Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (431)

Janek 

všechny recenze uživatele

Coeni letos dávají divákům pěkně po držce. Kompozičně né uplně nepodobné Big Lebowskému, na hlavního hrdinu se nabalují problémy a on se je za chodu snaží řešit; s tím rozdílem, že zde chybí vševědoucí kovboj, a právě hrátky s rámcem se mi na Serious Man velmi líbili, žádný zde totiž není. Film se bude odsuzovat hlavně kvůli jeho tempu. Nicméně práce s herci, s detaily a s momenty je u Coenů bezkonkurenční. Pro mě zatím nejlepší film letos. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčný Coenovci. A Serious man by som priradil k rovnakej zvláštnosti akou bol Barton Fink. Možno že s tým rozdielom, že A serious man pôsobí troška minimalisticky. Larry je smoliar. Smoliar s veľkým S. Hlavne preto, pretože nedokáže nič spraviť preto aby sa mal lepšie. Je ústupčivý, nerozhodný a po celý čas nechápe prečo práve on. Hľadá odpovede všade, kde sa dá, ale nikde ich nedostane. Len čo sa dostáva pred morálne a kariérne udalosti, ktorý celý paradox absurdít len viacej pomiešajú a neumožňujú mu zdolať akúkoľvek čo i len nepatrnú prekážku. Typický Coenovský koniec je jedinou črtou, ktorá robí z tohoto filmu Coenovské dielo. Vtipné vskuvky sú brané vážne a vážne zase vtipne. Je to zvláštne prepojenie všetkého čo by tento film mal mať a nemá, ale pritom je tak zvláštne pozerateľný, že pre fanúšikov nemôže byť sklamaným. Dokonca tam nieje žiadne sebakopírovanie a samoúčelnosť ako v predchádzajúcom Burn after reading. Rozhodne to nie je najlepší film, ktorý natočili, ale rovnako ako Barton Fink vám utkvie v pamäti práve preto, lebo ste čakali niečo iné. A kupodivu - a toto je na tomto filme to najlepšie - vám to vôbec vadiť nebude. Dokonca by som tvrdil, že si ho celkom užijete. ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Zavání to sice trochu neuceleností, ale přesto musím konstatovat, že takto jsem coenovský film nehltal od Big Lebowského. Je zde patrný jistý Allenovský nádech, což však souvisí nejspíš s tématikou, kterou bratři Coenové zvolili. Očekával jsem zklamání, pouhou odlehčenou komedii (film tak sám sebe v traileru prezentoval), a dostalo se mi psychologické studie jednoho muže, který se (ve filosofickém (a snad i matematickém) smyslu) cítí ve světě ztracen, místy velmi vtipně doplněnou humorem. Nicméně zcela chápu zdejší hodnocení (v současnosti 69%), neboť tento film nemůže být pro každého... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No zadnej masterpiece se nekona. Dokonce bych rek, ze si Coeni uvedomili, ze v ruce nedrzi buhvijakej scenar a proto to cely zasadili do zidovsky komunity. Coz filmu pomaha v tom smeru, ze vypada radne divne. Divny postavy se chovaj divne a obcas pronasej nesrozumitelny veci. Ale jinak to je takovej ne zrovna dvakrat originalni pribeh o skoro looserovi, co mu kazdej dela problemy a presne se stalo, co jsem cekal. Proste me kazdej druhej zacal srat a doufal jsem, ze mu hlavni hrdina nakope prdel. Jenze od tohohle schematu se Coeni ke konci odklonili, takze ve vysledku je celej film proste takovej divnej a vypada jine, az je to svym zpusobem originalni. Navic obcas, misty docela necekane, tam Coeni flaknou nejakej brutalni cernohumornej for, ale jinak to zadna velka komedie neni, spis drama. Co se tyce hercu, nikdo nehraje spatne, ale jsou to pro me samy neznamy, divny xichty. No a co se tyce konce, docela nastve, ze tu zadnej konec nebo pointa nejsou a tak ty jednotlivy dejovy linie zustanou otevreny a vsechny vyzni do prazdna. Takze nevim, jak hodnotit. Na jednu stranu Coeni maj na vic a film me buhvijak nebavil, hlavne v prvni polovine, ale jakmile jsem si na ten divnej look filmu zvyknul, tak se z toho stala docela zajimava podivana. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Příjemná židovská verze filmu Americká krása v podání bratří Coenů. Sice trošku slabší než předchozí Po přečtení spalte, ale přesto dokonalá režie neokoukaných herců, povedená kamera hrající si s hloubkou ostrosti a dokonale sedící hudba spojená s přesným střihem. Ale jedno musím říct, začínají mi chybět jejich nezapomenutelné krimi příběhy. Doufám, že pro změnu udělají něco jiného. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)
  • Když Larry nahlížel do archu se známkami během konce filmu, bylo poslední jméno Mary Zophres. Zophres je kostýmní návrhářka tohoto filmu. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno