Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cass Pennant - najlepšie predávaný autor kníh čiernej pleti v Británii a zároveň aj člen obávanej chuligánskej ekipy klubu West Ham United, ktorá si hovorí I.C.F.. Film sleduje Cassov životný príbeh od čias, keď ho, ako sirotu z Jamajky adoptoval starší biely párik z Londýna, až do čias, keď z neho vyrastie jeden z najobávanejších futbalových chuligánov v Británii. (Tomco)

(více)

Recenze (55)

El Loco 

všechny recenze uživatele

„Last place I wanted to die was south of the river, in Millwall country, lowlife city. I'd experienced more violence than you'd ever want in a thousand lifetimes, so I always thought I'd go out fighting. I'd been shot, I'd been stabbed, I'd been kicked senseless. But I'd handed out my fair share of retribution and all. It'd all been part of the game up until then...“ OI! Cass je skutočný príbeh o hooliganovi, drukujúcemu „kladivárom“ z West Hamu, ktorý zapadá do šablóny žánrových kolegov (Green Street Hooligans, The Football Factory, Rise of the Footsoldier a pod.) a ničím úžasným ich neprekonáva. Odlišuje sa od nich akurát hlavnou postavou, ktorou je tentokrát sirota jamajského pôvodu (Carol „Cass“ Pennant) adoptovaná starším „bielym“ manželským párom, pričom Cass je logicky od malička konfrontovaný s ostatnými chlapcami z ulice kvôli farbe svojej pleti. Nájde si svoj „lebensraum“ ako rowdie londýnskeho West Hamu, kde sa vždy vrhá do bojov v prvej línii, čím si získa rešpekt ostatných „fanúšikov“. Pobyt vo väznici, ako aj láska k žene ho nakoniec privedie na správnu cestu a o svojej odvrátenej časti života napíše pár kníh, ktoré sa po veľkom úspechu dočkajú sfilmovania...V úlohe Cassa Pennanta hviezdi huge Nonso Anozie... ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Skorofilm o skutočnosti, ako si dávala cez víkend po držkách robotnícka trieda frustrovaná z výrobných pásov v tých ich anglických fabričkách. Hoci si na tie búdky nakladali pomerne statočne a Nosno Anozie odviedol celkom sympatický výkon, hooligans mi môžu byť ukradnutí spolu s celým West Ham aj s jeho okrskom, sú to tam samé krumplové hlavy, čo vám budem hovoriť. Koho to tiež nezaujíma, minie ho film ako chrípkový vírus. Ledva do trojky. ()

Reklama

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

No, asi tady CASSovi malinko strhnu kolektivní hodnocení, ale nemůžu jinak. Prostředí so-called přátel kopané mám rád, výjimečně sprosté a absolutně bezskrupulózní THE FOOTBALL FACTORY jsem si užil, trochu zlimonádovatělé HOOLIGANS s Ejilahem Woodem v hlavní roli mám ještě raději a PROČ je moje srdeční záležitost ("Já pracuji jako sazeč pečiva..."). CASS mi ale zřejmě vychází z celé čtyřky jako dílo nejslabší, asi proto, že přehnaně dokumentarizuje psí život jednoho týpka, který se nechce jmenovat jako ženská a má tu smůlu, že je černej a nejde to smejt. No budiž. Jak ctihodný Cass postupně přichází k rozumu a ve sladkých sedmadvaceti například oznámí vyklepaným rodičům, že se tahá s dívkou, uvědomí si - jaké překvapení - že utéct před svým starým já zase tak dobře nejde a silných momentů v jinak vlekoucím se filmu přibývá. Ale možná jsem jen příliš mladej a nedokážu tento twist z černohubé mlátičky v solidního manžela a otce plně docenit. Nevím... --- V celém filmu mimochodem uvidíte jen zopár bitek - sice když už, tak to doslová lítá - a fotbalové hřiště uzříte leda tak v záběrech jako vystřižených z Bruselu '85. Neříkám, že jsem čekal film o fotbale, ale jedna malá blbá zmínka o George Hurstovi (to je ten týpek, co na ms v '66 ve finále ve Wembley trefil břevno a "byl z toho gól", který znamenal první a taky poslední a jen tak mimochodem neregulérní vítězství Angličanů na Mistrovství světa) v takovým snímku asi taky nestačí. Anyway, tohle na Baníku nezažijete. --- 50%. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Po známych filmoch Football Factory a Hooligans sa mi dostalo do rúk aj jedno z posledných diel, ktoré som nevidel z prostredie futbalových ultras. Opäť nás dej zavedie do známeho prostredia West Hamských kladivárov. Len Cass je v tom rozlišný a to je to dosť markantný rozdiel, že je podľa skutočných udalostí. Práve to mu dodáva punc dôveryhodnosti, aj keď fanúšik podobných filmov je síce možno okrátený o riadne pouličné bitky. Film je viac menej pohľadom do duše jedného z hlavných predstaviteľov z drsných 80. rokov britského anti-futbalového fandenia. Hlavnú rolu si strihol Nonzo Anozie, ktorý sa preslávil ako hostiteľ slávnej Dennerys Thargerien v seriály Game of Thrones. ()

Spiizy 

všechny recenze uživatele

Osobně tento počin z "chuligánských" filmů mám nejraději. Vysoká věrohodnost, dobrý vývoj hlavní postavy. Poznání firmy I.C.F, která patří mezi nejtvrdší skupiny i v současnosti. Vyzdvihuju nepodcenění vedlejší dějové linie mimo fotbalové záležitosti, ale na druhou stranu i v některých okamžicích velice dobře "natvrdo" odehrané chuligánské razie. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Celý rok před začátkem natáčení se nad příběhem a scénářem scházeli Cass Pennant a režisér Baird. Šlo jim o maximálně autentický pohled na kontroverzní život Pennanta. Mimo jiné spolu vyrazili třeba i na finále Poháru FA v roce 2006. (don corleone)
  • Tamer Hassan, který ve filmu hraje postavu Raye, si zahrál šéfa chuligánů z Millwallu ve filmu Football Factory (2004). (don corleone)

Reklama

Reklama