Cesta, která vede nikam (TV film)

Hudební

Československo, 1969, 59 min

Jiří Vanýsek

Nonsens, skrytý protest vůči režimu, inspirace západními směry, mírná psychedelie, spousta jinotajů … Naivní (a novátorský) pokus o české bigbeatové videoklipy? A co, lepší než kterýkoliv (tehdejší i dnešní) klip s Gottem. Koneckonců, cesta nemusí mít cíl, jenže tenhle film jej má.(14.2.2009)

Co ksakru mělo tohle jako být? Za zmínku stojí určitě mladičký Bolek Polívka, říkal jsem si že už jsem někde toho hubeného dlouhána viděl.(25.9.2008)

Mě to nebavilo ale dobové unikáty jistě stojí za to pochválit.(22.1.2012)

Čs. bigbít ve své květinové a psychedelizované podobě těsně před tím než byl zdecimován nastupující normalizací. Hlavní dějová linka je velmi rozvolněná a tvoří jí často němými groteskami inspirované taškařice pánu J. A. Pacáka, Leoše Waletzkého a B. Polívky, které spojují hudební "klipy" tehhejších špiček bigbítové scény (Prúdy, Olympic, Atlantis, Synkopy 61, The Rebels) a též Jaroslava Hutky, jazzového tria Ludvíka Švábenského a ragtimeového klavíristy Vladimíra Klusáka. Přes všechny improvozace je však výsledkem zábavný, hravý a nonsensový filmeček, který svou anarchičností (a samozřejmě "západním" bigbítem) musel tu nastupující garnituru tesilových supermanů popuzovat.(22.8.2010)

Každá hvězda je za dva dny natáčení.(20.6.2009)