Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pokud si někdo z bližního svého udělá lampičku, pak nemá všech pět pohromadě. Na rovinu je třeba říci, že se jedná o pěknou čuňárnu, a já si nejsem zcela jist, zda mělo jít o sociální sondu do soukromí zvrácené rodiny, či o exhibici úchylných tvůrců snímku. Poněkud mě v úvodu zaskočilo, že na produkci se podílela BBC... Pravda je, že horrorová je tak poslední čtvrtina, jinak jde s nadsázkou o drama postav, z nichž není ani jedna zcela normální ( a ta, co možná je, nebude dlouho). Absolutní beznaděj hlavní hrdinky se změní na poslední chvíli, kdy začne zoufalý boj o život. Jako výpověď o společnosti snímek příliš nepůsobí, snad i proto se neobjevila oblíbená věta: podle skutečné události... Herecké výkony obstojné, přínos filmu diskutabilní. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ufff! Takovouhle rodinku aby člověk pohledal. Tatík je správně odporný zvrhlík, mamka vyloženě zlá mrcha, dcera neskutečná svině a ten synek je jedním slovem divnej. Takže když se tahle famílie rozhodne někoho adoptovat, nemůže to s ním skončit dobře. Totální psychoteror, mlácení, propichování, zotročování. Herci typologicky naprosto dokonalí. 85% ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Mum & Dad ve všech ohledech připomíná řadové exploatační filmy ze zlaté éry žánru, tedy 70. let minulého století. Tyto snímky se vyznačovaly lákavou premisou, která sama o sobě do kina nalákala diváky, a lehkým komentářem k dobově aktuálním sociálním či politickým fenoménům (zde polští gastarbeiteři v Anglii). Nicméně samotné zpracování filmů tyto dva potencionálně nosné prvky důkladně nerozvádělo, laciné pojetí speciálních efektů na místo působivosti občas dosazovalo pobavení a okaté pokusy o symbolismus zase snímky často podkopávaly kvůli nepatřičnému a strojenému zumělečťování. Za použití stejných prostředků sice vznikla fenomenální a dodnes výmluvná díla, ale právě i ohromné množství průměrných (tedy nikoli špatných) snímků, které z anotace, reflexe či analýzy znějí mnohem šťavnatější a nosnější, než opravdu jsou. To je bohužel i případ Mum & Dad. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Mum & Dad bych přirovnal k filmu The Loved Ones. A tenhle typ filmů o šílenejch rodinkách já prostě můžu. Mum & Dad určitě nezklamal, ale u mě vítězí The Loved Ones. Pravdou je že jsem od Mum & Dad čekal více krve a brutality, ale ve finále mi to ani nechybělo, protože tu bylo spoustu psychickýho teroru. Jediný co mi kazilo celkovej dojem a důvodem toho proč nemůžu dát plnej počet hvězd je výběr herců do role matinky a fotříka. Tady mohl být výběr lepší. Jinak spokojenost. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka jsou filmem hlavně psychologickým. A právě to je mi na něm sympatické - místo vyžívání v nekonečném, brutálním fyzickém mučení se tenhle film zabývá hlavně psychickým terorem pod taktovkou ujeté Mámy a ještě ujetějšího Táty + zbytku téhle pošahané rodinky. Jako ano, nějaké gore se samozřejmě najde, ale rozhodně ho není tolik, jak by se mohlo na první pohled (nebo z některých komentářů tady) zdát. Dům, ve kterém se tohle všechno odehrává, působí správně špinavě, celé to má silnou atmosféru, napínavé je to též, hlavní hrdince se dá fandit a když tohle všechno funguje, tak to jako horor nemůže dopadnout špatně. Bohužel mi některé věci připadaly nedomyšlené - Po těch zmizelých lidech policie pátrá nebo ne? Evidentně jich nebylo málo, a jelikož tahle rodinka žije poblíž letiště, vážně u nich nikdy policie nebyla? - rád bych věděl něco víc o minulosti Mamky a Ťaťky, jelikož o jejich rodičích tam není ani žádný náznak a možná to celé mohlo být i o něco silnější v atmosféře, ale jinak to podle mě bylo podařené. SPOILER A jsem rád i za happy end a za to, že se ten kluk dostal taky ven - byť ten už musí být tak traumatizovaný, že se do normálního života nevrátí. KONEC SPOILERU. Má to i několik dost dobrých scén, z nichž bych uvedl hlavně tu (mezi těmi, co viděli, možná i kultovní), ve které je ta nejzvrhlejší vánoční oslava, jaká kdy jen mohla být. Slabé 4* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama