Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

RHK 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vynikající western, výborný scénář, kamera i režie. Režíroval hlavně Valerii, ale je poznat že mistr Leone režíroval části filmu a napsal námět. Trochu jsem se obával spojení komediálního Hillova herectví ve spojení s klasickým Henry Fondou, fungovalo to však dobře. I vedlejší role byly obsazeny výraznými týpky. Spousta promakaných scén - bezpečné holení u nepravého holiče, prostřelování klobouků, soutěž ve střelbě na hozené sklenice v saloonu kombinovaná s Hillovou fackovací exhibicí, rozhovor hrdinů u kulečníku, scéna pískání na záchodku s mašinfírou, závěrečná přestřelka pod dozorem fotografa... K tomu pohřbený Sam Peckinpah a odstřelování jeho Divoké bandy, vše s Morriconeho nádhernou hudbou evokující bez foukačky jeho předchozí Harmoniku i Wagnera. Trailer: http://www.trailerfan.com/movie/il_mio_nome_e_nessuno/trailer ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sergio Leone své umění v určitých pasážích tohoto westernu nezapře a hned je tak podívaná daleko zajímavější. K tomu všemu napomáhá také Ennio Morricone se svoji tradičně skvělou hudbou, jež tu mimo jiné využívá více či méně modifikované motivy z Tenkrát na západě či Hodný, zlý a ošklivý. Jízda Valkýr je sama o sobě fantastická, ale v mistrově úpravě mi tentokrát příliš nesedla, čímž se patrně jako jediný odlišuji od zdejších uživatelů, kteří ji opěvují. Co se herců týče, tak Terence Hill předvádí skvělý výkon, avšak osobně jej za westernového hrdinu moc nepovažuji. Henry Fonda je opět skvělý, avšak neukazuje tu nic, co bych si pamatoval i po letech. Hodnocení filmu jako celku se pohybuje mezi 3 a 4*. Za zdařilý finiš dávám vyšší počet. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místo nádražní stanice holičství, pouť s domem hrůzy, tikající hodiny a nájezdy Divoké bandy Valkýr pod taktovkou mistra Morriconeho, náhrobní kámen Sama Peckinpaha, parodické scénky, Leoneho námět a spousta hluchých míst v posledním westernu Henryho Fondy. Řekl by někdo, že se tohle všechno vleze do jednoho filmu a bude to konzistentní? Nejspíš Nikdo.. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit jako celek, protože film je značně roztříštěný, vynikající scény se střídají s dlouhými nezáživnými pasážemi nebo druhem humoru, bez kterého bych se obešel (typicky fackovací panák). Pobavily mě hříčky a dvojsmysly se jménem Nobody i několik vtipných situací (vede panáková scénka a závěrečný fórek s holičem), ale ještě více jsem ocenil dobré westernové momenty okořeněné skvělou hudbou Ennia Morriconeho (s výjimkou jednoho nepovedeného motivu). Čtvrtá hvězda je tak nějak navíc, protože chvílemi jsem se doopravdy nudil, ale tenhle snímek mi zkrátka nepřipadá jako průměrný film, který by měl někde zapadnout. Je potřeba ocenit invenci a hravost, které jsou zřejmé i po čtyřiceti letech od vzniku filmu. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Mé jméno je Nikdo je pro mně jedním z nejpříjemnějších lehce komediálních a přitom stále nelítostných westernů. Poetika muže, jehož jméno je Nikdo je přední složkou filmu, která skvěle funguje.Terence Hill hraje výtečně. Když tasí, nemá se mu kdo vyrovnat. Henry Fonda a jeho Jack Beauregard je zase typický a slušný hrdina se ctí a přesnou muškou. Hill film vede, ale Fonda předvádí též úchvatný výkon, jako ostatně vždy. Pár známých tváří jako Jean Martin či Geoffrey Lewis doplní obsazení a je vymalováno. Dohled Sergia Leoneho je cítit z každého záběru. Tonino Valerii se režie ovšem zhostil velmi dobře. Gastaldi zase vymyslel krásný půvabný příběh, který ovšem v některých až příliš komicky laděných scénách neúplně funguje. Když je tu dramatika na komickém pozadí, ještě se to dá, ale když některé scény mi tam prostě nesedí. Myslím, že tenhle western mohl dramatičtější. Ovšem dramatickou složku zachovává úžasná hudba od maestra Ennia Morricone. Hlavní vtipné a poetické téma je úžasné a vede celý film, téma The Wild Horde je geniální a ostatní témata převzatá z Tenkrát na Západě sedí též úžasně. Rozhodně tohle není komediální western jako typické Hillovky a Spencerovky, protože napětí a tajemnost z toho v některých scénách přímo srčí. Např. scéna na hřbitově a scéna s divokou bandou na samém konci filmu. První půlka jede skvěle. Úvodní sekvence, pak on nádherný Hillův úsměv ve vodě a tak dále. A samozřejmě úžasné dialogy mezi ním a Fondou. Druhá část je prostě slabší a mě osobně moc nenadchla. Mé jméno je Nikdo je ovšem velice příjemný snímek, který si vždy rád pustím. Když chce mít člověk dobrou náladu a chce western, a nechce ani nelítostný ani příliš "slizký" western, pak vždy potěší Nikdo a Jack Beauregard, jejichž příběh je příjemný a má moc hezký konec. U mě 70% a čtyři hvězdičky. Nejlepší scény jsou na hřbitově, s divokou bandou a setkání Hilla a Fondy v titulcích. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Děj filmu se odehrává v roce 1899. (SONY_)

Související novinky

Reklama

Reklama