a nemusel chodit do posilovny (Teodorik)
  • Jako přípravu na roli obézního Marka Whitacra jedl Matt Damon úmyslně před začátkem natáčení filmu hodně hamburgerů, pizzy a pil černé pivo. To později v rozhovoru popsal jako ''opravdu, opravu, opravdu zábavné''. (CliffLee)
  • Ginger Whitacerová (Melanie Lynskey) říká psychiatrovi, že mají osm aut a tři z nich nebyla nikdy použita. Whitacre během filmu skutečně řídí pět aut - Porche 911 Carrera S, Ferrari 348, BMW řady 8, Mercedes-Benz SL a Lincoln Town Car. (Sony1994)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama