foto

Petr Janda

  • nar. 2.5.1942 (74 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jméno Petra Jandy je vnímáno jako synonymum pro skupinu Olympic, i když jeho aktivity mají od počátků jeho tvorby mnohem širší záběr a Petr Janda patří dnes již k legendám české rockové hudby. Pochází z Prahy, kde také odmaturoval na jedenáctiletce, pak se ještě vyučil spojovací mechanikem a v tomto oboru ještě tři roky pracoval. Od dětství se ale zároveň věnoval hudbě, k níž ho přivedl otec, sám aktivní hráč na housle. S tímto nástrojem začínal i Petr Janda, a i když je jeho hudební kariéra spojena s kytarou, k houslím a houslistům dodnes chová úctu.

Jako kytarista začal Petr Janda vystupovat v roce 1961 se skupinou Sputnici, krátce pak vedl vlastní Big Beat Quintet, s Pavlem Chrastinou následně vstoupil do kapely Karkulka, která se vzápětí rozpadla na dvě tělesa a jedním z nich se stal Olympic. Již v roce 1965 převzal Petr Janda jeho vedení a brzy se kromě hry na kytaru začal uplatňovat jako zpěvák a skladatel. Olympic v této době doprovázel i jiné zpěváky a můžeme jej slyšet na prvotních nahrávkách Karla Gotta nebo Yvonne Přenosilové, s Olympicem začínal také Miki Volek nebo Pavel Bobek. První dvě LP desky skupiny Olympic (Želva, 1968; Pták Rosomák, 1969) disponují dodnes silným hitovým potenciálem, což se zdaleka nedá říct o všech písních z následující doby, z konce šedesátých let připomeňme hity jako Želva, Pták Rosomák, Krásná neznámá, Kufr nebo Dynamit, první česky zpívanou písní a zároveň velkým úspěchem byl titul Dej mi víc své lásky.

Petr Janda neskládal pouze pro Olympic, ale svou kompoziční tvorbou obohatil zpěvník i řady jiných zpěváků, jeho písně zpívali například Václav Neckář, Marie Rottrová, Hana Zagorová, v neposlední řadě také Jiří Korn, který byl krátce členem skupiny Olympic. Právě napjaté vztahy s Jiřím Kornem, personální obměny na počátku 70. let i fakt svazujícího stálého angažmá v divadle Rokoko (1971-1973) vedly ke krizi Olympicu, z níž se kapela dostávala až do konce dekády a nemohly ji přehlušit ani další Jandovy autorské písně s nadčasovým úspěchem (Nebe nad hlavou, Slzy tvý mámy šedivý, Taky jsem se narodil bos).

Druhý dech chytla skupina Olympic až počátkem 80. let a lze to doložit další várkou hitů jako Osmý den, Okno mé lásky, Jasná zpráva. Kromě práce pro Olympic se Petr Janda dostal ke spolupráci s Petrou Janů a napsal pro ni písně pro jednu celou desku nazvanou podle jejich společného duetu Jedeme dál (1985). V letech 1981-1983 zvítězil Olympic v anketě Zlatý slavík v kategorii skupin, překvapivě dobré umístění získal několikrát i Petr Janda jako sólový zpěvák. Přitvrzení zvuku na dalších písních Olympicu (Jako tele na vrata, Když ti svítí zelená) získává kapele nové fanoušky mladší generace, Petr Janda navíc buduje své vlastní nahrávací studio Propast. Obecný útlum zájmu o kulturu po roce 1989 se výrazně podepsal i na aktivitách Olympicu, Petr Janda se raději vrhá na podnikání a zakládá agenturu BESTI.A, a.s.

Původně ohlášený konec činnosti Olympicu začátkem 90. let se proměnil v mimořádně úspěšné turné a Petr Janda znovu změnil plány. Členové skupiny se sice rozprchli, ale k jednorázovým projektům, ať už koncertním nebo studiovým, se scházeli nadále, vedle kompilačních výběrů nahrávek vycházely i nové desky (Dávno, 1994; Brejle, 1997), z kdysi progresívní kapely se nicméně pomalu stává legenda, která řadu let spoluutváří dějiny české rockové hudby. Petr Janda ve své koncertní a nahrávací agentuře podporuje vznik řady projektů, jako kytarista a zpěvák hostuje v různých skupinách nebo muzikálech, v letech 1992-1997 byl předsedou OSA (Ochranný svaz autorský), v roce 1993 byl Akademií české populární hudby uveden do Síně slávy (od začátku udílení cen populární hudby byl v této kategorii hned druhý po Karlu Gottovi). Po obnovení ankety Český slavík obhajuje Olympic opět první místo (v letech 1996-1998).

Vedle bezpočetného vydávání starších nahrávek Olympicu korunované závěrem kompletní reedice starších alb v roce 2010 pod značkou Supraphonu se Petr Janda poprvé dostal i k vlastním sólovým albům (Co je dobrý a co zlý, 1998; Jednou jó, jednou né, 2008). Skupina Olympic příležitostně stále koncertuje a přes několikrát ohlášený rozchod kapely je jejich kalendář akcí stále velmi nabitý.

Petr Janda je potřetí ženatý, první manželka i nejstarší syn již zemřeli, s druhou manželkou se rozvedl, se svou současnou partnerkou Alicí Jandovou, rozenou Fojtíkovou, se oženil v roce 2005. Má celkem tři dcery, nejstarší Marta (*1974) se prosadila jako zpěvačka původně v Německu, nyní je úspěšná i v Česku. Hudbě se věnuje i Petrův mladší bratr Slávek Janda (*1952), který je spojen především se skupinou Abraxas.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Peter Nagy - 30 rokov na scéne (koncert)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Jedlíci aneb Sto kilo lásky
2011 O mé rodině a jiných mrtvolách (TV seriál)
2006 Horákovi (TV seriál)
Olympic: Trilogy Tour
Ro(c)k podvraťáků
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2002 Báječná show
2001 Královský slib
1988 F.T.
F.T. na cestách
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
1969 Cesta, která vede nikam (TV film)
1967 Jak se krade milión
Ta naše písnička česká
1966 Flám
1965 Strašná žena

Dokumentární

2016 Olympic - procházka historií (TV seriál)
Zlatá lýra (TV seriál)
2015 Koncert pre Kamila Peteraja (koncert)
2013 ČT Live: Karel Černoch - 70 (koncert)
Tajemství Jiřího Korna (TV film)
Tajemství lásek slavných (TV film)
2012 Olympic 50 let (koncert)
Tajemství Petra Jandy (TV film)
Tajemství Petry Janů (TV film)
2011 Tajemství svateb slavných (TV film)
2010 ČT Live - Pocta Petru Mukovi (koncert)
13. komnata Marty Jandové (TV film)
2009 Aleš Brichta: 50 Tesla Arena: Live
Karel Gott 70 (koncert)
2008 ČT Live - Pavel Vrba (koncert)
Po stopách hvězd (TV seriál)
Předčasná úmrtí: Radost (TV film)
2007 Slovenský bigbít (TV seriál)
2006 ČT Live - Pavel Sedláček (koncert)
13. komnata Petra Jandy (TV film)
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
Jak se točí Báječná show (TV film)
Olympic slaví 40 let (koncert)
2000 Pohádka o Bohemce
1998 Bigbít (TV seriál)
Nevyjasněná úmrtí: Volný pád (TV film)
1996 Elán (koncert)
1982 Křižovatky
1964 Horečka

TV pořady

2016 Ceny Anděl 2015 (TV pořad)
Galakoncert Kapky naděje (TV pořad)
Všechny lásky Karla Gotta (TV pořad)
2015 Adventní koncerty 2015 (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2015 (TV pořad)
Show Leoše Mareše (TV pořad)
2014 Nikdo není perfektní (TV pořad)
T-Mobile Fotbalista roku 2013 (TV pořad)
2013 Galashow 60 (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Noc nádejí 2013 (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
SuperStar 2013 (TV pořad)
TýTý 2012 (TV pořad)
Zlatý časy! (TV pořad)
2012 Ceny Anděl 2011 (TV pořad)
Drzá Diana (TV pořad)
Večer plný hvězd (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Legendy popu (TV pořad)
Pokondr live (TV pořad)
To byl náš hit (TV pořad)
TýTý 2010 (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Český slavík Mattoni 2010 (TV pořad)
Mamba show (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
Silvestr 2010 (TV pořad)
Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
Tajemství bulváru (TV pořad)
Talentmania (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2009 Anno 2008 - 15 let TV Nova (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Hvězdný reportér (TV pořad)
I love Česko (TV pořad)
Přísně tajné (TV pořad)
X Factor (TV pořad)
2007 Souboj hitů (TV pořad)
Život je kabaret (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
Silvestr za oponou (TV pořad)
Svatby paní Veroniky (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Silvestr 2004 (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Český slavík Mattoni 2003 (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Silvestrovský božský výběr (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2002 (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
2001 Bílé Vánoce Lucie Bílé (TV pořad)
Český slavík - Mattoni 2001 (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Český slavík - Mattoni 2000 (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Miss tisíciletí (TV pořad)
1999 Babeta (TV pořad)
Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
Český slavík ’98 (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prásk (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
Rychlý prachy (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Český slavík '97 (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
Je to jenom rokenrol (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
Eso (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
Takhle jsme to nemysleli (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Šance (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
Hity roku (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Ulice (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1979 Olympic - Prázdniny na zemi (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1966 Bratislavská lýra (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Buty: Píseň práce (hudební videoklip)
2008 Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
1992 Alkehol - Okno mé lásky (hudební videoklip)
1991 Serious Music - Moderní matky (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

2016 Sezn@mka

TV pořady

1982 Ulice (TV pořad)
1979 Olympic - Prázdniny na zemi (TV pořad)

Hudební videoklipy

1992 Rapmasters: Dej mi víc své lásky (Dalas mi málo) (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace