Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (431)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PŘIJÍMEJ S POKOROU VŠE, CO TĚ POTKÁ“..... /// Larry má důvod dívat se na svět unaveným zrakem. Žena ho opouští, problémy v práci, s parchantama (jako dětma...), se sousedem.... pičo – to je nuda. Furt čekám na styčnou myšlenku.....Kde? Bar micva? Hledání principu neskutečnosti? Možná jen snaha bejt ,,SERIÓZNÍ MUŽ“. Ty vole – já to nechápu! Nejsem žid, kontakt s Ha-Šem nemám (aspoň o tom nevím, furt si myslím, že za všechno (dobré) si můžu sám...). Pičovina desetiletí (řekl jsem si, že budu mírnej...) Chápu Larryho problémy, ale nechápu jejich předvedení, a .... vlastně nechápu vůbec nic, ani důvod, proč jsem se na to díval ... (a proč píšu tenhle komentář....) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem (alespoň ze 4%) Žid. 2.) Mám pocit, že jsem ztratil kontakt s Ha-šemem. 3.) Zjistím, že vodejít vod ,,starý“ může bejt hrozná nuda. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Po dvou knižních adaptacích přišli Coeni opět s něčím osobitějším- v A Serious Man se vracejí k tématu židovství, přičemž židovské tradice zde mají hodně prostoru a samotný příběh se opírá o židovskou historii a náboženství – konkrétně se jedná o parafrází na Příběh o Jobovi, jehož „serióznost“ vůči bohu byla pokoušena skrze neštěstí, co na něho byla bezdůvodně snášena a to samé se děje i samotnému hrdinovi tohoto filmu, který je učitelem stejně jako oba rodiče Coenů. ___ Z formálního hlediska není o čem debatovat, film je skvěle natočený a hlavně má vypiplaný střih. Z narativního hlediska si Coeni opět zahrávají s diváckým očekáváním, jako tomu bylo například u Bartona Finka (nikdy odhalený Mcguffin v podobě balíčku) nebo Tahle země není pro starý (úplný závěr), tentokrát jsou ale k divákovi podstatně krutější - stejně jako Ďábel trápil Joba skrze bezdůvodné tresty, tak i Coeni divákům předkládají příběh, který je nedokáže uspokojit (protože nechce), neboť nenabízí odpovědi na kýžené otázky – rezignuje se zde na kauzalitu. Pokud Coeni v předešlém filmu Po přečtení spalte divákům neustále nabízeli vodítka, která později našla své užití v příběhu, zde naopak spousta vodítek za ničím nevede a některé linie končí ve slepé uličce, přičemž těm pozornějším své vypravěčské úmysly tvůrci odhalí už v polovině filmu – ve scéně u druhého rabína.___A Serious Man je možná tím nejméně sdílným filmem pro mainstreamového diváka, ovšem ten, kdo chce číst mezi řádky a přistoupí na hru bratří Coenových, tento film určitě docení. 100% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Seriózní muž nepatří v rámci tvorby Coenů k ambiciózním titulům, na první pohled neuchvacuje a nepohlcuje. Stejně se mi ale zadřel pod kůží a vyklubala se z něj - napsal bych příjemná podívaná, nebyla by to ale vlastně pravda, protože jde v ryzím smyslu slova o tragikomedii. O příběh muže, který chtěl žít správně a příkladně, jenže čím serióznější se snažil být, tím víc mu okolí i život sám sázeli facky na potkání. Stylový prolog, který se vrací hluboko do minulosti židovské diaspory, se zbytkem snímku na první pohled nesouvisí, uvádí diváka ve zmatek a vnáší do filmu neurčité napětí, kam to všechno asi směřuje. Jde o malý film, typickou klubovku o smolařském hrdinovi, který snadno vyvolává divákovu empatii - a kterému to není pranic platné. Celkový dojem: 90 %. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Celkem náročný film od bratří Coenů. Přiznám se, že jejich tvorba v posledních letech mě příliš neoslovuje. A Serious Man je však stále nadprůměrný film. Úvodní příběh mě dobře naladil, první polovina zklamala a ta druhá opět výsledný dojem napravila. Jen nevím, proč mi několikrát přisla na mysl vzpomínka na Big Bang Theory :-) Nenápadný snímek, který nejspíš zapadne i přes slavná jména na režisérské stoličce. Vytrvalému divákovi však může nabídnout nevšední zážitek, ale musíte být opatrní. 70%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen .. Když Coeni přeladí svoji anténu na komediální vlny a vysílají je, jsem z toho povětšinou rozladěn. A Serious Man hodně šumí. Máme tu vycizelovanou dobovou výpravu, absurdní židovské figurky v ní a spoustu neurčitostí a neslučitelností. Tímto jejich světem jsem prošel sice bez úhony, nenudil jsem se, ale nic jsem si neodnesl. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Je nejasné do jakého roku byl film situován; Rabín Scott má v kanceláři kalendář roku 1967, ale výběry the Columbia House zmiňované Dickem Duttonem (Santanův "Abraxas" a Creedence Clearwater Revival's "Cosmo's Factory") byly vydány v roce 1970. (c.tucker)
  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama