Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

5150 

všechny recenze uživatele

Ultimátní záležitost, jenž byla uvedena na Festivalu Otrlého diváka 2010 a své uvedení s přehledem a jistotou ustála. 1* proto, že tohle se prostě musí vidět.. (p.s. Před začátkem projekce, kdy ještě nikdo z narvaného sálu netušil, co přijde, byl snímek uveden slovy.. "Pustíme Vám nový film, který běží v kinech sotva pár týdnů. Z prvních 30 projekcí bylo 10 zrušeno pro neůčast..!!" Dlužno dodat, že tak vstřícné publikum tento snímek už asi nikdy mít nebude..) ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

ATYPický FILM. Distribuční společnost mluví za vše. Nejúchvatnějším komponentem filmu byl střih, v patách se mu držel Pavel Kříž a jeho "I am sorry Kaziiiii", Vašutovo "Yeah", tisíc a jeden záběr na měsíc v úplňku a následné soulože / Přemyslovo vzlykání nad Libušiným šátkem, Přemyslův orál a... No vlastně ono se jedná o soubor dokonale nudných WTF scén. Podtím však hrála obstojná hudba. ()

Reklama

Opsha 

všechny recenze uživatele

Teda, budu asi za kacíře, ale fantasy kabátek starým pověstem českým sluší, stejně tak i velmi dobrá kamera a hudba. Jenomže dobrý nápad není všechno. Režisér i scénárista jsou naprosto neschopní, postavy se chovají naprosto nelogicky (obzvlášť Přemysl a Vlasta), a herci jsou v nejlepším případě dřevění, navíc asi s tou největší sbírkou přízvuků, co se kdy ve filmu sešla (ale ještě víc než Vašut mě přes uši fackovala chorvatská představitelka Vlasty). O akčních scénách radši nemluvím, ještě, že jich je málo. Rozpočet nízký, ale taky kdo by packalovi Wernerovi svěřil víc, než to, co asi kostýmovaní komparsisti přes den vyžebrali v Celetné. Čili klidně, ať se takovéhle filmy točí - ale ať je točí někdo kdo to umí. ()

F.man odpad!

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem se na Kněžnu Libuši alespoň dodívát, ale to prostě nejde. Tohle totiž není ani guilty pleasure snímek jež by pobavil svojí stupidností, tohle je jen veeeeeeeeeeeeeeeeeliká nuda o úplném hovně. Kdyby "režisér" přijel natáčet na angličtinářský tábor pro mírně pokročilé, vznikl by daleko lepší film s angličtinou na vyžší úrovni. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi to připomnělo takové ty lehce naivní filmy z naší historie, jaké se točily řekněme ve 30. - 40. letech, a nepřišlo mi to až tak špatné. Jenže pak to přestávalo dávat smysl - podivné střihy, divná návaznost scén, o konfliktech se jen mluví, ale neřeší se (co třeba Avaři?), nebo se o něčem mluví, ale realita je jiná - kde je třeba ten velkolepý hrad, o kterém je pořád řeč? A jak to, že jsou všude pořád lesy, když Kazi tvrdí, že lesy už nejsou? Klíčové scény nevidíme vůbec - zakládání dolů, těžbu, postupné se odcizování lidí. Já chápu, že rozpočet stačil na pět a půl americko-českých ochotníků, a tak se točilo někde v lese, ale kurnik, nějaká ta štola se i v takovém lese dá najít a natočit se u ní scéna. A ty nesmyslné scény pokračovaly - nejdřív všichni slavnostně halekají, jak Libuše nahradila Kroka, aby o pár scén později kafrali, že chtějí jako vládce chlapa knížete. Libuše jezdí za Přemyslem, ale čeká s tím, než si ho vezme, další půlku filmu, a nikdo neví proč. Mezitím sledujeme vztahy jak z telenovely - ona ho má ráda, on ji nemá rád, on ji má rád, ona ho nemá ráda... Sem tam se objeví nějaká scéna, která sem spadla kdoví odkud. Třeba Libuši řeknou, že přijeli rolníci a jeli dva dny - a střih, je jaro a o rolnících už ani půl slova. A takových scén je daleko víc. Potěšili mě Vašut s Křížem, mluví anglicky dost dobře, jen tady nemají co hrát (a vlastně ani nevíme, jak a co na hradě měli za úkoly) a Vašutova postava zmizí ze scény bez vysvětlení. Nakonec z toho vyleze taková jakási ekologická a emancipační agitka, kdy vlastně města jsou sice velkolepá, ale vzala nám duši a moc kouzel a věšteb a spjatost s přírodou... No, a že to Kosmase znásilňuje, to u tohohle filmu vůbec neřeším. I když je fakt, že jsem celou dobu čekal na Bivoje a jestli bude kanec animovaný, ale nakonec jsem se žel právě kvůli znásilnění Kosmovy kroniky nedočkal. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl kritiky hodnocen veskrze negativně. Je srovnáván s nepovedeným domácím videem nebo italským soft-pornem 80. let 20. století. Je kritizován za smíšení historického filmu s ekologicko-feministickými poselstvími, levnou výpravou, špatnou kamerou, chabé herecké výkony či špatnou angličtinu některých herců. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek podle všeho čerpá námět z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. (Zdroj: kinobox.cz) (dinamit_1)
  • Původní název filmu zněl Koruna Vyšehradu, později autoři změnili název na Pohanská královna. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)

Reklama

Reklama