Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Podobné téma už jsme tu měli několikrát. Mladá holka se poprvé zamiluje, ještě ke všemu do staršího muže a začíná objevovat svět, o kterém před tím pouze snila. Jenže po každé pohádce přichází kruté vystřízlivění.... Jak říkám, viděla jsme to mnohokrát. Ale jen málokdy jsem si to tak vychutnal, doslova se vcítil do kůže hlavní hrdinky a nasávál výbornou dobovou atmosféru. Režie odsýpá a scénár je dobře napsaný, i když vlastně tak nějak čekáte co bude následovat. Carey Mulligan je výborná a ten Oscar z toho klidně může kápnout, na zbytek osazenstva by se ale také zapomínat nemělo. Zvláště na Sarsgaarda a Molinu, kteří předvádějí své (nad)standartní výkony. Jenom ten konec vypadá, jako by byl narychlo spíchnutý horkou jehlou. Jinak ale velice příjemné překvapení. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný, z veľkej časti romantický film. Výborne vykreslená atmosféra vtedajších rokov, spolu s výbornými hereckými výkonmi mali veľký podiel na tom, že romantická časť príbehu funguje naozaj bezchybne. Už samotný názov prezrádza dosť, takže asi v polovici filmu som si vravel, že je to až príliš dokonalé, príliš rozprávkové, že sa niečo stane. Ono sa naozaj stane a nie je to nič, čo by ste nečakali, alebo niečo, čo by vás malo šokovať. Jednoducho takýchto príbehov o naivných dievčatách už svet videl milióny a toto je jeden z nich. Pre dnešné dievčatá dosť poučné, pre nás ostatných príjemný film. Aj keď druhá polovica už romantická nie je, dovoľujem si to zaradiť do kategórie romantický a musím povedať, že ma film naozaj zaujal. 80%. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Princ na bielom koni versus Oxford. Chvíľu som mala pocit, že severská režisérka ide na film viac rozprávkovo ako realisticky, čo v konečnom dôsledku neublížilo. Snílkovský počiatočný rozmer v priebehu filmu nabral správny spád, časom dozrel v jasnejšiu perspektívu a bolo veľmi príjemné sledovať ako sa s témou dozrievania režisérka citlivo a bez zbytočných klišé popasovala. Aj keď celý čas ide o hru emócií a rácia, celkovo to malo svoj štýl a patričnú melanchóliu. Navyše súhlasím s Jojineckom, Carey Mulligan asociuje Audrey Hepburn. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

To, čím byl pro mě Předčítač minulý rok. Tím je pro mě An Education pro tento rok. Někdo mladý se zamiluje do někoho staršího. Neustále opakované téma, které se liší postavami, stylem vyprávění apod. Tenhle si mě získal svým dívčím pohledem. Díky němu, se ve vašem nitru objeví vaše vnitřní dívčí já. A my chlapi můžeme jen tiše závidět, jak to mají v něčem holky prostě jednoduchý. Tak moc jsem Jenny záviděl její Paříž... Tak moc jsem Jenny záviděl její kulturní možnosti... Tak moc jsem Jenny záviděl její vzdělání... Její den v Paříži bych chtěl někdy zažít. Snad se mi to někdy v životě splní. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekne natočená zbytočnosť. Wilbur sa chce zabiť aj Taliančina pre začiatočníkov sa mi páčili, preto sa mi v tomto prípade zdalo, ako keby točila snímok úplne iná režisérka. S trochou nadsádzky by sa dalo povedať, že je zložený len z pekne natočených a slušne zahraných obrázkov, medzi ktorými je možné nájsť pár myšlienkovo hlbších fragmentov (ale stále nie dostatočne). Snímok toho veľa nepovie, ba skôr by som povedal, že nepovie skoro nič. Obsahovo veľmi prázdne, povrchné, tematicky banálne a preto aj hrozne nudné. 40/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)

Reklama

Reklama