Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Emocionálna nálož zabalená v malom nevyráznom filme, pri ktorom som celý čas pociťoval (päťhviezdičkový)-neopakovateľný feeling. Už len samotné spracovanie a prevedenie toľko emocii s plátna na diváka sa tak často nevidí. A pri všetkej surovej forme, je to jedna z najkrajších filmových romancii-pointa.:) ()

heyda 

všechny recenze uživatele

No řeknu vám, nebýt závěrečného zvratu, tak uvažuju i o odpadu. Tohle je podle mě úplně exemplární případ, jak NETOČIT filmy o šikaně. Naprosto bez emocí, s otravnou hudbou, divným střihem, kamerou, prostě všechno to působilo nepřirozeně, divně a vlastně i hloupě. Ani jsem nepobral ty dokumentární vložky (komentáře). To jako mělo být co? Určitě rád ocením dobrý film o šikaně, protože je to velmi aktuální a palčivé téma, navíc z pohledu tvůrců určitě velmi kreativní téma, ale bohužel tohle není dobrý film. 30% ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zvláštní film o tom, jak těžký má život autista, jehož život jde ruku v ruce se šikanou ve škole a virtuálním světě v počítačových hrách, kde najdete jedinou spřízněnou duši, se kterou si rozumíte.O tom, jak školství všude na světě mhouří oči nad problémy žáků, když stačí jen trochu více všímavosti. O tom, že když nevíte, jak to vyřešit, uchýlýte se vlastně k úplně absurdnímu řešení.První polovinu jsem tak normálně sledovala, ale posledních dvacet minut bylo nezapomenutelných, tak jako herecký výkon Grega Timmermanse .Zasloužených pět hvězd. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Všechno se dá tak lehce zničit. Proč nemůže někdo zničit i mně?" Vzhľadom na rok a zem vzniku sa priam núka porovnanie s konkurenčným Klass. A úprimne, Ben X je po každej stránke lepší. Balthazar zvolil formu ešte svojráznejšie vyštylizovanejšiu do podoby dokumentu, ale zároveň odrážajúc sa od Aspergerovho syndrómu hlavnej postavy zaujímavejšiu. Forma totiž miestami takmer prevláda nad obsahom (koncepcia života a svet v hlave Bena podobajúci sa vo všetkom videohre), ale po väčšinu času naopak ešte umocňuje realistickosť a dopad deja na diváka. Asi najviac na mňa zapôsobila dlhá scéna v parku, ktorá nie je ani tak otvorene násilná alebo prehnaná ako v prípade Klass, ale opäť len zvýrazňuje temný tón filmu. Keď si to tak vezmem, tento film ma dokázal šokovať bez toho, aby mi ukázal niečo šokujúce, a dostať ma až takmer na hranu dojatia bez toho, aby tlačil na emócie. Za čo môže najmä herectvo Grega Timmermansa. Brilantný kúsok, ktorý síce nie je bez chýb, ale rozhodne by nemal zostať nepovšimnutý. S okamžitou platnosťou sa Ben X zaraďuje medzi moje najobľúbenejšie filmy. 95% P.S.: Záver je excelentný, akurát tá pointa na ÚPLNOM konci (čítaj pár sekúnd pred titulkami) mi bola už nejakú tú chvíľku predtým zrejmá. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Ben je docela podivín. Reálný svět je mu cizí, odtažitý a nepřátelský. Nenachází v něm nic pozitivního, protože se často stává cílem šikany ze strany spolužáků. Ten potřebný klid nachází ve světě virtuálním a to díky počítačové hře ArchLord, kde je naopak nebojácným hrdinou a ochráncem. Teda řeknu vám, já zažívat něco podobného, tak koupím zásobu chipsů a energeťáků a od monitoru se už nadobro nehnu. Jenže to Ben ne, tomu se zjevně nechce přijít o panictví doma se svojí levačkou (druhou rukou totiž svírá myš) a tak si venku koleduje o přesdržku víc a víc. A aby toho nebylo málo, tak se navíc ještě zamiluje (nebo spíše ta krásná holka nějak nesmyslně do něj, pak přijde jeden z filmových zvratů, po něm další a další.. A nakonec zjistíme, že všechno je úplně jinak. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)

Reklama

Reklama