Reklama

Reklama

Legenda o sovích strážcích

  • USA Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (více)
Trailer 1

Hlavní postavou je mladý soví kluk Soren, který je okouzlen historkami svého otce o strážcích Ga’Hoolu - mýtické skupině okřídlených bojovníků. Ti bojovali proti zlým Čistým, jak si sami říkají, ve velké bitvě za záchranu všech druhů sov. Zatímco Soren sní o tom, že jednoho dne se přidá ke svým hrdinům, jeho starší bratr Kludd se té představě jen vysmívá a touží jen po lovu, létání a být otcovým oblíbencem místo Sorena. Kluddova žárlivost má ale hrůzné následky - oba soví sourozenci vypadnou z hnízda na vrcholu stromu přímo do spárů Čistých. Teď je na Sorenovi, aby se pokusil o odvážný únik s pomocí dalších mladých soviček. Společně letí přes moře i skrze mlhy, aby našli Velký strom - domov legendárních sovích Strážců Ga’Hoolu, jenž jsou jedinou nadějí na vítězství v bitvě proti Čistým a na záchranu sovích království. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (776)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.2/10] | me: Pekné animácie, prepracované slow-motion scnény a mýtický príbeh hrdinstva, boja dobra a zla a ochraňovania slabých by mohli byť v celkovom dôsledku výbornými ingredienciami na rozprávku ako pre dospelých tak aj pre deti, ale tá nevyváženosť situácii a momentov narúša celkovú idylu príbehu. Dej sa rozbieha pomaly a neprináša nič extra - kombinácia humoru, posolstiev a skutočne serióznych momentov nie je v správnom pomere a tak si tento film ťažšie hľadá svoju polohu, ... avšak s pribudajúcim časom všetko dostáva lepšiu formu a tvar a rozprávka získava ten správny očakávaný charakter. Boj dobra a zla naberá tú správnu intenzitu a príbeh graduje tak ako sa patrí. Celkový dojem je tak vďaka vybilancovanej druhej polovici a záveru podstatne vylepšený..., škoda toho (dlhšie) nesúrodého začiatku. [3 a pol *] ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Nejslabší "snyderovka", která ale pro mě má spirituální kvality, které bych od tvůrce vyžívajícího se v estetizovaném překračování omezujících hranic tělesnosti neočekával. Otázkou je, nakolik se jedná o vybočení z daného rámce a nakolik o znak určité konvenčnosti, kdy je v hollywoodském filmu skladba od Lisy Gerrard k dosažení duchovního přesahu. Hlavní potíž je - jak zde již mnohokrát zaznělo - v neujasněnosti, na jakou diváckou skupinu se cílí: žánrově jsme tak někde mezi pohádkou s jasně definovaným dobrem a zlem a jednoduchým příběhem pro děti i celou rodinu a fantasy s nedostatečně prokresleným fikčním světem, v rámci kterého jsou z důvodu pusunu ve vyprávění porušovány předtím stanovená pravidla (vzdálenost mezi jednotlivými stromy-kmeny), a ambicemi omezenými nízkou přístupností. Hodina a půl je navíc málo na zpracování tolika témat, od rasové problematiky přes vyprávění s konceptem "from zero to hero" k pojetí mýtů (jeden mýtus musí být ukázán v pravém neidealizovaném světle, aby mohl být druhý vytvořen, kaino-ábelovská podzápletka). Když Snyder boří mýty (pomalost zombie či superhrdinství) či upozorňuje na jejich nespolehlivost (při válčení u Thermopyl), je výborný či velice dobrý, ale když má stvořit uživatelsky přístupný mýtoborecký film, má problém. Restart Supermana je tak v ohrožení. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Jsem asi jeden z mála, kterého trailer nechával chladným a očekával jsem průšvih... ale nakonec jsem shlédl vydařenou pohádku, kde Zack Snyder svůj rukopis nezapře. Vizuální orgie, sovy a souboje jsou strašně fajn, jen mě místy iritoval dětinský humor... I když se zde nachází pár hluchých míst, tak jsem měl po shlédnutí příjemný pocit a hlavně jsem se nenudil, proto hodnotím 4 hvězdičky... ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ono to sice nádherně vypadá,ale dějově už to dost pokulhává. Všechno se tam seběhne nějak moc rychle (což je paradox vzhledem k tomu, že mi to přišlo moc dlouhé)a navíc mě štvalo pár neobjasněných věcí, zkrátka se tvůrci vyřádili na efektech, ale příběhově tomu moc nedali. O bezdůvodně zlému bratrovi hlavního hrdiny raději nemluvím. Pro mě docela velké zklamání. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoci, ale udělat ze sov vojáčky a nechat tahle něžná a důstojná zvířata mlátit se hlava nehlava, to mi přišlo hodně přitažené za vlasy. A přitom animace je skutečně nádherná, výprava a hlavně hudba mě úplně pohltila a i přes mírnou absenci humoru jsem se cítil v sovím světě od začátku jako doma. Ale posledních dvacet minut mě dost zklamalo, a byť byly natočeny stejně působivě a efektně jako zbytek filmu, celkový obraz příběhu založeného především na skvěle vymyšlených sovích tradicích a bájích se mi nenávratně narušil. I tak ale palec nahoru, protože od Snydera bych takhle příjemnou a přístupnou podívanou asi nikdy nečekal.. 70% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (15)

  • "Čisté sovy či Neposkvrnění" (v originále Pure ones), kteří ve filmu vystupují coby hlavní nepřátelé, jsou očividnou alegorií na nacisty, lépe řečeno na nacistickou ideologii o nadřazené čisté árijské rase. Ta by měla vládnout ostatním rasám, které jsou slabé a hodny pouze sloužit. Pro árijskou rasu je typická postava vysokého vzrůstu, se světlou kůží, světlými vlasy a modrýma očima. Přitom ve filmu tyto předpoklady splňují naopak sovy, které vedou druhou stranu barikády, tedy "Soví strážci". (Bohnice05)
  • Předlohou filmu jsou první 3 knihy z celkem 15dílné (+2 rozšiřující knihy) knižní série „Guardians of Ga'Hoole“ od Kathryn Lasky. V češtině z této série vyšly pouze 4 knihy. (vojtaruzek)

Související novinky

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

Bryan Singer: Namísto Excaliburu Galactica

23.10.2011

„Otec filmových X-Men“ momentálně natáčí triky nabité fantasy dobrodružství Jack the Giant Killer. Pak chtěl v žánrových vodách zůstat s remakem kultovního Excaliburu Johna Boormana, ale studio… (více)

Kdo se ujme Supermana?

Kdo se ujme Supermana?

06.10.2010

Kandidátů na režii nového Supermana byla spousta (Tony Scott, Darren Aronofsky...), nakonec ale studio Warner podepsalo smlouvu se Zackem Snyderem. Je to překvapivý tah, zejména když přihlédneme k… (více)

Kdo zastaví 3D šílenství?

Kdo zastaví 3D šílenství?

04.02.2010

Asi až diváci, kteří se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti tímhle fenoménem nasytí a přinutí Hollywood, aby se nesnažil servírovat jim všechno trojrozměrně. Nebudeme se vracet k tomu, kdo to… (více)

Další Evropané v Hollywoodu

Další Evropané v Hollywoodu

09.03.2009

Dva zajímaví evropští tvůrci upsali duši Ďáblu... ehm, Hollywoodu. Získat Oscara (nebo alespoň nominaci) v kategorii „nejlepší neanglicky mluvený film“ je obvykle začátek cesty k režírování nějakého… (více)

Reklama

Reklama