Reklama

Reklama

Agent CIA Osborne Cox (John Malkovich) se od nadřízených dozví,  že už s ním nepočítají. Kvůli problémům s pitím  má přejít na ministerstvo zahraničí. Je rozčarován a rozhodne se, že napíše memoáry. Doma to také nemá lehké. Paní Coxová ho totiž podvádí s bývalým osobním strážcem Harrym Pfarrerem (George Clooney) a je rozhodnuta rozvést se a Osborna oškubat. Jenže netuší, že má Harry milenek vícero. Včetně manželky… Paní Coxová se obrátí na rozvodového právníka. Slíbí, že zjistí stav Osbornova konta. Kdosi z jeho kanceláře stáhne obsah Osbornova počítače na CD. (Omylem včetně jeho rozepsaných memoárů.) Disk se ocitne ve skříňce v posilovně, kam chodí právníkova sekretářka cvičit. A co čert nechtěl – narazí na něj vykutálení pracovníci posilovny – mladíček Chad Feldheimer (Brad Pitt) a Linda Litzkeová (Frances McDormand). Zavětří, že by mohli přijít k velkým penězům. Jsou „špionážními kecy“, jak CD Chad nazývá, přímo očarováni a plánují je za tučné výkupné vrátit Osbornovi. Ten však vůbec netuší, že mu někdo ukradl memoáry, a tak Chada posílá k šípku. Linda je ale žena činu, která chce peníze na své vytoužené plastické operace. Proto Chada pošle na ruskou ambasádu, aby tu „špionážní kecy“ prodal. Rusové jsou z nich mírně řečeno v šoku a dávají si čas na rozmyšlenou. Mezitím se Chad rozhodne zjistit o Osbornovi více… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 438)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to až udivující, jak naprosto dokonalý scénář dovedou bratři Coenové napsat. A to vyznění - antiamerický snímek s kauzálním řetězcem, jehož prvohybatelem jsou tajné služby... Burn After Reading je postmoderní film, který stojí přesně na sémantické hraně (záleží na tom, jak ho budete, či chcete, číst) - tváří se jako odlehčená špionážní (crazy) komedie, ale pod povrchem dřímá existenciálně frustrující drama, v němž cítím silný satirický podtón - tahle země není už ani pro mladý, protože ji staří vykuchali... Podobné filmy: Vrtěti psem, Děkujeme, že kouříte, Obchodník se smrtí, Syriana, Zmatky v Arizoně ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Coenovci jsou mistři ve psaní absurdních příběhů. Ve kterých vůbec nevíte, co se stane v následujících minutách filmu. A jejich rukopis u tohoto filmu je více než jasný. Obyčejné zápletky jsou vyšperkovány absurdními situacemi, které jsou tak nepředvídatelné jako u ostatních příběhů. Herci, kteří hrají tyto filmové postavy jsou právě ti, u kterých by jste to nečekali (Až na Malkoviche, který mi připomínal Malkoviche ve filmu V kůži Johna Malkoviche :-) ). A proto je to příjemným zpestřením při sledování filmu. Brad Pitt byl nejlepší postavou ve filmu a scény s ním si budete vychutnávat vteřinu po vteřině, frame po framu. Jako celek je to dobrý film, ale pokud bych si měl vybrat. Dám radši přednost filmům Fargo nebo Big Lebowski. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Já to ríkal, já to říkal!!!!! Nes*rte Johna, pak bude prskat, klít jak pohan a bude zlej... A taky, že jo.... Roztomile blboučký Bratt, netradiční Frances a J.K., jemuž čučí z očí bazilišek pak jen dotváří vcelku smpatický celkový rámec filmu... Škoda, že je ale ten rám na Coeny takový nemastný, málo šťavnatý, ale třeba jsem jen už rozmlsanej..... 70% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Ona je to taková Coenovská kravinka, ale já se celou dobu bavila, ani chvilku mě to nenudilo a i když to celé bylo jen o posedlosti jedné ženské, která prostě musela mít své plastické operace (mimochodem Frances mi tady strašně připomínala Dášu Bláhovou), ti herci byli tak skvělí (především Brad Pitt mě neuvěřitelně bavil), že to hravě zvedli až na 4*. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Chytrý film o hloupých lidech? Ne tak docela, síť vztahů je sice důkladně propletená a o absurdní situace a neuvěřitelné omyly není nouze, ale i když se v zevrubném náčrtu jedná o geniální hříčku, vnitřek zeje prázdnotou. Samotné postavy jsou také nepochybně zajímavé, jenže všichni si jaksi odbudou svoje, šílené pletky splní své mini-účely, my si je "přečteme"... A spálíme. 7/10 ()

Galerie (95)

Zajímavosti (19)

  • Na Benátském filmovém festivalu bratři Joel Coen a Ethan Coen prozradili, že všechny hlavní postavy byly psány přímo pro herce, kteří je hrají, vyjma postavy Katie Cox (Tilda Swinton). (HellFire)

Související novinky

Pitt a Clooney opět pohromadě?

Pitt a Clooney opět pohromadě?

25.09.2021

Mezi velkými hollywoodskými studii právě zuří nová bitva. Sony, Lionsgate, Apple, Netflix, Amazon, Annapurna, Universal, MGM i Warner Bros. se údajně v těchto dnech přetahují o práva na nový thriller… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Clooney v tom lítá

Clooney v tom lítá

29.08.2008

George Clooneyho ještě letos uvidíme v nové coenovce Po přečtení spalte (tedy pokud si jí všimne nějaký tuzemský distributor) a pak má naplánováno tolik projektů, že i super-vytížený Nicolas Cage je… (více)

Reklama

Reklama