foto

George Wyner

  • nar. 20.10.1945 (70 let)
    Boston, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Wyner je americký filmový a televizní herec. Divákům je nejvíc znám jako asistent okresního prokurátora Bernstein z policejního seriálu HILL STREET BLUES /1981-1987/ nebo jako Roy Cohn z životopisného dramatu TAIL GUNNER JOE /1977/.

George Wyner se narodil v Bostonu, ve státě Massachusetts do židovské rodiny. Jeho otec Edward byl zakladatelem bostonského Ritz Carlton Hotelu, který byl v 50.letech věhlasným podnikem. Georgovi zemřel otec během studií na střední škole. Wyner absolvoval v roce 1968 Syracuse University se zaměřením na drama a na začátku 70.let byl docela žádaným charakterovým hercem. K dnešnímu dni /2014/ se Wyner objevil ve více než 100 televizních seriálech.

Jeho první významnější rolí byla postava uměleckého ředitele v TV seriálu THE ODD COUPLE /1970-1975/. Během natáčení krátkometrážního seriálu DELVECCHIO /1976-1977/ se seznámil s producentem Stevenem Bochcem, díky čemuž se dostal k natáčení již zmíněného seriálu Hill Street Blues a k následným čtyřem Bochceho produkcím: komediálnímu seriálu DOOGIE HOWSER: M.D. /1989-1993/, policejnímu seriálu BROOKLYN SOUTH /1997-1998/, dalšímu policejnímu seriálu NYPD BLUE /1993-2005/  a k TV seriálu ze soudního prostředí L.A. LAW /1986-1994/. V mysteriózním krimi seriálu THE ROCKFORD FLIES /1974-1980/ se objevil 4x, pokaždé v jiné roli.

S Chevym Chaseym hrál v komedii FLETCH /1985/ a v jeho pokračování FLETCH LIVES /1989/, jako plukovník Sandurz účinkoval v kultovní sci-fi parodii SPACEBALLS /1987/. V roce 1997 ztvárnil vedlejší roli Meisela v mysteriózním thrilleru THE DEVIL'S ADVOCATE s Al Pacinem a Keanu Reevesem v hlavních rolích. V roli ředitele campu se objevil v další kultovní teenagerské komedii AMERICAN PIE 2 /2001/.

Navíc se Wyner objevil v pořadech produkční společnosti MTM a to v sitcomech RHODA /1974-1978/, THE BOB NEWHART SHOW /1972-1978/, WKRP IN CINCINNATI /1978-1982/, NEWHART /1982-1990/ a v drama seriálu THE WHITE SHADOW /1978-1981/.

V roce 2009 získal spolu s hereckým štábem filmu A SERIOUS MAN /2009/ třetí místo na BSFC Awards. Od roku 1973 je ženatý s Kathleen Jacobs, se kterou má dvě děti. Je vzdáleně spojován s Arnoldem Schwarzeneggerem, s kterým ho pojí blízké přátelství.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

2013 Doteky osudu (TV seriál)
Ozubená kolečka (S02E09)
In Security
Snow Bride (TV film)
2012 First Family, The (TV seriál)
2011 Retired at 35 (TV seriál)
2009 Seriózní muž
2008 Černá vdova (TV film)
How to Be a Serial Killer
Mentalista (TV seriál)
Shattered!
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Tenkrát a dnes (TV film)
2005 Sběratelé kostí (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
2002 Do It for Uncle Manny
Gilda Radner: Je pro co žít (TV film)
Mesmerist, The
2001 Bulšit
Prci, prci, prcičky 2
Skoro dospělá (TV film)
1999 Rockford Files: If It Bleeds... It Leads, The (TV film)
1997 Ďáblův advokát
The Postman - Posel budoucnosti
1994 Texan (TV film)
1993 Good Advice (TV seriál)
1992 Otec, syn a milenka (TV film)
1991 Man of the People (TV seriál)
Úlovek z Beverly Hills
1989 Fletch žije
Velká výzva
1987 She's the Sheriff (TV seriál)
Spaceballs
1986 Leftovers, The (TV film)
Richest Cat in the World, The (TV film)
Trenérka
1985 Comedy Factory (TV seriál)
Deadly Messages (TV film)
Death in California, A (TV film)
Fletch
1983 At Ease (TV seriál)
Být či nebýt
1982 Drop-Out Father (TV film)
Matt Houston (TV seriál)
Můj oblíbený rok
1981 Čí je to vlastně život
Nero Wolfe (TV seriál)
Poldové z Hill Street (TV seriál)
1980 Reunion (TV film)
1979 Big Shamus, Little Shamus (TV seriál)
Most Deadly Passage (TV film)
1978 Bad News Bears Go to Japan, The
Islander, The (TV film)
Kaz (TV seriál)
1977 Lucan (TV film)
Tail Gunner Joe (TV film)
Trial of Lee Harvey Oswald, The (TV film)
1976 Delvecchio (TV seriál)
Dogs
Once an Eagle (TV seriál)
Špatné zprávy pro Medvědy
Všichni prezidentovi muži
1975 Nurse Killer, The (TV film)
Úsměv
1974 Law, The (TV film)
Missiles of October, The (TV film)
1973 Columbo: Dvojexpozice (TV film)
Dlouhé loučení
1972 Billie zpívá blues

Dokumentární

2002 Suzanne Somers: The E! True Hollywood Story (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace