Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Docela zevrudné převyprávění Wildeovy novely, kde mladý a krásný muž ukryje svou smrtelnost do obrazu a ten stárne a strádá místo něj, zatímco on zůstává mladým. Notoricky známý příběh anglického spisovatele, který je vskutku originální. Nemyslím si, že by scénář sám byl nějak silný, ale dosti zajímavý. Nicméně průměrné podání už tak známého díla z něj dělá slabší snímek, který se nedočkal většího ohlasu, i když herecké obsazení není až tak neznámé. Na kostru původního díla je namontováno něco navíc a ze samotného Doriana dělá jen požitkáře, který by ojel vskutku cokoliv, co se hýbe a vykouřil i smotanou ponožku. Znehodnocení postavy ale ani tak neubírá moc, a tak hodnotím lepším průměrem za výborný výkon Firtha. Příjemné pokoukání, ale nic geniálního. 65% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, asi takhle... Knihu mám moc ráda, a to především díky dvěma věcem. Tou první je horrorová atmosféra, která se ve filmu objeví jen výjimečně a naplno funguje hlavně v traileru, tou druhou jsou filosofické rozhovory, z nichž zůstaly zachovány pouze ty nejdůležitější - ostatní byly nejspíš shledány jako nedůležité, a proto vydeletovány... Příběh se z velké části drží předlohy, a když už dojde na nějakou tu tvůrci vymyšlenou scénu (viz. metro), je pojata dostatečně působivě, takže ve finále vůbec neurazí... A ztvárnění postav? Ben Barnes se mi zamlouval již od prvního zhlédnutí traileru, a proto mě nemile překvapilo, jak prkenně a nepřirozeně zprvu působil (v průběhu filmu však dochází k razantnímu zlepšení), zato Colin Firth, ze kterého jsem měla největší strach, vůbec nezklamal. Takže za několik opravdu vychytaných scén, za úžasně provedený obraz a za Dorianovo "I'M WHAT YOU MADE ME!!!", je to nakonec za ***.:-) ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem poměrně zdařilá adaptace. Zajímavá, poutavá, nijak nudná a v potřebných místech mrazivá a až děsivá (ten obraz se fakt povedl). Otázkou zůstává, nakolik je tato současná verze modernizována (bude se tahle sádlo máslo požitkářská romantika oné určité skupině líbit? - Nezapomeňte, že se hlavní hrdina jmenuje Gray a jistě má svých pár odstínů) a nebo nakolik toho Wilde zamlčoval. I když stejnou otázkou je, zda měl Wilde na mysli zrovna tuhle temnou stránku věci (nemyslím si, ale uznávám, že to ve filmu nevypadá špatně, i když to vyznění - opravdu opět tohle musí být vykresleno jako zlé, temné a trestuhodné?). Kapitolou samou o sobě je Colin Firth. Firth je velmi schopný a dobrý herec, leč úplně stejně silně, jako na mě opůsobí herecky mě něčím odpuzuje a je mi nesympatický. Je to zvláštní stav. Na jednu stranu mě baví, na druhou mě prostě odpuzuje. Je fakt, že tohle je konečně film, kde byl ten druhý pocit značně přebit tím prvním. Zde je Firth výborný, stejně ajko jeho postava. Která je zbytečně tlačena do zápornosti. Vždyť tolik citováníhodných mouder, co vypustí z pusy. 3,5* ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Mizerně pojatá první část dost sráží celý film. Jednu scénu tu máme Doriana, jak vyjukaně kouká na nádraží, v další scéně se zamiluje a okamžitě zasnoubí, najednou se účastní orgií, pak zase brečí, vzápětí je zase v klidu a jde zas do bordelu... No prostě divný. Ale jakmile začne bejt zlej se kvalita zvedá. Dobrý vizuál, hodně dobrá hudba a solidní výkony Bena Barnese a Colina Firtha a většiny ostatních vedlejších postav. Povedly se scény s obrazem, ačkoliv samotný obraz tam zas tak často vidět není. Konec by možná mohl být lepší, ale byl docela uspokojivý. A tak by se koneckonců dal shrnout celý film. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem na danou tématiku viděl jen tenhle škvár http://www.csfd.cz/film/252146-obraz-doriana-graye/ , celkem jsem se těšil, že mi tohle zpracování Wildovy klasiky spraví chuť. A tak se i stalo. Ačkoliv začátek byl jednou velkou nudou a Dorianův představitel poustal mou pozornost jen tím, že mi lezl na nervy, tak postupem času film nabíral větší a větší grády, až dospěl k výbornému finále. Škoda pomalého rozjezdu. 65% ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Dorian Gray (Ben Barnes) hrá v scéne s klavírom jazzovú pieseň "The Crave" od Jelly Roll Mortona, ktorá bola prvýkrát nahraná v roku 1939 aj napriek tomu, že dej filmu sa odohráva okolo roku 1880. (mips_)
  • Film financovala Národná lotéria prostredníctvom UK Film Council's Priemere Fund a to sumou 500 000 libier. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama