Reklama

Reklama

Hřmění divadla Sklep

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

Jedná se o část záznamu legendárního představení kultovního souboru Divadla Sklep. Autoři se rozhodli udělat parodii na televizní pořad „Katovna", ve které se věnují kritické analýze Bible. V představení nebudou chybět ale ani písničky, skeče a především typický humor. (Česká televize)

Recenze (99)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nepopírám, že jsem se párkrát nezasmál, ale bránice mi zrovna ve švech nepraskala, což mě dosti zarmoutilo, neboť jsem to pří pohledu na zdejší hodnocení prostě očekával. Závěrečný kritický rozbor Bible jsem neshledal zdaleka tak úžasným. Dovedl bych jej vymyslet vtipněji, troufám si tvrdit. Mnohem vtipnější mi přišla úvodní část, kde se potkaly dvě autíčka. Hudební vložky byly totálně o ničem. S hodnocením tady nebudu určitě bláznit. Viděl bych to na takové tři. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Divadlo Sklep je svého druhu rarita a rozhodně skutečná legenda v pravém smyslu toho slova. Kdo nezažil autenticky naživo, nepochopí... Velmi povrchní představu si může dnešní divák - nepamětník udělat při sledování těch několika málo audiovizuálních záznamů, které se mohly krátce po revoluci pořídit (před rokem 1989 bylo toto volné divadelní sdružení v nemilosti tehdejšího komunistického režimu, pročež se také jmenovalo Sklep, neboť si dovolovalo dělat humor a zábavu po svém a vyžívalo se v parodování a ironizování tehdejšího kulturního klimatu). Možná to nejlepší z jejich vcelku plodné tvůrčí anabáze lze spatřit právě v pásmu Hřmění, které už je ale paradoxně nezachycuje ve vrcholné formě. Dadaistické výstupy, písně nepísně, pantomima, recitativy... a geniální scénky... Pamětníci vědí, že ČT2 kdysi uváděla pravidelný kritický pořad s poloironickým názvem Katovna, kde se pod dohledem dua prominentních kritiků Jana Rejžka & Vladimíra Justa scházelo stále stejné torzo dobové kritické obce a tahle soldateska spíše myla hlavy, než že by je stínala. Tomáš Hanák, David Vávra, Jiří Macháček a Jiří Fero Burda usedli proto na kritické židle a vyvolali ducha televizní Katovny. ,,Kritický" rozbor Písma svatého komparatisticky poměřovaného s Ferdou Mravencem Ondřeje Sekory je skutečně geniální a nadčasový. Výstižná je především unifikace kritického pohledu, kdy se přes médium Katovny vyvolává duch totalitou degenerovaného sjednoceného myšlení, v němž se nesměl žádný názor lišit od toho oficiálně proklamovaného... V Katovně divadla Sklep je to ovšem k popukání směšné... ,,Hospodin, ten se vyskytuje, musím říct teda, častěji...a přitom Hospodyně tam není ani jedna..." :-) ()

Reklama

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Bravurně vyvedená parodie nejsvatějšího ze svatých - Bible. Kdo vedle Monty Pythonů si může dovolit a zároveň dokáže se navést do zapovězených a řekl bych nedotknutelných vod? Někdo vtipný a zároveň inteligentní, který na sebe neupozorňuje (tj. není trapný). Ano, divadlo Sklep. Hoši moji zlatí, skouleli jste to náramně. A to nejsem nijak dotčen shozením Katovny, kterou jsem měl ve své době docela rád. Mohlo by vzniknout více "dílů" téhle talkshow, klidně o dost delších, milí fanoušci basketbalu by jistě tu újmu přečkali ve zdraví :) ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Hřmění za mě prakticky neni co vytknout, to pásmo snad nemá slabší místa. Pro mě jeden z jasnejch sklepáckejch vrcholů. Taneček na "Cantina Band" je jedna z nejvíc WTF věcí, co znám (v tom nejlepšim slova smyslu) a Macháček jako westernovej kamioňák je parádní, i tak si ale poslední skeč stavim ještě o stupínek vejš než zbytek (čímž chci vyzvednout Katovnu, ne shazovat nic z toho před ní): Takovou koncentraci odkazů, hlášek, nápadů, absurdit a skvělejch písniček, to se fakt jen tak nevidí - a mezi českejma věcma už vůbec ne. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Když si tak pročítám pochvalné komentáře ctěných kolegů, tak podléhám deziluzí, že se záznam představení divadla Sklep skládá pouze z dnes již kultovní pseudointelektuální parodie čétečkářské Katovny. Nesmíme však zapomenout na úsměvný autíčkovský „vo co tak ňák de“ pokec, Vávrovu bizardní taneční vložku nebo Macháčkův country-truckerský stand-up výstup Jack Jag. Hřmění divadla Sklep tudíž není pouze „vybli bily“, ale především dobře fungující groteskní celek, jehož rouhačský rozbor knihy knih katů Vávry, Burdy, Macháčka a Hanáka je pouze tím pověstným nejlepším na konec. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama