Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Pozor - navzdory hodnocení je tu celá řádka pamětihodných okamžiků. Třeba když se odehrává velkolepá slavnostní scéna korunovace, epická hudba burácí... a na obrazovce po sobě dvacet lidí v lese hází okvětní lístky. Speciální epizodou je jazyková výbava účinkujících, neboť schopnost mluvit anglicky u postav notně kolísá a produkuje nejednu posluchačsky vděčnou perlu. Pozorovat, kterak herečka důrazně přednáší a dává si zřetelný pozor na výslovnost, přičemž zní jako utrápený třeťáček nad svou první učebnicí angličtiny, je... nevýslovně vtipné. (: ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Hodně špatný film. A kupodivu ne kvůli prznění historie. Příběh který vychází z jediného - nedůvěryhodného pramene, a zároveň tak obsahově plytký příběh, se snad ani zprznit nedá. A není špatný ani z hlediska děje. Ten je relativně napínavý a udrží pozornost. Kamera je ovšem příšerná, výprava je k smíchu a herecké výkony k pláči. Na snímku je bolestně vidět nedostatek peněz a amatérismus protagonistů. Choreografie soubojů je nejviditelnější, ale zdaleka ne jediný příklad. Kněžna Libuše není zajímavá tím co v ní je, ale spíš tím, co v ní není. Sice se pořád zmiňuje Vyšehrad, ale skoro všechny scény se odehrávají někde v lese, a knížecí dvůr tak vypadá jako společenství elfů. Škoda, tenhle film mohl dopadnout o mnoho lépe. Ale aby tak dopadl, musel by schopnější režisér s více penězi a schopnějšími herci natočit fantasy, čímž by se českým moralistům a expertům na pověsti rozhodně nezavděčil. ()

Reklama

blackJag 

všechny recenze uživatele

"JSEM MEČIMÍR, TVŮJ NEJUDATNĚJŠÍ BOJOVNÍK!" Film, který se svou atmosférou lehce vyrovná výpravným pornofilmům, jen s tím malým rozdílem, že se v něm nešuká (a když ano, jakoby se nestalo). Děj se jen velmi neumě dotýká známých reálií a událostí z našich pověstí a bájí, kde veškeré půtky obstará skupinové cvičení šestičlenného tělesa s dřevěnými vidlemi a téměř veškerou výpravu pár kostýmů, šutr a kláda. Herecké výkony jsou v dokonalém souznění s režijně dětsky bezradným úsilím, kdy českého diváka nemůže nepobavit duo vykuků Vašut & Kříž, kteří své scény povyšují na galapředstavení ve stylu televizních estrád. Ono, zvráceně zábavný je film jako celek a od odpadní výlevky jej chrání jen celkem povedená hudba, která zní jako něco mezi Smetanovou Vltavou a pomalejšími skladbami z Pána prstenů Howarda Shora a i přes svou repetitivnost bude stát za další poslech (na rozdíl od snímku samotného, který za další pohled nebude stát nikdy). Hodně se také nepovedl plakát, který film doprovází po českých kinech (no ano, opravdu tento ochotnický nepodarek bylo možné navštívit v nejednom z českých kin - i já ho tak viděl). 5% ()

Opsha 

všechny recenze uživatele

Teda, budu asi za kacíře, ale fantasy kabátek starým pověstem českým sluší, stejně tak i velmi dobrá kamera a hudba. Jenomže dobrý nápad není všechno. Režisér i scénárista jsou naprosto neschopní, postavy se chovají naprosto nelogicky (obzvlášť Přemysl a Vlasta), a herci jsou v nejlepším případě dřevění, navíc asi s tou největší sbírkou přízvuků, co se kdy ve filmu sešla (ale ještě víc než Vašut mě přes uši fackovala chorvatská představitelka Vlasty). O akčních scénách radši nemluvím, ještě, že jich je málo. Rozpočet nízký, ale taky kdo by packalovi Wernerovi svěřil víc, než to, co asi kostýmovaní komparsisti přes den vyžebrali v Celetné. Čili klidně, ať se takovéhle filmy točí - ale ať je točí někdo kdo to umí. ()

Mrakoplas23 odpad!

všechny recenze uživatele

Mám nízkorozpočtové filmy rád. Když jsem se dozvěděl, že se nedaleko mého bydliště promítá NÍZKOROZPOČTOVÁ adaptace známé české legendy, vyrazil jsem. Při zpáteční cestě jsem byl pln negativních myšlenek a pocitů. Doufám že čeští filmaří hodlají Amíkům takovýto zákeřný a podlí útok na české kulturní dědictví nějak děsivě oplatit. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Původní název filmu zněl Koruna Vyšehradu, později autoři změnili název na Pohanská královna. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Natáčení probíhalo kromě lokací v Praze i v Adršpachu, Uherském Hradišti, Brdech, v okolí Berounky a Dobříše. Pro obydlí byly využity slovanské skanzeny se zrekonstruovanými stavbami. (Zdroj: kinobox.cz, cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Režisér filmu Constantin Werner v rozhovoru řekl: "Jestli se domníváte, že nemám právo natočit film s tematikou Čech, tak to vám musím objasnit. Část mojí rodiny byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Historie Čech a jejich pověsti jsou tudíž i součástí mého kulturního dědictví." (Zdroj: art.ihned.cz) (dinamit_1)

Reklama

Reklama