Reklama

Reklama

Tento romanticko-hrdinský příběh z pohádek „Tisíce a jedné noci“ byl zamilovaným projektem hollywoodské megastar, producenta Douglase Fairbankse, který po jeho předcházejících úspěších kostýmních Tří mušketýrů, Zorra mstitele a Robina Hooda upevnil Fairbanksův status největší hvězdy dobrodružných akčních filmů své doby a jedné z prvních „multihyperhvězd“ tohoto žánru. Fairbanks tu vystupuje v roli bezbožného zloděje Ahmeda, který si vydobyl pověst největšího lupiče Bagdádu. Zamiluje se do krásné princezny a oba se rozhodnou vzít, zasáhne však její otec, bagdádský kalif, a sňatek zakáže. To spustí řetěz událostí, v nichž se objeví křišťálová koule, kouzelné jablko, pegas, neviditelný plášť… a samozřejmě i létající koberec. Na filmu Zloděj z Bagdádu se nešetřilo: šlo o jeden z nejnákladnějších snímků vyrobených v Hollywoodu v éře němého filmu, jak o tom svědčí úžasné kulisy Williama Camerona Menziese i přelomové speciální efekty, které se prolínají celým filmem. Film Zloděj z Bagdádu, který mistrovsky režíroval Raoul Walsh – jeden z nejvýznamnějších amerických tvůrců a autor takových filmových klasik, jako jsou The Bowery, High Sierra a White Heat – bude už navždy vzněcovat naši fantazii. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (38)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zlodej z Bagdadu je dosť možno najkúzelnejšia fantasy v histórii kinematografie. Úžasné bagdadské predimenzované interiéry, geniálna práca s mierkou a miniatúrami, ani neviem koľkokrát ma napadol počas filmu Jackson a jeho komentáre k natáčaniu Pána prsteňov. Neuveriteľná gradácia deja, keď po návštevách bájnych svetov plných fantazijných príšer a morských pavúkov nás čaká stotisícová armáda, snažiaca sa oslobodiť Bagdad od mongolských votrelcov. Zlodej z Bagdadu je ale predovšetkým rozprávka s myšlienkou a so srdcom, na čo sme u nás na Slovensku a v Čechách zvyknutí, takže by si ju každý tunajší divák mal veľmi rýchlo nie obľúbiť, ale zamilovať. To by sa ale musel o tomto filme najskôr dozvedieť. Ten dobový, americký, sa musel cítiť v kine ako v siedmom nebi. Možno podobne, ako my pred dekádou pri Pánovi prsteňov, lenže tam už bolo kúzlo trochu devalvované CGI fenoménom. Walshov štýl nedovolí divákovi počas dve a pol hodiny trvajúceho filmu ani na minútu vydýchnuť. Krásna rozprávka v kúzelnom a zároveň megalomanskom šate pre deti každého veku. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jediným problémem tohoto snímku je to, že se mu nedaří udržet stejné tempo po celou dobu. První půl hodina to je naprostej akční nářez, u kterýho jsem se místama málem posral smíchy - Seznámíme se s naším hrdinou Zlodějem Bagdádským, vzorem všech nepracujících, který loupí vždy s úsměvem na tváři, a spolu s ním prožijeme jeden velice zábavný den na ulicích Bagdádu. Sem tam čórnem nějaký peníze, sem tam něco k jídlu, občas nějakej šperk a na večer se chystá s pomocí kouzelného provazu (jak jinak než kradeného) další vloupačka, tentokrát do Chalífova paláce. Tam na zloděje čeká poklad největší v podobě krásné princezny, a tak se milý hrdina rozhodne skoncovat se svým dosavadním životem a ucházet se o princezninu ruku. Za tímto účelem štípne nějaký hadry a v přestrojení za Prince ostrovů, moří a sedmi paláců se opět, tentokrát hlavním vchodem, vydává do chalífova paláce. . . No a tady někde se to s nástupem romantiky zadrhne a začne to ztrácet dech. Potom, když se Zloděj i jeho tři rivalové vydávají hledat nejvzácnější poklad, snímek se zase trochu rozjíždí, ale ze stínu geniální první půlhodiny se už nedostane, škoda. No ale jinak je Zloděj z Bagdádu naprostým veledílem - megalomanské kulisy, skvělé triky, nákladná výprava a k tomu všemu ještě frajer Fairbanks, který si svého Zloděje doopravdy užil. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Ve své době jistě muselo při sledování tohoto bombastického filmu mnoho dívek a žen tajit dech při pohledu na odhalené, krásně vypracované tělo Douglase Fairbankse - nevím, jak je tomu u něžného pohlaví dneska, mně to ale chvílemi přišlo směšné, jak Doug drží vzpříma ramena, vypíná prsa a vykračuje si jak plejboj. Jedno se mu však musí nechat - ani chvilku nenudil a i když film trvá více než dvě a půl hodiny, díky nákladné produkci, megalomanským kulisám a pohádkově poutavému příběhu bylo pořád na co koukat a přestože obsahově vlastně nejde o nějak komplikované dílo, zanechal ve mně Zloděj z Bagdádu silný dojem. To se v mém případě u podobných hollywoodských velkofilmů často nestává. Prostě je to opravdu pěkně natočené. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Podmanivá pohádka o tom, jak rozverný zloděj Doug Fairbanks ke štěstí a k rozumu přiše, s princeznou se oženil a zachránil zemi před zlým mongolským dobyvatelem. Trikově velice chytré dílko, některé postupy dlouho fungovaly anebo fungují dodnes - létající koberec, neviditelný plášť, loutkové příšer(k)y, výprava je megalomanská - obrovské kulisy a pod nimi se hemžící malinkatí lidičkové, věřím, že ve své době Zloděj musel ohromit každého návštěvníka kina. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Monumentální fantasy pohádka, která má snad všechno - loupežníky, princezny, zlé mocnáře a obludy v podzemí. A kupodivu to drží pohromadě mnohem lépe, než byste na základě data výroby soudili. Fairbanks byl nejen skvělý ekvilibrista, ale i charakterní sympaťák (takový Belmondo němé éry), a Walsh měl vyprávění v krvi. Být to o půl hodiny kratší, skákám nadšením, i takhle ale hodně vyvážená relaxační zábava, v níž se obtížně hledá nějaký vyloženě úsměvný filmařský fail. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Ve scénách s obrovskou opicí jsou stráže hrány dětmi. Když je opice mimo dohled, stráže jsou hrány dospělými herci. Bylo to tak uděláno proto, aby se opice zdála být větší. (orkadimenza)
  • Douglas Fairbanks byl inspirován pro tento film epizodou z filmu Das Wachsfigurenkabinett (1924). (Kulmon)
  • V roce 2008 byl snímek zařazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejlepších fantasy filmů na 9. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama