foto

Vlastimila Vlková

  • nar. 8.2.1908
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 1997
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlastimila Vlková se narodila 8. února 1908 pravděpodobně v Praze. Z jejího soukromí dnes zcela nic nevíme. Nebyla vůbec žádnou herečkou a celý život pracovala jako účetní. Tak by i dožila, aniž se o ní někdo něco dověděl. Díky náhodě se z ní stala známá filmová neherečka.

Mladý a debutující filmový režisér v dlouhometrážní tvorbě Ivan Passer si jí všiml v jednom pražském parku, zalíbil se mu její lidský typ a následně ji nabídl i první filmovou úlohu babi Švehlové v podobenství INTIMNÍ OSVĚTLENÍ (1965). A Vlková se tak zapojila do filmové práce českých tvůrců a zapsala se navždy do dějin a análů české kinematografie. Nejlépe využila svůj nápadný obličej, milý hlas a melancholický ustaraný pohled.

O dva roky později se začala objevovat v malých epizodkách, často bezejmenných, v desítkách snímků. S největší pravděpodobností se po odchodu na odpočinek ke konci 60. let stala členkou komparsního hereckého rejstříku Filmového studia Barrandov, v němž si k penzi přivydělávala až do začátku 90. let.

V druhé polovině 60. a v první polovině 70. let se uvedla jako služka (ÚDOLÍ VČEL), sousedka na ulici (MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), žena se židlí (HOŘÍ, MÁ PANENKO), teta (HAPPY END), matka (SVATEBNÍ NOC), Mrázková (SMUTEČNÍ SLAVNOST), vesničanka (SLASTI OTCE VLASTI), účastnice pohřbu (SMRT ČERNÉHO KRÁLE), divadčka (ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY), starší žena (KLÍČ a TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY), hospodyně Balcarová (PETROLEJOVÉ LAMPY), žena v okně (CESTY MUŽŮ), uvaděčka Mrázková (JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!), domovnice (MATURITA ZA ŠKOLOU), kořenářka (ŠKAREDÁ DĚDINA) a jako pomocnice v kuchyni Pechlátová (POMERANČOVÝ KLUK).

Ve druhé polovině 70. a celá 80. léta přicházely například snímky DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ (žena u autobusu), DŮM NA POŘÍČÍ (žena u trosek), ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! (zájemkyně o auto), HODNĚ ŠTĚSTÍ! (toaletářka), ČAS LÁSKY A NADĚJE (vdova Čabradová), PŘÍBĚH LÁSKY A CTI (šatnářka), ODEJÍT PŘED SVÍTÁNÍM (vězenkyně), JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ (domovnice), TALÍŘE NAD VELKÝM MALÍKOVEM (venkovanka), JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (žena s nůší), LEŤ PTÁKU, LEŤ! a O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (stařenka), LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ a FEŠÁK HUBERT (sousedka na pavlači), JULEK (herečka), JAK RODÍ CHLAP (Dvořáčková), HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (žena citující Boženu Němcovou), ÚTĚKY DOMŮ (pacientka), ROMANETO (žena v hospodě), BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI (žena v telefonní budce), MUŽ PŘES PALUBU (správcová), POZOR, VIZITA! a SESTŘIČKY (starší ženy na venkově), RUMBURAK (stařenka ve frontě), CHOBOTNICE Z DRUHÉHO PATRA a druhý díl VESELÉ VÁNOCE PŘEJÍ CHOBOTNICE (sousedka) atd.

Diváci si ji dodnes pamatují coby babičku v komedii Zdeňka Podskalského KŘTINY (1981), obětavou farskou hospodyni Cecilku v Troškových komediích SLUNCE, SENO, JAHODY (1984), SLUNCE, SENO A PÁR FACEK (1988) a SLUNCE, SENO, EROTIKA (1990) a babičku Pávkovou v komedii VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (1985) Jiřího Menzela.

Díky své přirozenosti a lehkosti byla, jak vidno z její velké filmografie, jednou z nejobsazovanějších komparsistek normalizační kinematografie sedmdesátých a osmdesátých let. Více jak jednou se Vlastimila Vlková představila v projektech režisérů Zdeňka Trošky, Václava Vorlíčka, Jaromila Jireše, Petra Schulhoffa, Zdeňka Podskalského, Františka Vláčila, Oldřicha Lipského, Karla Kachyni a dalších.

Ojediněle spolupracovala s Československou televizí, s jejími televizními snímky (REVUE V MLZE, ROMEO A JULIE NA KONCI LISTOPADU, DUCH SOUDCE PAUKNERA apod.), seriály (BYL JEDNOU JEDEN DŮM, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, CHOBOTNICE Z II. PATRA, NEJVĚTŠÍ Z PIEROTŮ a nebo ARABELA SE VRACÍ) a pořady (KABARET U DOBRÉ POHODY).

Jedinou titulní úlohu získala ve dvojdílném televizním filmu PENZIÓNEK (1991) Ondřeje Trojana, kde si zahrála paní Kostlivou. Ojediněle se uplatnila v zahraničních produkcích (IL GIOVANE MUSSOLINI /1993/). Vlastimila Vlková zemřela roku 1997 v Praze ve věku vysokých devětaosmdesáti let. Bohužel neznáme ani přesný den a ani měsíc jejího úmrtí.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Giovane Mussolini, Il (TV film)
Konec básníků v Čechách
1991 Penziónek (TV film)
Skús ma objať (TV film)
Slunce, seno, erotika
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Čas sluhů
Slunce, seno a pár facek
1988 Dobří holubi se vracejí
Pražské tajemství
1987 Jak básníkům chutná život
Kam doskáče ranní ptáče
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Chobotnice z II. patra
Veselé Vánoce přejí chobotnice
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Vesničko má středisková
1984 Fešák Hubert
Jak básníci přicházejí o iluze
My všichni školou povinní (TV seriál)
Povídky malostranské: Přivedla žebráka na mizinu (TV film)
Rumburak
1983 Duch soudce Pauknera (TV film)
Sestřičky
Slunce, seno, jahody
1982 Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Křtiny
Pozor, vizita!
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Co je doma, to se počítá, pánové...
Muž přes palubu
Romaneto
Útěky domů
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Jak rodí chlap
Julek
Lásky mezi kapkami deště
1978 Leť, ptáku, leť!
1977 Jak se budí princezny
Jen ho nechte, ať se bojí
Odejít před svítáním (studentský film)
Příběh lásky a cti
Talíře nad Velkým Malíkovem
1976 Čas lásky a naděje
Dům Na poříčí
Dým bramborové natě
Hodně štěstí! (studentský film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Matka (TV seriál)
Požár (E04)
Pomerančový kluk
Škaredá dědina
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Jízda do tunelu (E03)
Bio Ilusion (E02)
Stěhovavá trafika (E01)
Jáchyme, hoď ho do stroje!
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Maturita za školou
Tajemství zlatého Buddhy
1972 Cesty mužů
1971 Klíč
Petrolejové lampy
Romeo a Julie na konci listopadu (TV film)
Smrt černého krále
1970 Archa bláznů
Ďábelské líbánky
1969 Slasti Otce vlasti
Smuteční slavnost
1968 Svatební noc (studentský film)
1967 Happy end
Hoří, má panenko
Muž, který stoupl v ceně
Údolí včel
1966 Revue v mlze (TV film)
1965 Intimní osvětlení

TV pořady

1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace